HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΛαϊκό όχι στον οικονομικό πόλεμο των δανειστών-εκβιαστών – Του Χρήστου Παπαδόπουλου

Λαϊκό όχι στον οικονομικό πόλεμο των δανειστών-εκβιαστών – Του Χρήστου Παπαδόπουλου

2015-07-01_2038Μετά την απόρριψη ως απαράδεκτου του τελεσίγραφου με τις προτάσεις των δανειστών-τοκογλύφων η κυβέρνηση αποφάσισε την προσφυγή στο λαό με δημοψήφισμα, με θέση την απόρριψή τους, δηλαδή το ΟΧΙ.

Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου αποτελεί κορυφαία πράξη λαϊκής κυριαρχίας, ριζοσπαστικοποίησης του λαϊκού παράγοντα, χειραφέτησης του ελληνικού λαού, κορυφαία πράξη Δημοκρατίας, στον τόπο που αυτή γεννήθηκε.
Η χώρα μας έγινε πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού 5 χρόνια τώρα.

Μιας σκληρής ,μόνιμης λιτότητας που κατεδάφισε μισθούς, συντάξεις, το σύστημα της πρόνοιας, μείωσε 25% το ΑΕΠ της χώρας, έστειλε στην ανεργία 1,5 εκατομμύριο, πάνω από το 60% της νέας γενιάς που κατά χιλιάδες φεύγουν στο εξωτερικό.

To τελεσίγραφο με τις προτάσεις των δανειστών, που θεωρήθηκε απαράδεκτο από την κυβέρνηση και τίθεται σε δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου, μονιμοποιεί αυτή την κατάσταση και κάνει την χώρα μας αποικία χρέους.
Στους πέντε μήνες της διαπραγμάτευσης του 2015 δώσαμε για το χρέος, 8 δις ρευστότητας, από τις σάρκες της οικονομίας της χώρας μας, χωρίς να πάρουμε ούτε ένα ευρώ.

Δεν αποδέχτηκαν τη μείωση του χρέους, που αποτελεί την ουσία του προβλήματος. Αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους, όλα τα άλλα είναι παυσίπονα. Υποχωρήσεις χωρίς προοπτική, που όπως φάνηκε έφεραν καινούργιες απαράδεκτες απαιτήσεις.

Ενός χρέους που η Επιτροπή Αληθείας της Βουλής για το Χρέος, στα προκαταρκτικά της συμπεράσματα, χαρακτηρίζει παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο και μη βιώσιμο.

Η χώρα μας δέχεται έναν οικονομικό πόλεμο από τους δανειστές- τοκογλύφους ,που κλιμακώνεται από μέρα σε μέρα.
Δεν αποδέχτηκαν την ολιγοήμερη χρονική παράταση που τους ζητήθηκε έως ότου γίνει το δημοψήφισμα.
Απέβαλαν ουσιαστικά τον έλληνα υπουργό οικονομικών από τη συνεχιζόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, όταν τους ανήγγειλε το δημοψήφισμα.

Δεν αποδέχθηκαν αρχικά την ιδέα της διεξαγωγής του ίδιου του δημοψηφίσματος και τώρα παρεμβαίνουν καλώντας τον ελληνικό λαό να ψηφίσει τις προτάσεις τους. Ο ίδιος ο Γιούνκερ επεμβαίνει απροκάλυπτα στις πολιτικές διαδικασίες της χώρας μας.

Μέσω της ΕΚΤ παγώνουν τον ΕLA (μηχανισμό ενίσχυσης της ρευστότητας) οδηγώντας τη χώρα μας σε χρηματοδοτική ασφυξία, επιβάλλοντας ουσιαστικά το κλείσιμο των τραπεζών , ακριβώς για να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας εξυπηρετώντας το «ναι» στις προτάσεις τους.

Είμαστε σε διακοπή πληρωμών επί του χρέους από την 1η Ιουλίου, από τη στιγμή που η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι προτεραιότητα έχουν οι μισθοί και οι συντάξεις του ελληνικού λαού και λύση που να περιλαμβάνει το χρέος δεν δόθηκε.
Επιζητούν τη μόνιμη φτωχοποίηση της χώρας μας, με την υποτίμηση της εργασίας, πιθανόν ένα παράδειγμα προς εξαγωγή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Ε.Ε, αν πετύχει.

Για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις χώρες της Άπω Ανατολής που έχουν εξευτελιστικούς μισθούς, χωρίς κοινωνική πρόνοια και δικαιώματα.
Συνοπτικά με τις προτάσεις τους ενδεικτικά μεταξύ πολλών άλλων:

Συνεχίζουν τα υφεσιακά εισπρακτικά μέτρα που θα βαθύνουν την ύφεση των 5 χρόνων, φτωχοποιούν τη χώρα επιβαρύνοντας μονομερώς τους φτωχότερους.
Με αυξήσεις στο ΦΠΑ ,με δραματικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Με αύξηση της φορολογίας των αγροτών, του αγροτικού ρεύματος, τριπλασιασμό των εισφορών στον ΟΓΑ, αύξηση του ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων και συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων ,του πετρελαίου για την παραγωγή τους, κατάργηση της απαλλαγής από το φόρο επιδοτήσεων.
Με αυξήσεις στις προκαταβολές φόρου στο 100% από τις επιχειρήσεις.
Τα αεροδρόμια ,τα λιμάνια, οι περιοχές φυσικού κάλλους μέσω ΤΑΙΠΕΔ ιδιωτικοποιούνται ,με γερμανικούς ομίλους επικεφαλής, όπως η γερμανική FRAPORT για τα αεροδρόμια.
Παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ( ΑΔΜΗΕ).
Προβλέπουν την επιστροφή των τραπεζών στους ιδιώτες. Τις τράπεζες που βούλιαξαν οι διοικήσεις τους, ανακεφαλαιοποιήθηκαν μέσω του Δημοσίου με κεφάλαια που μπήκαν στο χρέος της χώρας μας, χωρίς οι μετοχές του Δημοσίου σε αυτές να έχουν δικαίωμα ψήφου.
Αφαιρείται ουσιαστικά η εκτέλεση του προϋπολογισμού από τα χέρια του Δημοσίου.
Δεν είναι με την Ευρώπη λοιπόν όσοι προτείνουν ΝΑΙ. Είναι με τις προτάσεις των δανειστών και κρύβονται πίσω από ψευδεπίγραφα σχήματα.
Η παραποίηση του ερωτήματος από αυτούς είναι σκόπιμη.
Θέλουν μια Ευρώπη της οικονομικής εξαθλίωσης των λαών, της μόνιμης υποταγής υπό γερμανική κυριαρχία.
Η τοποθέτηση του αντικαγκελάριου Γκάμπριελ στη Γερμανική Βουλή ότι
αντιμετώπισαν ένα διεφθαρμένο κράτος και ότι οι όροι μιας νέας συμφωνίας δεν θα είναι ασθενέστεροι από το παρελθόν ,δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.
Ο εκπρόσωπος της χώρας με τις μεγάλες μονοπωλιακές εταιρείες, όπως η SIEMENS, που είχαν τις μίζες ως μόνιμη πολιτική για τη χώρα μας και πολλές άλλες χώρες απειλεί με νέα χειρότερα μέτρα.
Η υπερψήφιση του ΝΑΙ δίνει στους δανειστές λευκή επιταγή με την υπογραφή του κάθε πολίτη της χώρας μας. Το ποσόν θα το συμπληρώσουν αυτοί.
Οι εκβιασμοί που αυτοί μας επιβάλλουν, μέσα από τις προσωρινές δυσκολίες, για να εκβιάσουν και να αποσπάσουν το ναι στις προτάσεις τους, πρέπει με νηφάλιο τρόπο να λάβουν στις 5 Ιουλίου αποφασιστική απάντηση.
Η ιστορία της χώρας μας είναι μια ιστορία αντίστασης. Αυτό είναι που χαρακτηρίζει τον ελληνικό λαό στα χιλιάδες χρόνια ιστορίας του.
Οι γιορτές μας είναι γιορτές κυρίως της έναρξης της αντίστασης και όχι της έκβασης ,του αίσιου τέλους τους.
Γιορτάζουμε την 25 Μαρτίου την αρχή της Επανάστασης, του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και όχι τη μέρα ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους.
Την 28η Οκτωβρίου, την αρχή αντίστασης στο φασισμό και όχι την απελευθέρωση της χώρας μας με το τέλος της κατοχής.
Την 17η Νοεμβρίου, την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη δικτατορία και όχι το τέλος της.
Αυτή την Κυριακή ο Ελληνικός λαός καλείται να ξαναγράψει ιστορία.
Το χέρι κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδας κρατά με την ψήφο του το μέλλον της χώρας και των παιδιών του.
Οι πολίτες, ανεξάρτητα από το κόμμα που ψήφισαν στις εκλογές, πρέπει χωρίς φόβο να τοποθετηθούν με ένα καθαρό ΟΧΙ απέναντι στις προτάσεις των δανειστών, προτάσεις μόνιμης εποπτείας, ισοπεδωτικής λιτότητας και ουσιαστικής κατάλυσης της κυριαρχίας της χώρας μας, έσχατης περιφρόνησης της Δημοκρατίας.
Nα πουν ένα καθαρό ΟΧΙ στη μονιμοποίηση της λιτότητας και στους εκβιασμούς των δανειστών.
Η Δημοκρατία και ο Λαός απέναντι στη δικτατορία του χρηματιστικού κεφαλαίου, του νεοφιλελεύθερου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Να τι αναμετριούνται την Κυριακή 5 Ιουλίου.
Η νέα γενιά ,οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, όλοι όσοι υπέφεραν και υποφέρουν πέντε χρόνια τώρα μνημονιακής λεηλασίας θα συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα.
Με τη συμμετοχή τους στις εκλογές θα πουν ΟΧΙ στην παραίτηση, στην αποχή, στο άκυρο ,στο λευκό.
Θα πουν ένα μεγάλο ριζοσπαστικό ΟΧΙ ενδυναμώνοντας τη θέση της χώρας μας απέναντι στους δανειστές.
Για να μετατραπεί το ΟΧΙ σε ένα διαρκές ναι για την ανεξαρτησία , την κυριαρχία και την προκοπή της χώρας μας.
Για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση για τη χώρα μας και το λαό της.
Γι αυτό πριν απ’ όλα χρειαζόμαστε μια μεγάλη διαγραφή του χρέους, και αναπτυξιακό σχέδιο με ανοιχτούς προοδευτικούς ορίζοντες.

1-7-2015

* Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Προηγουμενο αρθρο
Ευχαριστήρια επιστολή του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Λαογραφικό μουσείο Καρυάς Λευκάδας. Ένα ταξίδι στο χθές....

6 Σχόλια

 1. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
  2 Ιουλίου 2015 at 15:51 — Απάντηση

  Να μη ξαναπιάσει κότσους τους έλληνες ο Τσίπρας. Διότι. Ανομολόγητος στόχος του δημοψηφίσματος είναι να αποσπάσει το ΟΧΙ απ’τον λαό, προκειμένου να επικαλεσθεί ότι ακύρωσε ο ίδιος ο λαός την εντολή των εκλογών, που αφορούσε διαπραγμάτευση εντός του ΕΥΡΩ και ότι, πλέον, του έδωσε νέα εντολή για ΟΧΙ στους δανειστές και οχι συμφωνία πάση θυσία στο ΕΥΡΩ. Τότε θα αρχίσει τις τριτοκοσμικές και δραχμικές του αναζητήσεις!!! Γιατί αγνοεί μια βασική αρχή της δημοκρατίας, πως, οι εκλογές είναι καθολικό πολιτικό γεγονός, ενώ το δημοψήφισμα είναι μιά απλή πολιτική έκφανση σε επί μέρους θέμα. Αλλά αυτά για το Τσίπρα, με την αρμαθιά των ψεμάτων, είναι επουσιώδη πράγματα…

 2. ΕΥΡΩ-ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ
  2 Ιουλίου 2015 at 13:42 — Απάντηση

  Ευτυχώς, που υπάρχουν και οι συκοφαντημένοι ΑΝΕΛ που αυτί τη στιγμή (4 παραιτήσεις) προσπαθούν να σώσουν την ευρωπαϊκή θέση της Ελλάδας από τους δραχμιστές και τριτοκοσμικούς του ΣΥΡΙΖΑ! Ε, ρε ταλαίπωρη Αριστερά, έπαιασες πάτο ή πόσο κάτω θα πας ακόμα; Μιχαλη Παπαγιαννάκη, εσύ πρόλαβες και πέθανες νωρίς για να μη ιδεις αυτό το χάλι της Ελληνικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της φωτισμένης Αριστεράς. Εκεί που κρεμούσαν οι καπετάνιοι (Κύρκος, Ηλιού, Παπαγιαννάκης κλπ) τ’ άρματα, κρεμάνε οι γύφτοι (Λεουτσάκος, Πετράκος, Λαφαζάνης κλπ) τα νταούλια!!!!

 3. ΧΑΡΙΛΑΟΣ
  2 Ιουλίου 2015 at 11:18 — Απάντηση

  Να ιδείτε παιδιά κλάμα οι ολιγάρχες που τα έχουν μάτσα τα ευρώπουλα στο εξωτερικό! Έχουν τρομοκρατηθεί! άμα πάμε στη δραχμή με το “υπερήφανο ΟΧΙ”, θα αναγκαστούν να τα αγοράσουν όλα εδώ για ένα κομμάτι ψωμί και θα τους μείνουν και ρέστα. Μεγάλος μπελάς θα μπει στο κεφάλι τους! Μη τους αφήσεις να ησυχάσουν, Αλέξη. Βάντους τους τέτοιους μπελάδες, να μπουρδουκλωθούν, να πονοκεφαλιάσουν, να βραχυκυκλώσουν, να πάθουν εγκεφαλικό, να υσηχάσουμε από αυτά τα σκουλήκια (Εξαιρούνται τα συντρόφια που έχουν μεγάλα κομπωδέματα στο εξωτερικό. 35 μόνο από Βουλευτές και Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ)! Βίβα σύντροφοι. ο λαός θα νικήσει (και η Χρυσή Αυγή πρώτη και καλύτερη)

 4. Κ.Π.Ρ.
  2 Ιουλίου 2015 at 09:58 — Απάντηση

  Καταπληκτικό! Διαβάστε τις δηλώσεις το Σόϊμπλε να δείτε ό,τι λέει τα ίδια από την ΑΝΤΙΘΕΤΗ πλευρά. Και σκάει και εκείνο το δολοφονικό γελάκι! Φυσικό! Ο Σόϊμπλε είναι δηλωμένος φανατικός οπαδός και του δημοψηφίσματος και του ΟΧΙ. Για να πει μετά σαν Πόντιος Πιλάτος “φύγανε μόνοι τους” , “Σόρυ, έκανα ό,τι μπορούσα να τους κρατήσω αλλά δεν τα κατάφερα”!

 5. ΝΙΚΟΣ
  2 Ιουλίου 2015 at 09:29 — Απάντηση

  Χρηστάρα, πες τους ότι στον φοβερό αυτό πόλεμο θα έχουμε σύντροφο τον ένα, τον μοναδικό Νικόλα Μαδούρο! Βεντσερεμος, σύντροφοι! Θα γίνουμε Βενεζουέλα!! Ε ρε γλέντια!

 6. Α.Ρ.T.
  2 Ιουλίου 2015 at 09:12 — Απάντηση

  Διαβάστε τον! Θα καταλάβετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πραγματικά φιλο-ευρωπαίκό κόμμα και από τη Δευτέρα θα πάη για διαπραγμάτευσι με τους “εκβιαστές” και τους “οικονομικούς δολοφόνους”. Ας σοβαρευτούμε. Αν οι ευρωπαίοι είναι “εκβιαστές” και “οικονομικοί δολοφόνοι” η μία και μοναδική λύσι που σου μένει είναι να φύγης από δαύτους, γιατί βέβαια τι διαπραγμάτευσι να κάνης και τι σωτηρία να βρης από τους “εκβιαστές” και τους “οικονομικούς δολοφόνους”; (Αυτό είναι ο πραγματικός σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ). Αν λες ότι παρά ταύτα θα διαπραγματευτής με τους “εκβιαστές” και τους “οικονομικούς δολοφόνους”, ΛΕΣ ΨΕΜΜΑΤΑ! Γιατί; Γιατί, όταν ομολογήσης την πραγματική επιθυμία σου, θα χάσης το δημοψήφισμα! ΛΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΨΕΜΜΑΤΑ και άμα πάρεις το ΟΧΙ μην τον είδατε τον Παναή! Τώρα θα μου πης λένε οι αριστεροί ψέμματα; Έλα ντε…Τα πρόσφατα γεγονότα μας πείθουν για την “αταλάντευτη” προσήλωσί τους στην αλήθεια!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.