HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΙστορικό βίντεο ντοκουμέντο: Το Βερολίνο αμέσως μετά την παράδοσή του

Ιστορικό βίντεο ντοκουμέντο: Το Βερολίνο αμέσως μετά την παράδοσή του

Ένα νέο βιντεοσκοπημένο έγχρωμο υλικό στο οποίο καταγράφεται το Βερολίνο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το βίντεο τραβήχτηκε τον 1945 και δείχνει σπουδαία μνημεία όπως η Πύλη του Βραδεμβούργου και η Βουλή να έχουν γίνει ερείπια από τους βομβαρδισμούς και τους πολίτες να προσπαθούν να συνεχίσουν την καθημερινή τους ζωή.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το υλικό τραβήχτηκε δύο μόλις μήνες μετά την πτώση της πόλης το 1945 και δείχνει την απόλυτη καταστροφή που υπέστη η γερμανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το Βερολίνο είχε ήδη χωριστεί σε τέσσερις ζώνες από τις δυνάμεις των Συμμάχων και ήδη πολλές πινακίδες είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στη σοβιετική σφαίρα επιρροής.

Το υλικό, μέρος του οποίου δεν έχει δημοσιευτεί ποτέ μέχρι τώρα, έχει μια αίσθηση σχεδόν αποκαλυπτική, καθώς οι Βερολινέζοι περπατούν στους δρόμους, παρά τους σωρούς από ερείπια και χαλάσματα που φαίνονται παντού. Τα τραμ ήδη λειτουργούν στην κεντρική πλατεία του Βερολίνου, την Alexanderplatz, καθώς ένα συνονθύλευμα στρατιωτών και πολιτών επιχειρεί να να φτάσει από το σημείο Α στο σημείο Β.

Προς το τέλος του βίντεο, πλάνα από αέρος περιγράφουν την απόλυτη καταστροφή που έχει υποστεί το βουλεβάρτο του Unter den Linden, που οδηγεί πέρα από την Πύλη του Βραδεμβούργου. Κτίρια αλλά και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα με διαμερίσματα έχουν ισοπεδωθεί, ενώ μπάζα ή καμμένα αυτοκίνητα στοιβάζονται στην περιοχή.

Το βίντεο ανέβηκε στα social media από τον Konstantin von zur Muehlen, ο οποίος ίδρυσε τον διαδικτυακό τόπο Chronos Media το 2001. Το site έχει πρόσβαση σε ιστορικό κινηματογραφικό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 7 εκατ. μέτρα φιλμ το οποίο χρονολογείται εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Πηγή: tvxs.gr

Προηγουμενο αρθρο
Εκδηλώσεις για τα 70χρονα από την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών
Επομενο αρθρο
Βόλτες με τη βαρκούλα «ΛΕΥΚΑΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.