HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΚαι με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ (30-6-20)

Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ (30-6-20)

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ(*)

Τελικά μάλλον βιαστήκαμε όσοι σπεύσαμε να πανηγυρίσουμε για το ξήλωμα των κολονακίων στην παραλία της Σικελιανού! Είδαμε που σε μια μέρα ξηλώθηκαν όσα ήταν μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων και λαθεμένα υποθέσαμε πως αυτό ήταν το λογικό ξεκίνημα που θα ακολουθούνταν από το γενικότερο ξήλωμα, που επιτέλους θα απάλλασσε την πόλη απ΄την αντιαισθητική και άχρηστη αυτή έμπνευση της προηγούμενης δημοτικής Αρχής!

Δυστυχώς όμως τέτοια συνέχεια δεν υπήρξε. Η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου -και μαζί της αναμφίβολα και η δημοτική Αρχή- επέλεξαν την πολιτικάντικη λύση να είναι και με τον «αστυφύλαξ» (δηλαδή με τους καταστηματάρχες και την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών), χωρίς όμως να κακοκαρδίσουν και τον «χωροφύλαξ» (δηλαδή την προηγούμενη δημοτική Αρχή και τους φίλους της) που εμπνεύστηκαν και συνεχίζουν να υπερασπίζονται την ανεκδιήγητη αυτή τοποθέτηση!

Η “μέση λύση” που επέλεξαν, ήταν χωρίς αμφιβολία η χειρότερη απόφαση που θα μπορούσαν να πάρουν, γιατί, είτε θα έπρεπε να θεωρήσουν τα κολονάκια σαν μια αχρείαστη και ακαλαίσθητη έμπνευση που μόνο προβλήματα δημιουργεί, χωρίς -όπως πολλές φορές έχουμε αποδείξει- να λύνει κανένα, οπότε θα έπρεπε να τα ξηλώσουν χωρίς δεύτερη σκέψη, είτε να τα θεωρήσουν σαν καλαίσθητα και… χρήσιμα, οπότε έπρεπε να τα αφήσουν όπως ήταν, για να μην πούμε να τα… αυξήσουν κιόλας!

Τώρα πλέον, το μέλλον των κολονακίων, μάλλον θα είναι πιο προβληματικό απ΄ότι το παρόν: Γιατί είτε η κατάσταση θα μείνει ως έχει, με αποτέλεσμα όταν το Φθινόπωρο αποσυρθούν τα τραπεζοκαθίσματα το θέαμα θα θυμίζει γριά ξοδοντιασμένη, είτε θα δούμε τα συνεργεία να ξανακαρφώνουν τα κολονάκια στη θέση τους. Διαλέγετε και παίρνετε ποιο απ΄ τα δυο θεωρείτε χειρότερο…

Η άτυχη όμως απόφαση που πήραν οι αρμόδιοι, εμπεριέχει και εκπέμπει και άλλα μηνύματα ευρύτερης σημασίας: Κατά πρώτον είναι αποκαλυπτική της ελάχιστα τιμητικής νοοτροπίας συμβιβασμένου που υποδηλώνει η παροιμία (και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ) για την ίδια την δημοτική Αρχή, που όταν υπάρχει, δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στα κολονάκια αλλά επεκτείνεται και σε πολλά άλλα πράγματα κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό…

Τώρα σε ότι αφορά τους “άρχοντες” της διαχείρισης των λιμανιών μας, εκεί, λόγω και της άμεσης αρμοδιότητας για τα κολονάκια, υπάρχουν ακόμη πιο ισχυροί προβληματισμοί που τώρα ενισχύονται γιατί:

Υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν επιφυλάξεις για την καταλληλότητα -από πλευράς γνωστικής επάρκειας- για κάποιους εξ αυτών. Τώρα και μετά απ΄ αυτή την εξέλιξη, αυτές οι επιφυλάξεις θα αυξηθούν και αντίστοιχα μάλλον θα πρέπει να ξεχαστούν οι όποιες ελπίδες για ρηξικέλευθες αποφάσεις που θα απογείωναν το Ταμείο και θα το καθιστούσαν πανίσχυρο οικονομικό αρωγό στην ανάπτυξη και στην ευημερία του Δήμου, όπως θα μπορούσε να είναι. Και καθόλου να μην εκπλαγείτε, αν καταλήξει η μοναδική ριζοσπαστική αλλαγή που θα δούμε στο Λιμενικό Ταμείο με την παρούσα διοίκηση, να είναι η μετεγκατάστασή του απ΄ το Διοικητήριο σε δική του ξεχωριστή, ανεξάρτητη και διακριτική στέγη!
Γιατί άραγε;

(* Ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ είναι δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη “Δίαυλος”

Προηγουμενο αρθρο
Ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης 36.500 Ανέργων μέσω του ΟΑΕΔ
Επομενο αρθρο
Οι εκδρομές μας στο Μοναστήρι των Αγίων Πατέρων

2 Σχόλια

  1. Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ
    30 Ιουνίου 2020 at 18:24 — Απάντηση

    Αντί να ασχολείσθε με τα κολονάκια νομίζω ότι πιό σοβαρό θέμα, με το οποίο πρέπει να ασχοληθείτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι ότι στην οδό Σικελιανού δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, ή άλλος συγκεκριμένος χώρος για τους πεζούς, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούμε ανάμεσα στα αυτοκίνητα και τα δίτροχα. Μάλιστα από πέρυσι νομίζω παραχωρήθηκε και μέρος του δρόμου μπροστά στα καταστήματα, εκτός από το πεζοδρόμια, που ενσωμάτωσαν οριστικά στα καταστήματά τους και εκτός από το πεζοδρόμιο δίπλα στην θάλασσα. Βέβαια η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη και στην ανατολική παραλία. Δείξτε μας που να περπατάμε στην Σικελιανού, και μετά να ασχοληθούμε και με τα κολονάκια. Λέγεται ιεράρχηση των προβλημάτων και των αναγκών των πολιτών.

    • ΝΙΚΟΣ Γ.
      2 Ιουλίου 2020 at 11:32 — Απάντηση

      Αγαπητέ Παράξενε, φοβάμαι πως δεν έχετε αντιληφθεί πως ακριβώς γι αυτό φωνάζουμε, γιατί τα κολονάκια εκεί, χωρίς να προσφέρουν τίποτα, περιόρισαν αφάνταστα τον χώρο, τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για τους πεζούς, που σημαίνει πως τα δυο πράγματα είναι απολύτως αλληλένδετα…

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.