HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΚαταγγελία για κακοποίηση ελαφιών Dama – dama στη Μονή Φανερωμένης

Καταγγελία για κακοποίηση ελαφιών Dama – dama στη Μονή Φανερωμένης

Η παρακάτω καταγγελία στάλθηκε στην ιστοσελίδα μας από την Vera Balta και σήμερα δημοσιεύτηκε στον ισότοπο: https://www.zoosos.gr/

Στις 15/07/21 επισκεφτήκαμε το μοναστήρι της Φανερωμένης στην Λευκάδα και τον μικρό ζωολογικό κήπο που διαθέτει. Με λύπη διαπιστώσαμε ότι τα ελάφια που υπάρχουν εκεί και ανήκουν στο είδος Dama dama, η κοινώς Πλατωνι, ζουν κάτω από βάναυσες συνθήκες.

Αρχικά, ο χώρος που διαθέτουν είναι αρκετά μικρός για έξι ενήλικα ελάφια και ένα νεογέννητο ελαφάκι και είναι περιφραγμένος με ακατάλληλο συρμάτινο φράχτη. Τρία από τα ελάφια που είναι αρσενικά και έχουν βγάλει τα νέα κερατά, τα οποία είναι καλυμμένα με το αρχικό βελούδινο δέρμα, προσπαθούν τώρα να το αποχωριστούν τρίβοντας τα στον συρμάτινο φράχτη ( κάτι που στην φύση κάνουν πάνω στα δέντρα), με αποτέλεσμα το ένα από αυτά να έχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι σύρμα μπλεγμένο στα κέρατά του.

Επιπρόσθετα, παρατηρήσαμε την έλλειψη ενημερωτικών πινακίδων που να αποτρέπουν τους επισκέπτες να ταϊζουν τα ζώα που βρίσκονται εκεί (πάπιες , χήνες, πουλιά, ελάφια) με απαγορευμένες τροφές όπως για πχ ψωμί, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τους.

Άμεσα ψάξαμε να βρούμε τον υπεύθυνο του κήπου ώστε να μάθουμε πως το ελάφι έχει βρεθεί σε αυτήν την άθλια κατάσταση και πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Βρήκαμε μόνο έναν μοναχό ο οποίος μου απάντησε το εξής: “για μπες μέσα να σε δω τι θα κανείς… έχουμε προσπαθήσει και εμείς παιδί μου, το ζώο είναι άγριο. Όταν θα πέσουν τα κερατά θα πέσουν και τα σύρματα”.

Τα ελάφια αποχωρίζονται τα κέρατα από Δεκέμβρη μέχρι Μάρτιο αναλόγως του περιβάλλοντος διαβίωσης, κάτι που μας έβαλε σε σκέψεις…. Την επόμενη ήμερα το πρωί προμηθευτήκαμε κατάλληλη τροφή και πένσα και ξαναεπισκευτήκαμε το μοναστήρι ώστε να δούμε κατά πόσο άγριο είναι το ελάφι και αν μπορούμε να το βοηθήσουμε καθώς και να αποσπάσουμε περισσότερες πληροφορίες. Δελεάζοντας με τροφή μας πλησίασαν, φάγανε από τα χέρια μας και τα χαϊδέψαμε. Το δύστυχο αρσενικό μας πλησίασε και αυτό, έφαγε, μα κάθε φορά που πλησίαζα την πένσα στα σύρματα στο κεφάλι του έφευγε πίσω. Ήτανε ολοφάνερα τρομαγμένο λόγω δυσφορίας και πόνου καθώς και πληγωμένο. Παρατήρησα ένα μεγάλο κομμάτι σύρμα πολύ κοντά στην περιοχή των ματιών του και κατάφερα να το λυγίσω προς τα πίσω ώστε να μην τραυματιστεί. Έπειτα πηγαινοερχόταν στρεσαρισμένο προσπαθώντας να αποβάλλει τα σύρματα.

Όταν ένα ελάφι βρίσκεται σε συνεχή αγωνία υπάρχει ο κίνδυνος θανάτου του. Έχει άμεση ανάγκη για κατάλληλη νάρκωση, αφαίρεση των συρμάτων και επούλωση των πληγών.

Τα ελάφια στην Ελλάδα είναι προστατευμένο είδος. Έπειτα μιλήσαμε με τον υπεύθυνο Γαβριήλ ο οποίος μας πληροφόρησε προς έκπληξη μας ότι το ίδιο συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια περίοδο με τα αρσενικά ελάφια να καταλήγουν με μπλεγμένα σύρματα. Τον ρωτήσαμε αν το ελάφι δυσκολεύεται να τραφεί και μας είπε ότι ο ίδιος τα ταΐζει στο στόμα. Το ελάφι δεν φαίνεται υποσιτισμένο. Τον ρωτήσαμε αν το έχει επισκεφτεί κτηνίατρος και μας είπε πως έχει χωρίς όμως αποτέλεσμα και ότι του έχει χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή χωρίς αποτέλεσμα επίσης.

Σίγουρα δεν μείναμε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις των μοναχών που μας γέννησαν πολλά ερωτηματικά με κυριότερα τα εξής: γιατί εφόσον το πρόβλημα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο δεν φροντίζουν να περί φράξουν τον χώρο με πιο κατάλληλα υλικά? Γιατί δεν έχουν οι ίδιοι ενδιαφερθεί να ζητήσουν την βοήθεια εξειδικευμένων οργανισμών προστασίας άγριων ζώων που διαθέτουν εμπειρία αλλά και τα κατάλληλα μέσα να βοηθήσουν τα ζώα αυτά?

Ετσι αποφασίσαμε να κάνουμε καταγγελία αμέλιας και κακοποίησης άγριων αλλά και προστατευμένων ειδών ζώου με στόχο την γνωστοποίηση της τραγικής αυτής κατάστασης αλλά και την κινητοποίηση εξειδικευμένων οργανισμών από όλη την Ελλάδα, εφόσον δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο τοπικά.

Προηγουμενο αρθρο
Κορωνοϊός: 1.834 νέα κρούσματα -ένα στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Rapid tests την Τετάρτη 21/7 στο γραφείο της Κοινότητας Κατούνας

5 Σχόλια

  1. ΣΟΦΙΑ
    21 Ιουλίου 2021 at 21:35 — Απάντηση

    Με όλα τον σεβασμό μου στον μοναχό, η κακοποίηση των ελαφιών είναι εμφανής. Αν δεν μπορώ να προσφέρω ευζωία στα ζώα που έχω, καλύτερα να μην εχω. Ο χώρος στη μονη εινσι πολύ μικρός για να ζουν τα υπέροχα αυτά πλάσματα. Επρεπε να γίνει καταγγελια πρώτα για να ενδιαφερθούν; Όσο για τον κύριο που λέει να ενδιαφερθούν πρώτα για τους άστεγους, ας μας δείξει πρώτα ο ίδιος τι κανει για τους αστέγους και μετά να κρίνει αυτούς που ενδιαφέρονται για τα ζωα. Είναι η γνωστή καραμέλα αυτών που μισούν τα ζώα, και επιτίθενται στους φιλόζωους. Οι ίδιοι, βέβαια, ούτε του αγγέλου τους νερό δεν δίνουν. Οι υποκριτές και φαρισαίοι καλά κρατούν.

  2. akis akis
    21 Ιουλίου 2021 at 04:38 — Απάντηση

    Δεν υπάρχει χειρότερη μοίρα από τη στέρηση της ελευθερίας σε κάποιον που δε μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Για τους ανθρώπους υπάρχουν δομές, βοήθεια και για όποιον μπορεί και θέλει εργασία. Για τα ελάφια τι ακριβώς υπάρχει;;;;; Και τελικά, ας βοηθήσει όποιος θέλει άστεγους και όποιος θέλει…ελάφια!

    • Αρσενιος
      27 Ιουλίου 2021 at 01:54 — Απάντηση

      ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ .
      ΙΕΡΑ ΜΟΝΉ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ.
      Η απάντηση στη Σοφία που γράφει ότι η κακοποίηση στα ζώα είναι εμφανή. Αμφιβάλλω αν έχει έρθει ποτέ στη μονή, γιατί απλά αν είχε έρθει θα διαπιστωνε ότι τα ελάφια που τα έχω όλα από μωρά ,ταϊσμένα στο χέρι με μπιμπερό σε κάποιες περιπτώσεις ,έχω κ τέλια σχέση μαζί τους . Κ έτσι για του λόγου το αληθές αν με βρεί κανείς στα ζώα στον κήπο ,βλέπει πόσο αγαπάω κ λατρεύω τα ζώα μου, κ τα έχω όλα σαν μωρά μου κ προσπαθώ, κάνω μεγάλο αγώνα για να κρατάω αυτό τον χώρο της μονής κ να τον συντηρώ για να χαίρεστε εσείς
      ο κόσμος δηλ. Έχετε σκεφτεί εσείς που γράφετε τις μεγάλες απόψεις, πως συντηρεί κανείς ένα τέτοιο μέρος, τι κόπους καταβάλει κ τι προσπάθειες, τι σωματικούς κόπους, τι έξοδα κ πόσο πολυδάπανος είναι ένας τέτοιος χώρος με τόσα πολλά φυτά κ ζώα?
      Καλά να είναι κ ο κόσμος που βοηθάει κατά πολύ με ποικίλους τρόπους. Καλές οι απόψεις σας αλλά η βοήθεια σας κ η αγάπη σας θα ήταν πιο άριστες κ αρεστές….κ από τον Θεό κ τους ανθρώπους.
      Απορώ γιατί κανείς από εσάς που φέρνετε τα ζώα σας επάνω γιατί δεν μπορείτε να τα κρατήσετε η γιατί τα παιδιά σας τα παρατάνε η τα έχουν για joy toy, κ τα βαριούνται μετά, δεν είστε παρων τώρα?Που είναι αυτοί να πουν ότι η ΜΟΝΗ τα κρατάει κ βρίσκουν ένα καταφύγιο?
      Αν κ με ενημερώνουν ότι στο fb κ μπράβο τους κ είναι πολλοί αυτοί που αντιδρούν θετικά κ υποστηρίζουν τη μονή την αλήθεια δηλαδή…μαζί σας παιδιά.
      ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΟ ΝΑ ΔΗΛΟΝΕΙΣ ΦΙΛΌΖΩΟΣ Κ ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΊΣΑΙ.
      Ευχαριστώ πολύ αυτά τα παιδιά κάθε ηλικίας που είναι κοντά μας ,κοντά μου κ παρέχουν την αγάπη τους κ τη βοήθεια τους, να μη λείψω να αναφέρω…
      Το σχόλιο μου κ η απάντηση μου δεν είναι μόνο για τη σοφία την κοπέλα , κ την ευχαριστώ που γίνεται κ αφορμή ανταπόκρισης μου σε όλο αυτό.
      Αλλά ας ενημερώσει κάποιος τέλος πάντων τη σοφία κ την κάθε σοφία ότι η μονή εδώ κ 15 χρόνια μεριμνά κ για τα ζώα της κ τα λουλούδια της κ τους κήπους της,κ κύριος για τα ζωολογικό κήπο κ όλο το κομμάτι αυτό που το έφτιαξα με τα χέρια μου ,κ τους πολλούς καλούς φίλους κ συνεργάτες, μέχρι κ το τελευταίο τετραγωνικό με πολύ κόπο κ ιδρώτα.
      Οι παλαιοί θα θυμούνται πως ήταν η μονή εξωτερικά πριν 20 (είκοσι) χρόνια κ τι άγονος τόπος ήταν γεμάτος βράχια κ μόνο.
      Επίσης όσοι δεν γνωρίζουν, ας μάθουν λοιπόν ότι τη μονή επισκεπτοντε συνεχώς σχολικά από όλη την Ελλάδα κ απολαμβάνουν ένα ωραίο θέαμα με παιχνίδι κ διασκέδαση.
      Έχω προαναφέρει σε προηγούμενο μου σχόλιο ,ότι έπεται μια ανάρτηση δομημένη, κ πλήρεις που εξηγεί το σκεπτικό της μονής σχετικά με τη δημιουργία του ζωολογικού κήπου κ το σκοπό του.
      Ευχαριστούμε κ πάλι όλους εσάς που συνδράμετε ,συνεισφέρετε κ συντρέχετε τη προσπάθεια αυτή.

  3. arkfaneromeni
    21 Ιουλίου 2021 at 03:45 — Απάντηση

    ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ.
    ΥΠΕΎΘΥΝΟΣ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ .
    ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΛΕΥΚΆΔΟΣ
    ΤΗ 21/7/2021
    Αναφερόμενος στα σχετικά επί του θέματος ,αναληθή κ παραποιημένα άρθρα των ημερών σχετικά με την ΔΉΘΕΝ (κακοποίηση κ αμέλεια) των ελαφιών της κατηγορίας dama dama ,που φιλοξενούνται στην ιερα Μονή αναφέρω ότι σήμερα τριτη ,21/7 /2021
    απογευματινή ώρα 19:30 με την σημαντική, καταλυτική κ αποτελεσματική βοήθεια ενός ειδικού, κ φίλου της Ιεράς μονής, που είχε προγραμματιστεί εδώ κ μια βδομάδα, επιτεύχθηκε η αφαίρεση του συρματοπλέγματος απο τα κέρατα Αφού πρώτα το ζώο είχε ακινητοποιηθεί.
    Ευχαριστώ όσους με αγάπη κ πραγματικό ενδιαφέρον πάντοτε συντρέχουν ,υποστηρίζουν κ συνεισφέρουν ποικιλοτρόπως στην προσπάθεια κ συντήρηση αυτής της μικρής κιβωτού(arkfaneromeni)που είναι ένα πραγματικό κ μοναδικό για τη Λευκάδα θέαμα. κυρίως τον κ Δημήτρη εκ του χωριού αγ Νικολάου Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας που βοήθησε σήμερα τα μέγιστα.
    ΥΓ:Προς διευκρίνηση του κοινού θα αναρτηθεί σχετικό αναλυτικό άρθρο με το έργο, την συνεισφορά κ το σκοπό που έχει δημιουργηθεί αυτός ο μικρός ζωολογικός κήπος της Ιεράς μονής.

  4. Ηλθαςυ
    20 Ιουλίου 2021 at 17:46 — Απάντηση

    Τα ζώα είναι αναπόσπαστο κόμματι του συνόλου που έπλασε ο Κύριος. Και μόνο ότι είναι δημιουργία Του αρκεί για τον σεβασμό μας προς αυτά. Παρ όλα αυτά θα ήθελα να δω το ίδιο ενδιαφέρον για έναν άστεγο. Βλέπω δεκάδες διαφημίσεις για αδέσποτα, πληγωμένα κλπ ζώα. Καμιά διαφήμιση για τον ανθρώπινο πόνο ενός αστεγου. Όταν λοιπόν θα αρχίσει να προβάλλεται το ίδιο ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους μας, να είναι όλοι χορτασμενοι, ντυμένοι, ξεδιψασμενοι κλπ, τότε να δούμε και τα ζώα… Απ την στιγμή που έχουν να φάνε, σίγουρα είναι σε καλύτερη μοίρα…

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.