HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΜαρίνα Λευκάδος: Μια επιχείρηση πρότυπο – μια πόλη μέσα στην πόλη της Λευκάδος!

Μαρίνα Λευκάδος: Μια επιχείρηση πρότυπο – μια πόλη μέσα στην πόλη της Λευκάδος!

Γράφει ο Θοδωρής Γεωργάκης

Δραστηριοποιείται στο νησί της Λευκάδος σχεδόν μια εικοσαετία τώρα. Αθόρυβα, δημιουργικά, παραγωγικά, κοινωνικά, αλλά και πολιτιστικά για το νησί μας! Είναι η ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΥΚΑΔΟΣ! Ένα έργο που άλλαξε την ζωή των Λευκαδίων και αναμόρφωσε τον χώρο των Παλιών Αλυκών, ο οποίος εγκαταλελειμμένος στη μούτελη και στον βούρκο ήταν πηγή μολύνσεων για την Χώρα!

Από Κρανίου Τόπος, από Άγια Κάρα, η οποία έμεινε στην μνήμη των Λευκαδίων σαν τόπος απορριμμάτων για την Παλιά Λευκάδα, ο χώρος μετατράπηκε σε ένα κοσμοπολίτικο στέκι, σε μια Πόλη μέσα στην Πόλη, η οποία προσφέρει και θα προσφέρει στο διηνεκές πλείστες όσες υπηρεσίες στο νησί, υπηρεσίες οικονομικές, τεχνολογικές, κοινωνικές, πολιτιστικές! Η ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΥΚΑΔΟΣ, τολμούμε να πούμε, είναι ένα πρότυπο, ένα μοντέλο ορθολογιστικής ανάπτυξης της Ελληνικής περιφέρειας, η οποία δρα σαν πυρήνας, αλλά και πολλαπλασιαστικά στο νησί της Λευκάδος, στηρίζοντας πρωτογενώς και δευτερογενώς, πέραν απ’ την απασχόληση που προσφέρει, έναν αριθμό μικρομεσαίων Λευκαδίτικων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν σχέση με τον θαλάσσιο τουρισμό και την θαλάσσια αναψυχή την οποία εκπροσωπεί σε νιοστό βαθμό η ΜΑΡΙΝΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ, ενώ τεράστια πηγή οικονομικής ανάσας για τον Δήμο Λευκάδος είναι το καταπληκτικό ετήσιο νοίκι που λαμβάνει απ’ την ΜΑΡΙΝΑ και το οποίο αγγίζει τα όρια του 1,5 εκατομμυρίου ΕΥΡΩ! Διευθυντής της Μαρίνας είναι ο δραστήριος και αγαπητός σε όλους τους Λευκαδίτες, Σπύρος Δαλλός.

Αυτός ο πολλαπλά εξαίσιος χώρος, με το αθόρυβο επιχειρηματικό προφίλ, αλλά με την τεράστια συμβολή στην τοπική και εθνική οικονομία, μας δίνει σήμερα την χρυσή ευκαιρία να παρουσιάσει εξωστρεφώς αυτό το αθόρυβο αλλά δυναμικό του προφίλ και να μας μιλήσουν οι υπεύθυνοί του για την ΜΑΡΙΝΑ, για το έργο της και την αποστολή της.

Δραστηριοποιείστε χρόνια τώρα στο νησί της Λευκάδος. Ποια είναι εκείνα τα οφέλη που προσπορίζεται στον νησί και στους Λευκαδίτες;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μαρίνα είναι η μεγαλύτερη τουριστική εγκατάσταση στο νησί της Λευκάδας και μία από τις μεγαλύτερες στο Ιόνιο. Πέραν από την οικονομική της συμβολή στο Δήμο, που αποτελεί άλλωστε συμβατική υποχρέωση, η μαρίνα αναβαθμίζει γενικότερα το τουριστικό προϊόν του νησιού, συμβάλλει τα μέγιστα στη διαφήμιση της Λευκάδας σαν τουριστικό προορισμό και τροφοδοτεί την πόλη με χιλιάδες επισκέπτες με ότι αυτό συνεπάγεται. Το κυριότερο όμως, και πολύ σημαντικό για την συγκεκριμένη εποχή, είναι οι θέσεις εργασίας που προσφέρει. Στη μαρίνα εκτός του μόνιμου προσωπικού, δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις, τεχνικοί και πολλές δραστηριότητες που έχουν σχέση με τα σκάφη και τον θαλάσσιο τουρισμό.

Αυτή σας η επιχειρηματική δραστηριότητα, σε σχέση με το μέλλον, πως προδιαγράφεται; Μια ενδεχόμενη επέκταση της ΜΑΡΙΝΑΣ είναι εφικτή, δεδομένης και της παρεμβολής του Ελληνικού δημοσίου; Κοντολογίς, οι 500 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής μπορούν χωροταξικά να διπλασιασθούν; Υπάρχει ζήτηση διεθνώς;

Ζήτηση ασφαλώς υπάρχει. Ενδεχόμενη επέκταση της μαρίνας δυστυχώς προσκρούει σε απίστευτες γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες διαρκούν χρόνια και εξαντλούν τον επενδυτή. Ο κρατικός μηχανισμός δημιουργεί δυστυχώς ένα επενδυτικό περιβάλλον για τον θαλάσσιο τουρισμό το οποίο δεν είναι ούτε ενθαρρυντικό, ούτε φιλικό, ούτε φιλόξενο, ούτε αξιόπιστο.

Είναι κοινό μυστικό στους χώρους όσων ασχολούνται με τα σκάφη αναψυχής πως, πέραν απ’ τα συγκεκριμένα ελλιμενιζόμενα σκάφη στην ΜΑΡΙΝΑ, στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο Λευκάδος και Μεγανησίου κυκλοφορούν το καλοκαίρι τουλάχιστον 1200 σκάφη, τα οποία κυκλοφορούν παντελώς ανέξοδα, ενώ χρησιμοποιούν κάθε σπιθαμή δημόσιου χώρου για ελλιμενισμό, ανεφοδιασμό και τα τοιαύτα. Αυτό είναι μάστιγα ή ευλογία για την Λευκάδα και πως μπορεί να γίνει προσοδοφόρο για το Ελληνικό Δημόσιο;

Δεν κυκλοφορούν μόνο 1.200 σκάφη αλλά πάνω από 8.000-10.000. Ο τρόπος λειτουργίας των κάθε μορφής εγκαταστάσεων, ακόμη και των Λιμενικών Ταμείων, που προσφέρουν ελλιμενισμό σε σκάφη αναψυχής, καθώς παρέχουν υπηρεσίες χαμηλού επιπέδου, δυσφημούν τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό, στερούν από το κράτος σημαντικά έσοδα και τελικά δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις οργανωμένες μαρίνες που καταβάλλουν πολύ μεγάλα μισθώματα.

Η πρόσφατη πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό, που εξολοθρεύει και την θάλασσα και τις ακτές τις Αττικής, πάντα ενσπείρει ανησυχίες για παρόμοια φαινόμενα στον θαλάσσιο Ελληνικό χώρο. Εσείς, σαν ΜΑΡΙΝΑ, πως προστατεύετε τον θαλάσσιο χώρο που δραστηριοποιείστε από τυχόν ανεπιθύμητα παρόμοια φαινόμενα;

Η Μαρίνα διαθέτει όλα τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία και τους κανονισμούς μέσα αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων. Το προσωπικό της εκπαιδεύεται συνεχώς και στο παρελθόν, σε διάφορα συμβάντα περιβαλλοντικής ρύπανσης, ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά. Σε πολλές περιπτώσεις ήταν καθοριστική η συμβολή της, με μέσα και προσωπικό, σε περιπτώσεις εκτός μαρίνας συνδράμοντας τις Αρχές.

Η συνεργασία σας με τις εκάστοτε αρχές της Λευκάδος σε ποιο επίπεδο κυμαίνονται; Αίφνης θα λέγαμε για το νερό και την καθαριότητα, δυο υπηρεσίες για τις οποίες υπάρχει συζήτηση αρκετά χρόνια τώρα στο νησί. Εσείς, σαν ΜΑΡΙΝΑ, πως αντιμετωπίζετε αυτά τα δύο κεφαλαιώδους σημασίας θέματα;

Η συνεργασία με τις εκάστοτε αρχές ήταν πάντα και παραμένει πολύ καλή. Όλες οι αρχές υποστηρίζουν και συνδράμουν την μαρίνα και αυτή η σχέση στηρίζεται σε αμοιβαιότητα καθώς και η μαρίνα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Παρά ταύτα υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες σε ότι αφορά την τροφοδοσία σε νερό που επηρεάζει σοβαρά την λειτουργία της μαρίνας.

Στο παρελθόν ακούστηκε πως προβήκατε στις απαραίτητες ενέργειες για να εγκαταστήσετε αφαλατωτή στον χώρο σας, ο οποίος θα έδινε 300 κυβικά νερό ημερησίως, προκειμένου να έχετε αυτάρκεια σε νερό και να μην επιβαρύνετε το νησί τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής και για το νησί και για την δική σας επιχειρηματική δραστηριότητα. Που βάλτωσε ένα τέτοιο έργο; Eξ όσων γνωρίζουμε αφαλατωτής, μάλλον, λειτουργεί στα Ιόνια Νησιά, στην Κεφαλλονιά!

Το έργο είναι σε εξέλιξη, αλλά και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις απίστευτες γραφειοκρατικές δυσκολίες σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης.

H πιθανή δημιουργία υποθαλάσσιας γέφυρας στο νησί, θέμα που άρχισε δειλά-δειλά να ξαναμπαίνει στο τραπέζι, θα ωφελήσει, πιστεύετε, τις δικές σας δραστηριότητες, αφού θα υπάρχει ακόμη καλύτερος διάπλους του στενού του Κάστρου και κατ’ επέκταση το νησί γενικότερα;

Δεν νομίζουμε ότι επηρεάζει είτε αρνητικά είτε θετικά την λειτουργία της μαρίνας.

Μια μέρα στον κοσμοπολίτικο και νησιώτικο «αέρα» της ΜΑΡΙΝΑΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ! Πως νοιώθει ο πελάτης, αλλά και ο απλός επισκέπτης σε έναν τέτοιο καταπληκτικό χώρο;

Οι πελάτες και επισκέπτες της μαρίνας απολαμβάνουν το όμορφο περιβάλλον, τις εγκαταστάσεις της μαρίνας, ηρεμία, ασφάλεια και γενικότερα μπορούν να απολαύσουν τον κόσμο των σκαφών και του yachting.

Είναι, πλέον, γεγονός πως όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, υλοποιώντας αυτό που λέμε «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη», προβαίνουν σε κοινωνικές και πολιτιστικές παροχές στο κοινό. Στον τομέα αυτό τι μπορούν να προσδοκά η κοινωνία της Λευκάδος;

H μαρίνα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της πάντα ήταν και θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις διάφορες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις των φορέων του νησιού.

Προηγουμενο αρθρο
Έγγραφες στον αθλητικό σύλλογο βόλεϊ «Ελπίδες»
Επομενο αρθρο
Ο σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου διαμαρτύρεται για τη διαστρέβλωση της ανακοίνωσής του

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.