HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΜεγάλη εβδομάδα (παιδικές αναμνήσεις, από τον Άγιο Πέτρο)

Μεγάλη εβδομάδα (παιδικές αναμνήσεις, από τον Άγιο Πέτρο)

Μεγάλη εβδομάδα!

Περίοδος κατανυκτικής και πνευματικής περισυλλογής! Περίοδος εντατικής ψυχικής προετοιμασίας για τη μεγάλη των Χριστιανών Γιορτή.

Τούτες τις μέρες έρχονται, άθελα, στο νου μας πολλές παιδικές αναμνήσεις, έτσι όπως τις ζήσαμε στο χωριό μας, τον Άγιο Πέτρο, στη μικρή μας ηλικία.

Κυριακή των Βαΐων. Βράδυ!

Η καμπάνα του Αη-Θανάση μας καλεί για την ακολουθία του Νυμφίου. Η εκκλησία γεμίζει. Υπήρχε τότε πολύς κόσμος στο χωριό κι έπρεπε να είναι παρών στην πρώτη ιερή αγρυπνία.

Έπρεπε να παρακολουθήσουμε την ακολουθία και να ακούσουμε τα μελωδικά τροπάρια «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…» και το «Νυμφώνα Σου βλέπω, Σωτήρ μου..». Οι μελωδικές φωνές του ιερέα της Ενορίας μας Παπα- Πάνου Βλασσόπουλου (1884-1980), των θαυμάσιων ψαλτών Σπύρου Ρομποτή -Ζαχαράτου ( 1920-2005) και Μήτσου Βλασσόπουλου (1922-1984) κρατούσαν τους πιστούς σε συνεχή εγρήγορση και προσευχή. Το περιβάλλον του ναού πένθιμο, ανάλογο με την περίπτωση. Τα κεριά τρεμόπαιζαν τις φλογίτσες τους στα ολοκάθαρα μανουάλια και τα καντήλια με το λιγοστό τους φως, φώτιζαν τις μορφές των Αγίων του τέμπλου.

Δεν έλειπαν όμως και κάποια «παρατράγουδα», μερικών νεαρών, που θέλοντας να κρατήσουν, τάχα, την παράδοση, με βελόνα και κλωστή, ή ψιλό σύρμα, ένωναν ράβοντας τις άκρες από τα σακάκια αυτών που βρίσκονταν όρθιοι εμπρός τους, για να δημιουργήσουν κατά την αποχώρηση από το ναό το γέλιο.

Και κάτι άλλο που έχει αφήσει την ανάμνησή του ήταν η χρησιμοποίηση τριζονιών (αυτοσχέδιες κατασκευές, ή φτιαγμένα από το γέρο μαστρο- Κώστα), που στο τέλος της ακολουθίας σκορπούσαν το μονότονο κλαψιάρικο ήχο τους μεταφέροντας την πένθιμη ατμόσφαιρα των παθών του Κυρίου σ’ όλο το χωριό.

Θαν. Μελάς
Πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών

Προηγουμενο αρθρο
Ευχές από την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών
Επομενο αρθρο
Το Πασχαλινό έθιμο «το κομμάτι» από το Δήμο Λευκάδας και το Πνευματικό Κέντρο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.