HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΗ ρίγανη, σαν ευκαιρία για μια βόλτα στους Σκάρους

Η ρίγανη, σαν ευκαιρία για μια βόλτα στους Σκάρους

Μια ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η περιήγηση στον επιβλητικό ορεινό όγκο των Σκάρων. Υψώνονται στην ανατολική ακτή της Λευκάδας πάνω από τον οικισμό της Νικιάνας. Κατά τον Γερμανό αρχαιολόγο Δαίρπφελδ είναι το ομηρικό όρος Νήιον.

Οι κορυφές του βουνού καλύπτονται από ένα ιδιαίτερο είδος βελανιδιάς, ρουπάκια, όπως αποκαλούνται από τους ντόπιους, που αυτοφυώς αναπαράγεται εκατοντάδες χρόνια.

«Ὡς πρός τήν προέλευση τοῦ ὀνόματός του ὑπάρχουν πολλές εἰκασίες καί ἐκδοχές:

α) Ἡ λέξη σκάρος ἔχει τή σημασία τῆς «βοσκῆς», σύμφωνα μέ τό Ὑπερλεξικό τῆς νεοελληνικῆς γλώσσας. Δηλώνει τήν ἔξοδο τῶν προβάτων ἤ κατσικιῶν γιά βοσκή κυρίως τή νύχτα ἤ καί τήν ἴδια τή βοσκή. Προέρχεται ἀπό τό ἀρχαῖο ρῆμα σκαίρω πού σημαίνει «πηδῶ, σκιρτῶ».
β) Κατά μία ἄλλη ἐκδοχή ἡ ὀνομασία προέρχεται πιθανῶς ἀπό τό ὄνομα ἑνός χορταριοῦ, τούς κάρους, πού φύτρωνε ἐκεῖ.
γ) Τέλος, ἡ προέλευση τοῦ τοπωνυμίου αὐτοῦ ἴσως σχετίζεται μέ τό σκαρί τοῦ πλοίου, πού κατασκευαζόταν ἀπό τό ξύλο τῶν αἰωνόβιων βελανιδιῶν.»*

Η ρίγανη των Σκάρων είναι ξεχωριστή. Περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων προεξαρχόντων των thymol και carvacrol.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η γνωστή παρέα Πέτρος, Ηλίας και Ελεάννα με αρχηγό την Ασπασία Σούνδια με αφορμή την συλλογή της ρίγανης της χρονιάς, έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στο μαγικό βουνό των Σκάρων και να επιστρέψουν γεμάτοι πανέμορφες εικόνες.

Στη διαδρομή προς τους Σκάρους οι ταξιδιώτες απολαμβάνουν την υπέροχη θέα αρχικά στο βόρειο τμήμα του νησιού και ακολούθως στο Νυδρί και τα Πριγκιποννήσια.

*«Ένα δάσος θυμάται» Της Αναστασίας Β. Γαζή

Προηγουμενο αρθρο
Η αλήθεια για την Παραμυθιά
Επομενο αρθρο
Αγρίνιο: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται 16χρονος που έπεσε από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.