HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ φωτιά στη χωματερή των Αλυκών δεν έσβησε ακόμα

Η φωτιά στη χωματερή των Αλυκών δεν έσβησε ακόμα

Κι εμείς, όπως και ο περισσότερος κόσμος, όχι μόνο πιστέψαμε, αλλά και επαναπαυθήκαμε μετά τη δήλωση του Δημάρχου, ότι η φωτιά στη χωματερή έσβησε, παρότι κάτι τέτοιο σύμφωνα και με την προηγουμένη εμπειρία του 2012, έμοιαζε ανέφικτο.

Η φωτιά στη χωματερή της περιοχής των Αλυκών της Λευκάδας, ως γνωστό εκδηλώθηκε στις 28 Αυγούστου. Στις 31 Αυγούστου ο Δήμος μας ενημέρωνε για την επιτυχή κατάσβεση της πυρκαγιάς. Οι φωτογραφίες που έστειλε στα ΜΜΕ, έδειχναν την χωματερή καταπλακωμένη από τόνους χώμα.

Η πρακτική από ανάλογες πυρκαγιές πανελλαδικά, αλλά και η προηγούμενη εμπειρία του 2012, δείχνουν, ότι είναι πολύ δύσκολη η άμεση κατάσβεση τέτοιων πυρκαγιών. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το 2012 χρειάστηκαν περισσότερο από δυο μήνες να σβηστεί ολοκληρωτικά. Μπορεί να μην βλέπουμε φωτιά, αλλά η εσωτερική καύση συνεχίζεται, με ότι αυτό συνεπάγεται, για την έκλυση δηλητηριωδών αερίων στην ατμόσφαιρα.

Αναγνώστης που μένει στην περιοχή πριν μερικές μέρες μας έγραψε:
«…Εμείς κοντεύουμε να πεθάνουμε από την βρωμιά, η οποία, μετά τις τελευταίες βροχές και όχι μόνο, αναδύεται. Μυρίζει σχεδόν κάθε μέρα καπνός από καμένα σκουπίδια, που σίγουρα προέρχεται από τα σκουπίδια τα οποία καίγονται κάτω από το χώμα που ρίξανε… Με τις βροχές που έπεσαν βράχηκε το έδαφος και βγαίνε καπνός. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε παράθυρο ….
Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία μας αυτό; Πόσο βλαβερό για τα κηπευτικά που βάζουμε; Στην περιοχή υπάρχουν σχολεία και οικογένειες με μικρά παιδιά.»

Χτες το απόγευμα συζητώντας με γνωστό μας για τα παραπάνω, μας δήλωσε αποστομωτικά: Δεν το ξέρετε πως δεν έχει σβήσει η φωτιά; Η μυρωδιά φτάνει μέχρι το Δημαρχείο και είναι σχεδόν καθημερινή!»

Σήμερα το πρωί πήγαμε στη χωματερή. Η φωτιά καίει του «καλού καιρού» και καπνίζει ανενόχλητη. Υπάρχουν πολλές εστίες καπνού περιμετρικά του «λόφου» που σχηματίστηκε από το χώμα.

Τα ερωτήματα που θέτει ο αναγνώστης είναι ερωτήματα όλων και περισσότερο όσων μένουν κοντά στην περιοχή. Είναι γνωστό πως οι διοξίνες που εκλύονται από την «εσωτερική» καύση της χωματερής, είναι άκρως επικίνδυνες για την υγεία των ανθρώπων.

Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι, τι κάνει η Δημοτική αρχή. Ποιες ενέργειες έχει κάνει ώστε να δώσει απαντήσεις στα εύλογα παραπάνω ερωτήματα.

Προηγουμενο αρθρο
Ευχαριστήρια επιστολή οικογένειας Περδικάρη
Επομενο αρθρο
Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

2 Σχόλια

  1. ανωνυμος
    1 Οκτωβρίου 2015 at 10:25 — Απάντηση

    Σωστά!!!
    Άλλωστε μας καθησύχασαν ότι με τα απορρίμματα στην ανοιχτή χωματερή μας δρομολογούνται και πάνε καλά τα πράγματα…..
    Καμαρώστε εικόνα ούτε υποσαχάριας υποανάπτυκτης περιοχής…..
    Απίστευτη μόλυνση και ρύπανση των ιβαριών για τα οποία ανησυχούν έντονα οι συνειδησιακά οικολόγοι συριζαίοι και οι κορμοράνοι τους. Και τα οποία μέχρι τέλος θητείας τους θα είναι απλά λεκάνες στάσιμων υδάτων αποβλήτων…. Κατά τα άλλα το “φαραωνικό” έργο θα τους προκαλούσε περιβαλλοντικές επιπτώσεις… Τη φαραωνική ρύπανση από το κάψιμο και το στράγγισμα δεν τη βλέπουν…..

  2. Kogion
    30 Σεπτεμβρίου 2015 at 22:36 — Απάντηση

    Δεν ανησυχούμε. Θα εγκαινιάσουν κανένα κάδο στον Κάστο και θα το ξεχάσουμε και αυτο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.