HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΚόπηκαν τα πεύκα στον Αη Γιάννη!

Κόπηκαν τα πεύκα στον Αη Γιάννη!

Μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες τοποθεσίες του νησιού. Στην άκρη του Αη Γιάννη βρίσκεται η οικία Σταύρου. Πανέμορφα πεύκα πλαισίωναν όλη την περιοχή. Έφταναν μέχρι τη θάλασσα. Η εικόνα είναι χαραγμένη στο μυαλό όλων.

Η πευκόφυτη καταπράσινη πλαγιά δεν υπάρχει πλέον. Κοιτάζω και ξανακοιτάζω την περιοχή, κοιτάζω και ξανακοιτάζω τις φωτογραφίες, αλλά η γύμνια δεν κρύβεται. Κόπηκαν σχεδόν όλα τα πεύκα. Είναι οδυνηρό για όλους, μα περισσότερο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού κ. Σπύρο Σταύρο. Υπήρχε ένας λυγμός στη φωνή μου, όταν μου είπε «τι κακό μας βρήκε! Ήταν μόλις 30 πόντους όταν τα φύτεψα… είχε γίνει ένα όμορφο δασάκι…»

DSCN5497

Τα πεύκα ήταν από καιρό άρρωστα, είχαν προσβληθεί από βαμβακίαση (Margarodidae, το Marchalina hellenica). Ο κ. Σταύρος με πόνο ψυχής αναγκάστηκε να τα κόψει για να μην εξαπλωθεί το κακό σε όλη την περιοχή και να προστατέψει τα υπόλοιπα.

Αυτή την «αδειά», αυτή τη γύμνια στην εικόνα θα αντικρίζουμε τα επόμενα χρόνια, όσοι κοιτάζουμε προς την οικία Σταύρου στον Αη Γιάννη. Ένα γερό χαστούκι στις μνήμες μας. Μια συνέπεια της αδιαφορίας μας.

Έχουμε αναφερθεί στο τεράστιο πρόβλημα με την βαμβακίαση που αντιμετωπίζουν τα πευκοδάση σε όλο το νησί . [δες εδώ] Οι αρμόδιοι από όσο γνωρίζουμε, όχι μόνο δεν έχουν ασχοληθεί, αλλά ούτε καν το αναγνωρίζουν ως πρόβλημα. Δεν θυμάμαι να έχει αναφερθεί κανένας σ’ αυτό.

Κι εμείς αναμασάμε και βαυκαλιζόμαστε για τις ομορφιές του νησιού, μη βλέποντας πέρα από τη μύτη μας…

Προηγουμενο αρθρο
Νέα Προγράμματα Κατάρτισης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου
Επομενο αρθρο
Όταν οι πέτρες σε φωνάζουν ...

1 Σχόλιο

  1. Παϊσιος
    28 Σεπτεμβρίου 2015 at 09:31 — Απάντηση

    Και να φανταστεί κανείς ότι στον πρώτο καιρό της εμφάνισης του φαινομένου της βαμβακάδας (που αν θυμούμαι καλά, κάποια παλιά δημοσιεύματα, εισήχθη σκόπιμα από το εξωτερικό) υπήρξε ενθουσιασμός από τον κλάδο των μελισσουργών, επειδή το έκκριμα αυτό που μοιάζει με βαμβάκι το τρώνε πολύ οι μέλισσες και ανέβηκε (προσωρινά) η παραγωγή πευκόμελου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.