HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΙταλία: Χιονοστιβάδα πλάκωσε ξενοδοχείο -Φόβοι για 30 νεκρούς

Ιταλία: Χιονοστιβάδα πλάκωσε ξενοδοχείο -Φόβοι για 30 νεκρούς

Μέχρι και 30 άνθρωποι εκτιμάται ότι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους όταν έπεσε χιονοστιβάδα σε ξενοδοχείο της Πεσκάρα, στην επαρχία Αμπρούτσο, έπειτα από τις σεισμικές δονήσεις που έπληξαν χθες την κεντρική Ιταλία.

Ο επικεφαλής διασώστης μιλώντας στο ANSA σημείωσε: «Υπάρχουν πολλοί νεκροί». Η χιονοστιβάδα, που προκλήθηκε μετά το μπαράζ σεισμικών δονήσεων, καταπλάκωσε το ξενοδοχείο Rigopiano, στην περιοχή Φαρίντολα που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Γκραν Σάσσο, στην ευρύτερη περιοχή της Πεσκάρα. Ενα τμήμα του ξενοδοχείου έχει καταρρεύσει, ένα άλλο έχει καταπλακωθεί απ’ το χιόνι.

Δύο πελάτες του ξενοδοχείου σήμαναν συναγερμό. Σε μήνυμα που έστειλαν στην αστυνομία έγραψαν: «Βοηθήστε μας, θα πεθάνουμε από το κρύο»!

Τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας, των πυροσβεστών και των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών δυσκολεύτηκαν πολύ να φτάσουν στο ξενοδοχείο, εξαιτίας της ισχυρής χιονόπτωσης που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στην περιοχή, ενώ ομάδα αλπινιστών διασωστών κατάφερε να φθάσει στο ξενοδοχεί με εξοπλισμό σκι.

Ηδη οι διασώστες έχουν ανασύρει τρεις νεκρούς, ενώ σοκ προκαλούν τα πρώτα πλάνα από το εσωτερικό του ξενοδοχείου. Χιόνι, μπάζα, γυαλιά και πέτρες, ότι δηλαδή παρέσυρε και σάρωσε στο πέρασμά της η χιονοστιβάδα, η οποία κατά μαρτυρίες, ήταν τεράστια, και πρωτοφανούς έντασης καθώς κατέβαινε ανάμεσα στα δέντρα του δάσους. Από τους τρεις ορόφους του ξενοδοχείου, κατά τους διασώστες, έχει διασωθεί μόνο τμήμα του τελευταίου, οι υπόλοιποι έχουν καταπλακωθεί από χιόνι. Τραγική λεπτομέρεια, ούτε τα σκυλιά-διασώστες δεν μπορούν να μυρίσουν το παραμικρό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ένοικοι του εν λόγω ξενοδοχείου ήθελαν να φύγουν από χθες και όπως αποκάλυψε ένας από αυτούς που διεσώθησαν (γιατί ήταν έξω) όλοι τους βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο λόμπι, με τις βαλίτσες τους. «Περιμέναμε το εκχιονιστικό να ανοίξει δρόμο. Αρχικά μας είχαν πει ότι ο δρόμος θα άνοιγε στις 3, αλλά αναβλήθηκε για τις 7 το απόγευμα. Μας πρόλαβε η χιονοστιβάδα που χτύπησε στις 17:30».

Όπως ανέφεραν από την πρώτη στιγμή οι διασώστες που έφθασαν, δεν ακούγονται φωνές από τους πελάτες και τους εργαζόμενους που είχαν εγκλωβιστεί εκεί, αλλά φαίνεται φως. «Φωνάζουμε δυνατά, αλλά δεν απαντά κανείς», έλεγαν αργότερα.

Συνολικά, όπως έγραψε νωρίτερα στο διαδίκτυο ο επικεφαλής της περιφέρειας της πόλης Πεσκάρα, Τζουσέππε Ντι Μάρκο, στο ξενοδοχείο βρίσκονταν 22 τουρίστες και 7 άτομα προσωπικό.

2

3

Ο περιφερειάρχης της Πεσκάρο Αντόνιο ντι Μάρκο, πάλι, έγραψε στο Facebook: «Δυστυχώς συνέβη μια τρομερή τραγωδία. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά θύματα, αλλά όλα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν».

Στο Ριγκοπιάνο επικρατούσε χιονοθύελλα, μεταξύ των φιλοξενουμένων στο ξενοδοχείο ήταν και δύο παιδιά. Φαίνεται ότι κάποιοι απ’ τους πελάτες κατάφεραν να βγουν και να απομακρυνθούν προτού πέσει η χιονοστιβάδα στο κτίριο, αλλά ακόμη δεν είναι σαφές πόσοι κατάφεραν να σωθούν.

Συγκλονιστική μαρτυρία

Ενας ένοικος του ξενοδοχείου, μάγειρας στο επάγγελμα που έκανε τις διακοπές του εκεί με την οικογένειά του, σώθηκε καθώς την ώρα που χτύπησε η χιονοστιβάδα βρισκόταν εκτός του ξενοδοχείου. Την είδε να έρχεται και έτρεξε να σωθεί μαζί με τον συντηρητή του ξενοδοχείου. Οπως ο ίδιος είπε συγκλονισμένος μιλώντας σε άνδρες που έχουν σπεύσει για βοήθεια ««Eχασα τα πάντα. Εκεί κάτω είναι η γυναίκα μου και τα δυο παιδιά μου, η Λουδοβίκα 6 ετών και ο Τζιανφίλιππο 8 ετών».

Οπως είπε, επίσης, μόλις έφθασαν με τον συντηρητή έξω από το ξενοδοχείο αντίκρυσαν ένα τείχος χιονιού και από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν άκουσαν καμία φωνή, παρά μόνο σιωπή.

Λίγα λεπτά αργότερα έγινε γνωστό πως οι διασώστες εντόπισαν δύο άτομα που είδαν την χιονοστιβάδα να έρχεται και σώθηκαν μπαίνοντας μέσα σε αυτοκίνητο, έξω από το ξενοδοχείο. Το ένα απ’ τα δύο άτομα που σώθηκαν νοσηλεύεται με υποθερμία σε νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε με ελικόπτερο. Η κατάστασή του είναι σοβαρή, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Κρίσιμη η κατάσταση σ’ ολόκληρη την επαρχία του Αμπρούτσο

Η σφοδρή κακοκαιρία κι οι νέες σεισμικές δονήσεις έχουν γονατίσει την κεντρική Ιταλία, όπου χωριά ολόκληρα έχουν θαφτεί από το χιόνι και τις χονοστοιβάδες κατά πάσα πιθανότητα οι σεισμοί. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε απ’ την κατάρρευση κτιρίου στο Τεραμάνο, ένας άλλος αγνοείται, πιθανώς παρασύρθηκε από χιονοστοιβάδα στην ευρύτερη περιοχή της Λ’ Άκουιλα. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται, τουλάχιστον 80 καταγράφηκαν μετά τα μεσάνυχτα. Λόγω της κακοκαιρίας περίπου 100.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στο Αμπρούτσο κι άλλα 14.000 στο Μάρκε.

Μπαράζ σεισμών χθες στην Ιταλία

Οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις από 5,3 έως 5,7 Ρίχτερ αναστάτασων χθες τα κεντρικά της χώρας, οι οποίες πιθανότατα προκάλεσαν και τη χιονοστιβάδα, είχαν επίκεντρο το Αματρίτσε, το οποίο ισοπεδώθηκε στους σεισμούς το οποίο το χτύπησαν πριν μερικούς μήνες και το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του έχει ερημωθεί.

Central Italy affected by four earthquakes

Από τις δονήσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα χθες, κατέρρευσε το καμπαναριό της εκκλησίας του Σαιντ Αγκοστίνο, ενώ έχασε τη ζωή του ένας άνδρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σεισμοί έγιναν αισθητοί ακόμη και στη Ρώμη, σε απόσταση 100 χλμ. Δηλαδή και μάλιστα εκκενώθηκε και το μετρό της ιταλικής πρωτεύουσας, όπως και πολλά σχολεία, μουσεία και άλλα κτίρια.

Central Italy affected by four earthquakes

Ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι ο στρατός θα βοηθήσει τις ομάδες διάσωσης να φτάσουν στα χωριά που επηρεάστηκαν. «Αυτή η επανάληψη των ισχυρών σεισμών είναι ανησυχητική για τον κόσμο που έχει ήδη δοκιμαστεί τόσο πολύ», είπε ο Τζεντιλόνι από το Βερολίνο. Μια 30χρονη γυναίκα και ένας 17χρονος με συμπτώματα υποθερμίας ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια στο χωριό Καστιλιόνε Μέσερ Ραϊμόνδο, είπε η πυροσβεστική υπηρεσία.

«Μερικές περιοχές δεν έχουν ηλεκτρικό λόγω του χιονιού, οπότε δεν λειτουργούν ούτε τα κινητά», είπε ο Σάντε Στραγκόνι, δήμαρχος της Ακουασάντα Τέρμε, ενώ «το χιόνι έχει δύο μέτρα ύψος σε μερικές περιοχές».

Προηγουμενο αρθρο
Η παραλιακή πλατεία έφερε ήδη προ της Ενώσεως την ονομασία Magistrato
Επομενο αρθρο
Εγκρίθηκε η λειτουργία των ολιγομελών Τμημάτων της Β΄Λυκείου Καρυάς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.