HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗ Ομοσπονδία Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων για την αναστολή λειτουργίας των δύο νέων τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου

Η Ομοσπονδία Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων για την αναστολή λειτουργίας των δύο νέων τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου

Η «Ομοσπονδία Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων» ομόφωνα, υιοθετεί και κοινοποιεί ΨΗΦΙΣΜΑ του Συνεδρίου της 1ης Δεκεμβρίου 2019

Η Ομοσπονδία Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων:
Καταδικάζει την απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ Κεραμέως για την επ’ αοριστον αναστολή λειτουργίας των δύο νέων τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου σε Κεφαλονιά και Λευκάδα όπως ιδρύθηκαν μετά από πολλούς κοινούς αγώνες το 2018 με νόμο του προηγούμενου Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου
Η απόφαση αυτή:

Δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην επέκταση και ανάπτυξη του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Μειώνει σημαντικά εις βάρος των φοιτητών και του λαού τη χρηματοδότηση στη Δημόσια Παιδεία.
Καθορίζει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με τις έδρες τμημάτων στα νησιά των Επτανήσων.
Αποτελεί πλήρη υποβάθμιση της Περιφερειακής αλλά και της ισόρροπης ανάπτυξης και συνοχής των νησιών μας.
Αμβλύνει τις υπαρκτές ανισότητες μεταξύ των νησιών μας.
Υποβαθμίζει το επίπεδο μόρφωσης και της παρουσίας της νεολαίας μας στα νησιά μας.
Αφανίζει όλες τις προσπάθειες της προηγούμενης εικοσαετίας που έγιναν από τους εκπροσώπους των νησιών μας (Βουλευτές, Υπουργοί, Δήμαρχοι, Σύλλογοι) στο διάστημα αυτό και είχαν τελεσφορήσει με κυβερνήσεις τριών διαφορετικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ).

Σκίζει και διαγράφει όσες μελέτες και προτάσεις του Ιονίου Πανεπιστημίου έγιναν γι αυτό το σκοπό.
Αυθαιρετεί χωρίς προηγούμενο (από Υπουργό Ελληνικής κυβέρνησης) σε καταργήσεις τμημάτων που νομοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αμβλύνει τις περιφερειακές ανισότητες (Μεταξύ Παν. Αιγαίου και Παν. Ιονίου) και μάλιστα στη νησιωτική περιοχή του Ιονίου η οποία προστατεύεται και από το νόμο και την ΕΕ.

Παραπέμπει το θέμα της επαναλειτουργίας τους στις καλένδες μιλώντας για επαναξιολόγηση από αρχή (πρώην ΑΔΙΠ) που ακόμη δεν έχει καν νομοθετηθεί και συσταθεί, πόσο μάλλον να λειτουργήσει.

Τα επιχειρήματα που παραθέτει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει αυτή της την απόφαση είναι τόσο σαθρά που δεν αξίζουν καν απάντησης. Επί του προκειμένου όμως θέλουμε να αναφέρουμε τα εξής:
Στο ίδιο τσουβάλι βάζει 37 τμήματα για τα οποία ισχυρίζεται ότι:
«Δημιουργήθηκαν χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας»
Η αλήθεια είναι ότι προηγήθηκαν μελέτες και προτάσεις από το ίδιο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με πολύ συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, προβλέψεις για κάλυψη
διδακτικού προσωπικού και έχουν γίνει και όλες οι ενέργειες για το κτιριακό. Αν δεν τις γνωρίζει η ίδια να την ενημερώσουμε σχετικά.
«Χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό και χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις,»

Η αλήθεια είναι ότι ιδιαίτερα για το τμήμα της Λευκάδας αλλά και αυτό της Κεφαλονιάς συμπεριλήφθηκε στο τελικό σχεδιασμό του Ιονίου Πανεπιστημίου ακριβώς λόγω της συνεκτικότητας του Πανεπιστημίου και των νησιών μας. Όσο για την ΑΔΙΠ που επικαλείται η Υπουργός δεν ήταν υποχρεωτική η γνώμη της σύμφωνα με το νόμο, αλλά και από το σκοπό και την αποστολή της ΑΔΙΠ, εύλογα βγαίνει το συμπέρασμα ότι είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση υπαρκτών και όχι σχεδιαζόμενων τμημάτων.

«Ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής,»
Καμία αλήθεια δεν υπάρχει σε αυτόν τον ισχυρισμό για τα δύο τμήματα του Ιονίου πανεπιστημίου. Ίσως για άλλα τμήματα να υπάρχει όχι όμως να τα βάζει όλα συλλήβδην στο ίδιο τσουβάλι.
«Ορισμένα από τα νέα αυτά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των μελλοντικών φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.»

Ακριβώς γι αυτό το λόγο τα δύο αυτά τμήματα θα λειτουργούσαν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να λυθούν τα προβλήματα υποδομών και προσωπικού. Εξ άλλου είναι σε όλους γνωστό ότι κάθε χρόνο δίνονται κονδύλια στα Πανεπιστήμια για στέγαση των υπηρεσιών του σε μη ιδιόκτητα κτίρια. Οι προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, άρα η εύρυθμη λειτουργία τους από την ίδια εξαρτάται.

Ας κοιτάξει η κ. Υπουργός πως λειτουργούν τα πολύ περισσότερα τμήματα σε διαφορετικά νησιά (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ρόδος, Σύρος) που λειτουργούν εδώ και χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και θα καταλάβει ότι ακριβώς το ίδιο μπορεί να γίνει και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Καλούμε τη κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα τη στάση της και να μην παραπέμπει το θέμα στις Ελληνικές καλένδες και σε αναρμόδιες αρχές. Η απόφαση είναι δική της και η ίδια θα πρέπει να την ανακαλέσει άμεσα προς όφελος της Δημόσιας εκπαίδευσης και της κοινωνίας των Επτανήσων.

Αθήνα 1 Δεκεμβρίου 2019

Προηγουμενο αρθρο
Θανάσης Καββαδάς: Ο Προϋπολογισμός 2020 ο πρώτος αναπτυξιακός προϋπολογισμός των τελευταίων χρόνων
Επομενο αρθρο
Κατάργηση Υποθηκοφυλακείου Λευκάδας - Σύσταση Υποκαταστήματος «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.