HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΜήπως θα ήταν καλύτερα να μαζεύονται πριν φτάσουν στη θάλασσα;

Μήπως θα ήταν καλύτερα να μαζεύονται πριν φτάσουν στη θάλασσα;

Άλλη μια θεαματική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Νυδρί με αφορμή τον καθαρισμό του λιμανιού.  Αποτελεί συνέχεια αυτής που είχε λάβει χώρα στο λιμάνι της Λυγιάς πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Όπως  ανακοίνωσε ο Δήμος: «Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι δράσεις απορρύπανσης των βυθών και προστασίας του περιβάλλοντος στη Λευκάδα. Με μια εικοσαμελή ομάδα η Aegean Rebreath, έχοντας και την συμβολή του Lefkas Diving Center και άλλων εθελοντών, έδρασε στο λιμάνι του Νυδριού και στην περιοχή του Γέρακα.»

 Για το περιεχόμενο που ανασύρθηκε και από το λιμάνι του Νυδριού κατά τον καθαρισμό, τόσο τα λάστιχα όσο και ό,τι προέρχεται από τα πλεούμενα δεν έχω να παρατηρήσω κάτι.

Αυτό που  προξένησε εντύπωση και στις δυο δράσεις, ήταν ο όγκος των σκουπιδιών που συγκεντρώθηκαν από πλαστικά,  τενεκεδάκια και κάθε είδους  ανθρώπινα απορρίμματα. Ήταν μάλιστα τόσο αριστοτεχνικά απλωμένα στο λιμάνι της Λυγιάς που προκαλούσαν σοκ.

Από το Νυδρί δεν είδαμε φωτογραφίες από τέτοιου είδους απορρίμματα είχαμε όμως στοιχεία: 192 γυάλινα αντικείμενα, 111 πλαστικά, 54 μεταλλικά, μισό σακί πλαστικές σακούλες…

Τι γίνεται; Πως φτάνουν αυτά τα σκουπίδια στη θάλασσα; Το 99% αυτών των σκουπιδιών είναι φερόμενα.  Είναι δηλαδή δικά μας σκουπίδια, που τα πετάμε δεξιά και αριστερά, τα βλέπουμε  συγκεντρωμένα έξω από τους κάδους, τα συναντάμε στους δρόμους σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού… Είτε με τον αέρα είτε από υδάτινες εξόδους φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, αφού κανένας δεν τα μαζεύει.

Αντί λοιπόν να καμαρώνουμε και να φωτογραφιζόμαστε δίπλα τους, μήπως θα ήταν καλύτερα να φροντίζουμε να μαζεύονται πριν φτάσουν στη θάλασσα; 

Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα στο χώρο γύρω από τα Σχολεία στα Βαρδάνια. Πλήθος σκουπιδιών είχαν μεταφερθεί από τον αέρα  δίπλα στις περιφράξεις. Η σκέψη που έκανα ήταν, πως αυτά τα σκουπίδια, αν δεν μαζευτούν, θα πέσουν με μαθηματική ακρίβεια, στο Ιβάρι.

Τα ανθρώπινα απορρίμματα  που συγκεντρώνονται   στα λιμάνια δεν είναι για να καμαρώνουμε αλλά να ντρεπόμαστε τόσο εμείς που τα πετάμε όσοι και ο Δήμος που αδυνατεί να τα μαζέψει πριν φτάσουν στη θάλασσα.

Καλές οι δράσεις απορρύπανσης των λιμανιών, καλές και οι φιγούρες άλλα είναι δυστυχώς αναποτελεσματικές ως προς την αντιμετώπιση των σκουπιδιών. Το θέμα  αφορά τους πολίτες αλλά και τον Δήμο. Και όσο  και οι μεν και ο δε, δεν αλλάζουν τακτική, τόσο μένουμε στις φιγούρες και δεν αγγίζουμε το πρόβλημα.

 Αν καμαρώνουμε επειδή κάποιοι καθαρίζουν  τις πομπές μας, είμαστε για λύπηση, άρχοντες και αρχόμενοι.

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

Προηγουμενο αρθρο
Αποχαιρετισμός
Επομενο αρθρο
Το Νυδρί της Λευκάδας από ψηλά - Drone video

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.