HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ πυρκαγιά δεν πρέπει να ξεχαστεί…

Η πυρκαγιά δεν πρέπει να ξεχαστεί…

Όπως ήταν αναμενόμενο, η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το ιστορικό κέντρο της πόλης της Λευκάδας, στις αρχές του μηνός, έχει ξεχαστεί. Η θερινή ραστώνη, σε συνδυασμό με τα χρήματα που μπαίνουν στο νησί αυτή την εποχή και την «πανηγυρτζίδικη» ατμόσφαιρα που επικρατεί απ’ άκρο εις άκρο, γίνονται αιτία να ξεχαστεί οτιδήποτε άλλο.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τροχοφόρα. Αν βαδίζεις πεζός πάλι, πρέπει να επιδιώξεις να περάσεις από κει. Εγώ και ένας τουρίστας τριγυρνούσαμε την Παρασκευή το μεσημέρι στην περιοχή.

Σήμερα η περιοχή έτσι όπως ήταν αποκλεισμένη, θύμιζε γκέτο. Οι πέτρινοι τοίχοι από τα ισόγεια, όσοι στέκουν ακόμα, είναι διαμπερείς. Το θέαμα τραγικό και συγκλονιστικό. Τα παραμορφωμένα από τη φωτιά ξύλινα δοκάρια μοιάζουν με σκηνικά ταινίας τρόμου. Και μέσα στην ολική καταστροφή ένα ολόλευκο κεντητό κουρτινάκι έμεινε ανέπαφο από τη φωτιά! Η μυρωδιά του καμένου υπάρχει ακόμα διάχυτη στην ατμόσφαιρα. Η κάπνα και οι στάχτες στο δρόμο παραμένουν. Κατάμαυροι και γεμάτοι στάχτες είναι όλοι οι δρόμοι.

DSCN0935

DSCN0937

Τα τετράδια και οι σάκες από το παλαιό βιβλιοπωλείο του Κονιδάρη μισοκαμένα, προκαλούν τις θύμισες μας. Είχαν μεταφερθεί στο ισόγειο του σπιτιού, από τότε που έκλεισε το βιβλιοπωλείο. Ήταν όλα της εποχής που πηγαίναμε στο Σχολείο.

DSCN0974

Η δημόσια Βιβλιοθήκη χρησιμοποιεί τώρα πια την είσοδο της Πλατείας Μαρκά.

Αν τα κτίρια δεν ξαναγίνουν, σε λίγα χρόνια θα θυμίζουν παλιά μισογκρεμισμένα και ερειπωμένα σπίτια. Τίποτα δεν θα θυμίζει την καταστροφική πυρκαγιά, εκτός από τις μνήμες μερικών. Μια τεράστια πληγή θα χάσκει στο Ιστορικό κέντρο της πόλης.

Η στέγη του κτιρίου δίπλα από την εκκλησία της Παναγίας των Ξένων έχει επισκευαστεί ολοκληρωτικά. Στην ίδια πορεία βρίσκεται και το σπίτι δίπλα στον κινηματογράφο. Το σπίτι της Χαράς Παπουτσοπούλου, έχει μεγάλες ζημιές στο εσωτερικό του, αλλά τουλάχιστον επισκευάζεται η στέγη για να αποφευχθούν τα χειρότερα από πιθανές βροχές.

Αυτό που άφησε πίσω της η πυρκαγιά είναι από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει υποστεί αυτή η πόλη. Τα κτίρια που καταστράφηκαν, βρίσκονταν στο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης από το 1825. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το θέμα δεν πρέπει να ξεχαστεί. Όλοι οι κάτοικοι της πόλης πρέπει κάποια στιγμή να περάσουν από κει. Το θέμα αφορά όλους όσους αγαπούν και «πονούν» αυτή την πόλη.

DSCN0946

Τα αποτελέσματα αυτής της πυρκαγιάς πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης και παραδειγματισμού για όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην πρόληψη και στην καταστολή των πυρκαγιών. Κι ας μην άφησαν οι αρμόδιοι, ούτε χαραμάδα για περαιτέρω προβληματισμό, αφού όπως δήλωσαν όλα τα ήξεραν, όλα τα είχαν φροντίσει, όλα έγιναν σωστά.

Η πυρκαγιά δεν πρέπει να ξεχαστεί…

Προηγουμενο αρθρο
Η εμφάνιση του Ορφέα στο 54ο Φεστιβάλ Φολκλόρ
Επομενο αρθρο
Σύλληψη Πλοιάρχου στο Νυδρί Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.