HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΘανασάκης ο Πολιτευόμενος

Θανασάκης ο Πολιτευόμενος

Γράφει ο Φίλιππος Βουκελάτος*
 
Ο Θανασάκης ο Πολιτευόμενος, είναι τίτλος ταινίας κοινωνικής σάτιρας ηθών ελληνικής παραγωγής του 1954. Η ταινία έμεινε στην ιστορία, ως η καλύτερη ηθογραφία των κατ’ επάγγελμα πολιτευτών.

Ο ήρωας, σώγαμπρος εύπορης οικογένειας μεγαλοεμπόρων, είναι αποφασισμένος να υπηρετήσει την Ελλάδα ως πολιτικός. Με την οικονομική βοήθεια του κουνιάδου του κατεβαίνει στις εκλογές, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Πολύ γρήγορα προκηρύσσονται νέες εκλογές και αποφασίζει να ξαναπολιτευτεί, απαιτώντας ξανά την οικονομική συμπαράσταση του κουνιάδου του, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως νέα προεκλογική εκστρατεία θα ήταν οικονομική αυτοκτονία. Αποσπώντας εκβιαστικά χρήματα ξανακατεβαίνει στις εκλογές, χωρίς όμως και πάλι την παραμικρή επιτυχία.

Το κινηματογραφικό φυσικά αυτό σχήμα, επ ουδενί δεν δύναται να περιγράψει την πολιτική πορεία του βουλευτή Λευκάδας κ. Θανάση Καββαδά. Ο οποίος, όπως είναι γνωστό, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος της Λευκάδας, πολλάκις. Την τελευταία φορά μάλιστα ο αριθμός των σταυρών προτίμησης που συγκέντρωσε ήταν τόσο υψηλός, που νομίζω ότι κάτι αντίστοιχο στις τελευταίες τουλάχιστον βουλευτικές αναμετρήσεις στην περιφέρεια μας, δεν έχει ξανασυμβεί.

Όσοι λοιπόν υποστηρίζουμε και υπερασπιζόμαστε τους δημοκρατικούς θεσμούς, οφείλουμε πάνω και πρώτα απ’ όλα, να σεβόμαστε την εκάστοτε ετυμηγορία του Ελληνικού λαού, αποφεύγοντας την εύκολη κριτική για την δημιουργία εντυπώσεων και μόνο! Να σεβόμαστε, αλλά παράλληλα να επιμερίζουμε τις όποιες ευθύνες για την πορεία των πραγμάτων, αναλόγως…

Παρακολουθώντας λοιπόν την συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας στις 13/01/20, όπως αυτή μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό PRISMA FM, διαπίστωσα με ενδιαφέρον πως ο βουλευτής μας, παρόλες τις ενέργειες που έχει κάνει τόσο κατά την προηγούμενη θητεία του, όσο και πιο πρόσφατα, εμφανίστηκε με την τοποθέτηση που έκαμε, πολύ προβληματισμένος για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Νέο Νοσοκομείο Λευκάδας.

Και ερωτώ, αν ο κυβερνητικός βουλευτής μας εμφανίζεται προβληματισμένος, οι συμπολίτες μας πως πρέπει να αισθάνονται με τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί;

Το ζήτημα φυσικά της υποστελέχωσης, γιατί αυτή είναι η μήτρα του προβλήματος, δεν είναι σημερινό. Είναι θα τολμούσα να πω διαχρονικό και βαθύτατα πολιτικό. Υπό αυτή την έννοια είναι προφανές, πως μόνο με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις είναι δυνατό να αντιμετωπίσουμε την απροθυμία του ιατρικού προσωπικού της χώρας, να υπηρετήσει σε περιοχές μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ως εκ’ τούτου, θέτω υπόψη του κ. Θανάση Καββαδά, μια σειρά από πιθανές νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ στις μονάδες της περιφέρειας και στις περιοχές με μικρή πληθυσμιακή πυκνότητα:

1. Για να αποκτήσει ένας γιατρός την δυνατότητα να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ή/και σε ιδιωτική κλινική, να είναι προαπαιτούμενο η συμπλήρωση ενός συγκεκριμένου χρόνου υπηρεσίας στο ΕΣΥ (π.χ. πέντε κατ’ ελάχιστο έτη).
2. Οι γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ σε μειονοτικές ή με μικρή πλυθησμιακή πυκνότητα περιοχές, να αμείβονται σημαντικά καλύτερα από τους συναδέλφους τους, στα μεγάλα αστικά κέντρα.
3. Η εντοπιότητα, να είναι σημαντικό κριτήριο στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την πλήρωση των θέσεων στις μονάδες του ΕΣΥ.

Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας σε ότι αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι γνωστή. Είναι ίσως μάταιο να περιμένει κανείς κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στο να στηριχτεί και να αναβαθμιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ.

Περιμένουμε όμως από τον κ. Θανάση Καββαδά, ως βουλευτή όλων των Λευκαδίων που δηλώνει πως είναι, πρωτοβουλίες, που θα μεταφραστούν σε νομοθετικές παρεμβάσεις και που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του νέου νοσοκομείου, αποτελεσματικά.

* Ο Φίλιππος Βουκελάτος είναι Τεχνολόγος Τροφίμων, πρώην αν. Γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ Λευκάδας.

Προηγουμενο αρθρο
Σοκ στο ΑΠΘ: Αυτοκτόνησε καθηγητής στο γραφείο του
Επομενο αρθρο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση Νέας Χορωδίας για τον θάνατο του Πάνου Ορφανού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.