HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΛευκάδα σημαίνει μαγευτικό, «εύκολο» και κοντινό Ιόνιο

Λευκάδα σημαίνει μαγευτικό, «εύκολο» και κοντινό Ιόνιο

Δεν χρειάζεται καν να μπείτε σε καράβι για να απολαύσετε τις χάρες της Λευκάδας. Διάσημες παραλίες με εξωτικά νερά, ονειρεμένα drives σε ορεινά χωριά αλλά και μια σπιρτόζα πόλη που ησυχάζει μόνο για μεσημεριανή σιέστα στήνουν ένα καλοκαιρινό σκηνικό που έχει κάτι για τον καθένα.

Η μαγεία της Λευκάδας αρχίζει να ξετυλίγεται μόλις διασχίσετε την κινητή γέφυρα που την ενώνει με τη στεριά. Προτού ακόμα φτάσετε στην πόλη, θα δείτε τη λιμνοθάλασσα να στέκει ήρεμη και αγέρωχη, ιδανικός συνοδοιπόρος στο ταξίδι σας μαζί με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της. Ένα ακόμη νοητό σύνορο του νησιού είναι τα άπειρα κατάρτια που υψώνονται από τη μαρίνα, μία από τις πλέον σύγχρονες της Ελλάδας. Μοιάζει σαν μικρή αυτόνομη γειτονιά μέσα στην πόλη, με τους δικούς της ρυθμούς και κανόνες, και μια βόλτα κατά μήκος της προβλήτας αρκεί για να πάρετε μια ιδέα.

Ακριβώς από πίσω και αφού ολοκληρώσετε με επιτυχία το σαφάρι για μια θέση πάρκινγκ (good luck with that) ξεδιπλώνονται τα σοκάκια της παλιάς πόλης με τα διώροφα χρωματιστά σπίτια, τις ενδιαφέρουσες εκκλησίες και την έντονη ζωή. Αναζητήστε κάποια από τα πιο όμορφα κτίρια, όπως είναι οι ναοί του Αγίου Σπυρίδωνα (17ος αιώνας), του Αγίου Νικολάου (16ος αιώνας), του Παντοκράτορα (18ος αιώνας) και το τριώροφο κτίριο της οικογενείας Σταματοπούλου.

Ο κεντρικός πεζόδρομος Ντέρπφελντ, ή αλλιώς το hot spot της πόλης, σφύζει από εμπορικά καταστήματα, ταβερνάκια, ζαχαροπλαστεία που τρατάρουν τους περαστικούς τοπικά γλυκίσματα, παστέλι, πορτοκαλόπιτα, λεμονόπιτα, μαντολάτο, και λικέρ, και ησυχάζει μόνο το μεσημέρι. Τότε που όλοι είναι σαν να κρύβονται άρον άρον για την ιερή σιέστα τους. Ένα ακόμη πολυσύχναστο σημείο στο χάρτη της πόλης, γεμάτο με καφέ, μπαρ και εστιατόρια, είναι ο πεζόδρομος μπροστά στο μόλο, στην ανατολική παραλία. Αλλιώς, αν ψάχνετε κάτι πιο ρομαντικό, το σήμα κατατεθέν δεν είναι άλλο από την ξύλινη γέφυρα των στεναγμών –ή των ερωτευμένων όπως την αποκαλούν πλέον– που την ώρα του ηλιοβασιλέματος γεμίζει με ζευγαράκια.

Η γνωριμία με το υπόλοιπο νησί απαιτεί γεμάτο ρεζερβουάρ και όρεξη για χιλιόμετρα. Ξεκινώντας από τα ανατολικά, θα συναντήσετε τοπία σχετικά ήπια και αρκετά αναπτυγμένα τουριστικά. Προτού ακόμα φτάσετε στο κοσμοπολίτικο Νυδρί, θα περάσετε από την –αγαπημένη των οικογενειών– παραλία της Λυγιάς και το όλο και πιο δημοφιλές ψαροχώρι Νικιάνα, όπου μπορείτε να απολαύσετε καλό ψάρι σε κάποιες από τις ταβερνούλες του.

Αν η πολυκοσμία στο Νυδρί δεν σας φανεί ιδιαιτέρως δελεαστική, λίγο πιο κάτω θα βρείτε το Βλυχό που ουσιαστικά λειτουργεί ως αφετηρία για θαλάσσιες εξορμήσεις. Από εκεί και από τα γύρω ψαροχώρια μπορείτε να νοικιάσετε μικρά σκαφάκια (δεν χρειάζεται δίπλωμα, μόνο καλός προσανατολισμός) με τα οποία θα μπορέσετε να κυκλώσετε τον Σκορπιό φυσικά, μόνο στα επιτρεπόμενα σημεία αλλά κυρίως να επισκεφθείτε τον ακόμα ανέγγιχτο παράδεισο που λέγεται Μεγανήσι και τα υπόλοιπα Πριγκιπονήσια.

πό τη δυτική πλευρά, το σχετικά πιο άγριο τοπίο γλυκαίνουν οι παραλίες-ντίβες της Λευκάδας. Αρχικά θα συναντήσετε τη μεγάλη παραλία του Αγίου Ιωάννη, που είναι κλασικός προορισμός για wind-surf. Στη συνέχεια, ο διατηρητέος οικισμός του Αγίου Νικήτα είναι ο πρώτος πόλος έλξης καθώς αποτελεί ιδανική βάση για διαδρομές στη δυτική Λευκάδα. Ως τουριστικό θέρετρο έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα εντός λογικών όμως πλαισίων, ενώ οι γύρω παραλίες του φημίζονται για τα κρυστάλλινα νερά τους.

Κινούμενοι πιο δυτικά θα συνειδητοποιήσετε ότι η φύση έχει σχεδιάσει μερικές πραγματικά εντυπωσιακές παραλίες. Κυρίως όμως θα μάθετε για τα καλά ότι οι επισκέπτες του νησιού χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που θεωρούν κορυφαίο το Πόρτο Κατσίκι και σε αυτούς που «ψηφίζουν» Εγκρεμνούς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και οι δύο συγκαταλέγονται στις τοπ παραλίες της Μεσογείου κι έχουν νερά που θυμίζουν Καραϊβική. Μόνη υποσημείωση το γεγονός ότι οι Εγκρεμνοί είναι προσβάσιμοι αποκλειστικά διά θαλάσσης μετά τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό που έπληξε την περιοχή.

Λίγο πιο πριν, το Κάθισμα με την ατελείωτη ψιλή άμμο είναι το αγαπημένη της νεολαίας, προσφέροντας άφθονο beach fun, ενώ το ενδιαφέρον των πιο ψαγμένων ταξιδιωτών συγκεντρώνουν οι παραλίες γύρω από το Καλαμίτσι: ψάξτε το Αβάλι, την Μεγάλη Πέτρα και τα Καβαλικευτά και θα μας θυμηθείτε. Από τη μεγάλη παραλία της Βασιλικής με τους άπειρους windsurfers μπορείτε να προσεγγίσετε με καραβάκι το Αγιοφύλλι, το Πόρτο Κατσίκι, τους Εγκρεμνούς αλλά και κάποιες πιο «κρυφές» παραλίες μικρών γειτονικών νησιών.

Στα ορεινά του νησιού, ένα ξεχωριστό και σημαντικό κεφάλαιο της λευκαδίτικης προσωπικότητας, θα σας φέρουν όμορφες διαδρομές ανάμεσα σε ελιές, πεύκα και κυπαρίσσια. Αφήνοντας πίσω σας το Νυδρί και ανεβαίνοντας το βουνό θα περάσετε από το φαράγγι του Δημοσάρη με την πυκνή βλάστηση και την πολύτιμη δροσιά κάτω από τα δέντρα. Αφήστε το αυτοκίνητο μπροστά από το ξύλινο καφέ και πάρτε το βατό μονοπάτι προς τον καταρράκτη. Προχωρώντας θα μπορέσετε να τσαλαβουτήσετε στις μικρές βάθρες που σχηματίζονται, παρότι τα τρεχούμενα νερά δεν κατεβαίνουν με μεγάλη ορμή.

Συνεχίζουμε με τα τρία κορυφαία χωριά της ορεινής Λευκάδας, την Καρυά, την Εξάνθεια και την Εγκλουβή. Απαραίτητο αξεσουάρ, η ζακέτα! Η γραφική Εξάνθεια αγναντεύει κυριολεκτικά όλο το Ιόνιο πέλαγος από υψόμετρο 600 μέτρων και πλέον αποτελεί must προορισμό για ποτό και φαγητό. Η Καρυά ξεχωρίζει με τη μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία της, τα πλατάνια της, τα παραδοσιακά κεντήματα, τα οικιακά προϊόντα ξύλου και τις μερακλίδικες κρεατοφαγικές ταβέρνες. Η Εγκλουβή, τέλος, που η φήμη της εξαιρετικής φακής της έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, θα σας μαγέψει με την αυθεντικότητα του χαρακτήρα της χωρίς να διεκδικεί δάφνες ομορφιάς και στιλ.

Πηγή: www.athinorama.gr

Προηγουμενο αρθρο
Πανηγύρι Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Κατωμέρι
Επομενο αρθρο
Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.