HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΙαπωνική τελετή τσαγιού στη Λευκάδα (φωτό + βίντεο)

Ιαπωνική τελετή τσαγιού στη Λευκάδα (φωτό + βίντεο)

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων προς τιμή του Λευκάδιου Χερν που πραγματοποιούνται από χτες στη Λευκάδα, παρακολουθήσαμε σήμερα στο Πνευματικό κέντρο Ιαπωνική τελετή τσαγιού.

Οι φιλοξενούμενοι μας, στην προσπάθεια τους να μας μυήσουν στον πολιτισμό τους, πραγματοποίησαν αυτή την εξαιρετική τελετή, σ’ ένα χώρο όπως η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου που δεν είναι και ο πιο κατάλληλος. Αν κρίνουμε από την προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση, δείξαμε να μας ενδιαφέρει ελάχιστα ο Ιαπωνικός πολιτισμός και παράδοση. Ήταν μια εξαιρετική τελετή, πρωτόγνωρη για μας. Ήταν παραστατική και θεαματική και θα μπορούσε, σαν εμπειρία έστω, να συγκέντρωνε περισσότερο ενδιαφέρον από μεριάς μας.

Αντιγράφω μερικά από όσα διαφωτιστικά έγραψε από αυτή τη σελίδα η Ελένη Ματαράγκα πριν λίγες μέρες.

«Η φιλοσοφία του Τσαγιού δεν είναι απλώς και μόνο αισθητισμός με τη συνήθη έννοια του όρου, αφού εκφράζει, σε συνδυασμό με την ηθική και τη θρησκεία, τη συνολική μας άποψη για τον άνθρωπο και τη φύση. Είναι υγιεινή, γιατί επιβάλλει την καθαριότητα. Είναι οικονομική επιστήμη, γιατί εντοπίζει την άνεση περισσότερο στο απλό παρά στο πολύπλοκο και το πολυδάπανο. Είναι ηθική γεωμετρία, στο βαθμό που καθορίζει την αίσθηση της αναλογίας μας προς το σύμπιαν. Συμβολίζει το αληθινό πνεύμα της δημοκρατίας της Ανατολής, καθιστώντας όλους τους οπαδούς της αριστοκράτες της γεύσης…»

DSCN2105

Η παρουσίαση έγινε από εκπρόσωπο παραδοσιακής οικογένειας ασχολούμενης με την τελετουργία του τσαγιού. Στην παρουσίαση πήραν μέρος δυο άτομα ένας άνδρας και μια γυναίκα, που φορούσαν παραδοσιακά κιμονό, και περιλάμβανε όλη τη διαδικασία της παρασκευής και σερβιρίσματος του τσαγιού. Όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε πράσινο τσάι που φτιάξαμε εκείνη τη στιγμή κάτω από τις φιλικές οδηγίες τους.

Ήταν μια όμορφη εμπειρία, ένα υπέροχο τελετουργικό, που γίνεται με απλές, ήρεμες κινήσεις και αυτοσυγκέντρωση.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο διάσημος Ιάπωνας γλύπτης Masaaki Noda, ο Σωτήρης Χαλκιάς και η Μαρία Γενιτσαρίου.

Προηγουμενο αρθρο
Τι ειρωνεία αλήθεια
Επομενο αρθρο
Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης : Λευκαδίτικο πενάκι με βαλκανικό βραβείο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.