HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΜε μεγάλη επιτυχία έγινε η παρουσίαση δύο έργων της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού στην Αθήνα

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η παρουσίαση δύο έργων της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού στην Αθήνα

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η παρουσίαση δύο έργων της Παρασκευής Κοψιδά – Βρεττού της ποιητικής συλλογής «Χειραψίες μιας ασήμαντης μέρας» και του δοκιμίου «Λευκάδιος Χερν και Πιερ Λοτί», που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Βακχικόν, με την υποστήριξη της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών και του Κύκλου Ποιητών / Poets’ Circle την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 στο POLIS ART CAFE στην Αθήνα.

Για την ποιητική συλλογή μίλησαν οι:
➡ Μάνια Μεζίτη, Μεταφράστρια, επιμελήτρια του ιστότοπου poets.gr
➡ Γιάννης Νικολαΐδης (Giannis Nikolaidis), Σκηνοθέτης.
➡ Ανθούλα Δανιήλ, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, κριτικός λογοτεχνία.
Ποιήματα διαβάσαν οι:
➡ Φωτεινή Φιλοσόφου), Ηθοποιός
➡ Γιάννα Βασιλείου, Ερμηνεύτρια, Τραγουδοποιός
➡ Φόνη Πολίτου-Ρέπουλη, Φιλόλογος, Συγγραφέας
Συντόνισε:
➡ Ο Γιάννης Φαλκώνης, Σκηνοθέτης, Ποιητής.
Απηύθυνε χαιρετισμό ο Αθανάσιος Μελάς, Πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών.

φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης

Χειραψίες μιας …σημαντικής μέρας

Τη Δευτέρα, 19 Μάρτη 2018 και ώρα 8μ.μ., στον κατάμεστο -από ανθρώπους του πνεύματος, της τέχνης, της εκπαίδευσης και της ανάγνωσης, φίλους, συναδέλφους και οικείους της ποιήτριας-, χώρο του Polis Art Café, στη Στοά του Βιβλίου, σ’αυτό το μικρό σπουδαστήριο της ποίησης και της λογοτεχνίας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των δύο βιβλίων της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού, από τις εκδόσεις Βακχικόν: του δοκιμίου της Λευκάδιος Χερν και Πιερ Λοτί-Συνάντηση στη μαγική μελαγχολία της απόδρασης (Βακχικόν, 2017) και της ποιητικής της συλλογής: Χειρονομίες μιας ασήμαντης μέρας (Βακχικόν, 2018).

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και ενθουσιασμού, καθώς στην εκδήλωση -που συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις Βακχικόν, η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών και ο Κύκλος Ποιητών-, και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, για δύο ώρες περίπου αναδύθηκε ένα αισθαντικό, φορτισμένο συγκινησιακά ποιητικό συμβάν, με πολλούς και ευαίσθητους αποδέκτες.

Την εκδήλωση άνοιξε ο εκδότης και πνευματικός άνθρωπος Βασίλης Χατζηιακώβου, ο δημιουργός της φιλόξενης στέγης του λόγου και της τέχνης Polis art cafe, και στη συνέχεια έδωσε το λόγο με τη σειρά στον εκδότη Νέστορα Πουλάκο και στον Πρόεδρο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, κ. Αθανάσιο Μελά. Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση με κείμενο που έστειλε ο Δήμαρχος Λευκάδας, Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, ο οποίος σημείωνε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στην ποιήτρια:

«Αγαπητή κυρία Βιβή Κοψιδά – Βρεττού,
………………………………………………………………..
Θεωρήστε με παρακαλώ “παρόντα” σε κάθε εκδήλωση που έχει να κάνει με το λόγο, με την ποίηση, σε κάθε γεγονός πολιτισμού, που δίνει καταφύγιο στις ψυχές μας και ανυψώνει το πνεύμα και το νου.
Θεωρήστε με “παρόντα” ανάμεσα στους αναγνώστες των πονημάτων σας, τα οποία άλλοτε μας συγκινούν, άλλοτε μας “παιδεύουν” και κυρίως μας μεταμορφώνουν εσωτερικά με την αλήθεια, την κατάφαση και την ομορφιά τους. Οι αναγνώστες των βιβλίων σας, για ακόμα μια φορά θα απολαύσουν τη δημιουργική και ρομαντική γραφή σας, αλλά και θα γνωρίζουν περισσότερα για το μεγάλο αυτό κεφάλαιο της Λευκάδας μας, τον Λευκάδιο Χερν. Έχω αναφέρει και στο παρελθόν, και το εννοώ, ότι είμαστε υπερήφανοι για το έργο σας, είμαστε ευγνώμονες που βρίσκεστε ανάμεσά μας, είμαστε τυχεροί που είστε συμπατριώτισσά μας. Σας ευχαριστούμε για το καθρέφτισμα της ψυχής που μας προσφέρετε με τη γραφή και με τη δράση σας…»

Το πρώτο βιβλίο της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού, Λευκάδιος Χερν και Πιερ Λοτί, παρουσίασε η Ανθούλα Δανιήλ, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας και κριτικός λογοτεχνίας, γνωστή από το εκτεταμένο κριτικό της έργο και την πλούσια εκπαιδευτική και συγγραφική της δραστηριότητα. Το κείμενό της ήταν μια εκτενής και περιεκτική διαδρομή της ζωής και του έργου των δύο συγγραφέων-“κολοσσών”, όπως τους χαρακτήρισε-καθώς συμπορεύονται μέσα στο αποκαλυπτικό έργο της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού.

Για την ποιητική συλλογή μίλησε η μεταφράστρια και επιμελήτρια του ιστότοπου poets.gr Μάνια Μεζίτη και ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Νικολαΐδης. Φιλολογική προσέγγιση της ποιητικής συλλογής η πρώτη, με εύστοχες παρατηρήσεις και σχόλια, με διασυνδέσεις και κριτικές τεκμηριώσεις, ανέδειξε τόσο τον κοινωνικό και φιλοσοφικό προσανατολισμό της ποίησης της Βιβής Κοψιδά, όσο και τις μορφικές και αισθητικές της ιδιαιτερότητες. Με την ευαισθησία και τη γνώση της σκηνής και την οξυμμένη ματιά του δημιουργού, ο σκηνοθέτης Γιάννης Νικολαΐδης, αφού υπογράμμισε τα ουσιώδη συστατικά στοιχεία της ποίησης της Βιβής Κοψιδά, έδωσε το σκηνοθετικό και σκηνογραφικό περιβάλλον των ποιημάτων της συλλογής.

Την παράσταση θα κλέψουν τα ίδια τα ποιήματα, καθώς οι αναγνωστικές ερμηνείες τους από τη Φωτεινή Φιλοσόφου, τη Φόνη Πολίτου-Ρέπουλη και τη Γιάννα Βασιλείου, θα εκδιπλώσουν όχι μόνον τα φανερά μηνύματα αλλά και το υποδόριο πάθος και την ευγενική δύναμη της εξέγερσης που τα διαπερνά. Η σημαντική ηθοποιός Φωτεινή Φιλοσόφου, με τη βαθιά και συντονισμένη στις τονικότητες των ποιημάτων φωνή της και τη δραματική ένταση της παρουσίας της. η φιλόλογος και συγγραφέας Φόνη Πολίτου-Ρέπουλη, με το φιλολογικό πάθος του ανθρώπου που αισθάνεται και δονείται βαθιά από την ποίηση αναδεικνύοντας τους κραδασμούς της φωνής της. και τη λεπταίσθητη και τρυφερή ερμηνεύτρια και τραγουδοποιό Γιάννα Βασιλείου, η οποία, εκτός από τη σαγήνη της ήσυχης, χαμηλότονης ανάγνωσής της, μας χάρισε, και τον απρόσμενο μουσικό επίλογο της ανεπανάληπτης βραδιάς: το μελοποιημένο ανέκδοτο ποίημα της Βιβής, τραγουδισμένο από την ίδια την καλλιτέχνιδα με τη συνοδεία της κιθάρας της.

Η συγγραφέας και ποιήτρια Βιβή Κοψιδά-Βρεττού, μίλησε για το έργο της, για τον κοινό πυρήνα που συνέχει και τα δυο της βιβλία-την ποιητική ενατένιση της ζωής. Μίλησε με απαράμιλλή ευαισθησία-του ποιητή και φιλόλογου- για το ανεπανάληπτο θαύμα της λέξης του ποιητή, για τις μαγικές μεταμορφώσεις της λέξης του, αντλώντας παραδείγματα από τον Έρμαν Έσσε, μέχρι τη σύγχρονη αμερικανίδα συγγραφέα Τherese Sellings, και το βιβλίο της, Alpha is for Anthropos, με βάση το οποίο διδάσκει στους μαθητές της στην Αμερική την αρχαία ελληνική και τη νεοελληνική γλώσσα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο σκηνοθέτης και ποιητής Γιάννης Φαλκώνης, αξιοποιώντας τη γνώση, την ευαισθησία του απέναντι στη δημιουργία και την έμφυτη ανωτερότητα και ευγένεια του λόγου και της παρουσίας του. Η παρέμβαση του συγγραφέα Σπύρου Βρεττού, ήταν αναφορά στην ανθρώπινη φύση, όπως την αντιλαμβάνεται και την περιγράφει ο Thomas Hobbes, υπογραμμίζοντας το ρόλο της ποίησης-και εκείνης της Βιβής Κοψιδά- ως δημιουργό μιας ανώτερης ποιότητας της φύσης του συνειδέναι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους συμπατριώτες μας της Αθήνας και πολλοί πνευματικοί άνθρωποι από το χώρο της εκπαίδευσης, της τέχνης, της επιστήμης, εκπρόσωποι φορέων και θεσμών. Ανάμεσά τους ο διεθνώς αναγνωρισμένος ελληνιστής Πέδρο Ολάγια, ο καταξιωμένος ποιητής Αντώνης Φωστιέρης, οι ζωγράφοι Κώστας Ευαγγελάτος και Ρένα Ανούση-Ηλία, το επίτιμο μέλος του Κοινοβουλίου Ηλίας Παπαηλίας και η φιλόλογος σύζυγός του Μαίρη Παπαηλία, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών και τα μέλη του Δ.Σ. Αντώνης Σολδάτος, η φιλόλογος Μιράντα Κατηφόρη, ο διδάκτωρ Ιστορίας και επίτ. Σχ. Σύμβουλος Άγγελος Χόρτης, ο επιμελητής εκδόσεων Δημήτριος Ροζάκης, ο δικηγόρος Κώστας Ν. Κατηφόρης, η υπάλληλος της Βουλής Σούλα Βαμβακούση. ο ομότιμος Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών και επιστ. σύμβουλος της Ε.Λ.Μ. Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, ο φιλόλογος και επίτιμος Πρόεδρος της Ε.Λ.Μ. Δημήτρης Σκλαβενίτης, ο δικηγόρος Άγγελος Βρεττός, ο συγγραφέας Σπύρος Βρεττός και η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας Άννα Κοψιδά. Παραβρέθηκαν επίσης, οι εκδότες Νέστορας Πουλάκος και Στράτος Προύσαλης, οι εκλεκτοί φιλόλογοι: Κασσιανή Κούρτη, Αλέξανδρος Κορδελλίδης, Αγγελική Σπηλιά, Αγγελική Κόγκα (ήρθε από Λευκάδα), η Πέπη Βερυκίου, η λογοτέχνις Αργυρώ Βερυκίου και ο σύζυγός της Χρήστος Μπαλντάς, η λογία Τακούλα Κοκκαλιάρη, η υπάλληλος της Βουλής Έλλη Χασαποπούλου, o μηχανολόγος μηχανικός Σπύρος Αργύρης, ο γραφίστας και ερευνητής Βασίλης Φίλιππας, οι ποιητές Στέφανος Μεσσήνης, Κώστας Σώκος, Σοφία Σακελλαρίου, οι ψυχολόγοι-ψυχοθεραπευτές Αντώνης Κατσαμάγκος, Έλβη Κανελλοπούλου και Κασσιανή Βρεττού, οι καρδιολόγοι γιατροί Φώτης Κολοκάθης και Ρόζα Βρεττού, η καθηγήτρια Μαριέλλα Αρμπύρου και η κόρη της Κλειώ, η Ευφροσύνη Χατζηγεωργίου, η Μαριάννα Μπάλτσα, η Μαίρη Λαΐου, η Σία Καμινάρη, η Χρυσαυγή Σταύρακα, η Λαμπρινή Δρακάτου και πολλοί άλλοι, εξαιρετικοί όλοι φιλαναγνώστες και αγαπητοί φίλοι, γνωστοί και συγγενείς της ποιήτριας.

Είπε κάποτε ο Αμερικανός ποιητής Walt Whitman μιλώντας για τον εαυτό του: «Για να υπάρχουν μεγάλοι ποιητές, πρέπει να υπάρχουν και μεγάλοι αναγνώστες». Θα το αναδιατυπώναμε με μεγαλύτερη μετριοφροσύνη: «Για να υπάρχουν ποιητές θα πρέπει να υπάρχουν και αναγνώστες». Είθε!

Προηγουμενο αρθρο
Το Νυδρί Λευκάδας στους 20 top ανοιξιάτικους προορισμούς
Επομενο αρθρο
Το νταμάρι, τα αδέσποτα και η δημιουργία!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.