HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚατέρρευσε το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα

Κατέρρευσε το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα

Το μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας Γεφύρι της Πλάκας δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από το Σάββατο το πρωί τα Τζουμέρκα. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα.

2

Η είδηση έχει συγκλονίσει τους Ηπειρώτες για τους οποίους αποτελεί την “Ακροπόλη” της περιοχής τους. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα. Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.

Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος της Άρτας, ενώ σε προληπτική εκκένωση χωριών στα πεδινά προχωρούν οι αρχές, καθώς ο Άραχθος, ο Αχέροντας και ο Λούρος έχουν ξεφύγει από το όριο κινδύνου.

«Θα εκκενώσουμε προληπτικά τα πεδινά χωριά, ο Άραχθος κατεβάζει νερό» είπε στον Σκαϊ ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Τα χωριά που εκκενώνονται προληπτικά είναι οι Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, Λουτρότοπος, Κομμένο και Ακροποταμιά. Ωστόσο, η Πυροσβεστική δεν έχει δεχτεί κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια στην περιοχή.

Πηγή: www.skai.gr

Ο,τι απέμεινε απο το γεφύρι της Πλάκας…

252

251
ΦΩΤΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΥΖΟΣ

Προηγουμενο αρθρο
Νέα εκδήλωση του συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Άρτα: Εκκενώνονται χωριά - Φοβούνται για κατάρρευση και στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.