HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΜηνύματα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Μηνύματα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Μήνυμα του Δημάρχου Λευκάδας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Με συγκίνηση και υπερηφάνεια για το μεγαλείο του Ελληνικού λαού γιορτάζουμε την 80η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Αποδίδουμε δόξα και τιμή στους ήρωες που αντιστάθηκαν στην υποταγή και την λαίλαπα του φασισμού και του ναζισμού, υπερασπιζόμενοι με αυταπάρνηση και αδούλωτο φρόνημα το δικαίωμα στην ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία.

Στην περίοδο της γενικευμένης κρίσης που διανύουμε, είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα, να εναντιωθούμε σε κάθε μορφή επιβολής βίας, μίσους, πολέμου και να προτάξουμε τις θεμελιώδεις αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της φιλοπατρίας.

Τιμώντας εμπράκτως τους αγώνες των προγόνων μας, καλούμαστε όλοι μας, περισσότερο από ποτέ, να επιδείξουμε υπευθυνότητα και σύνεση, πνεύμα συνοχής, σύμπνοιας και εθνικής ομοψυχίας. Το έπος του ΄40, αποδεικνύει τι μπορεί να πετύχει ο Ελληνισμός όταν είναι ενωμένος.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας

Χαράλαμπος Καλός

Μήνυμα της ΔΕΕΠ Λευκάδας της ΝΔ για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Λευκάδα 27/10/2020

Την 28Η Οκτωβρίου του 1940 ο Ελληνικός  Λαός είπε το μεγάλο ΟΧΙ σε αυτούς που προσπάθησαν να επιβουλευτούν  την Εθνική μας κυριαρχία και να μας στερήσουν την Ελευθερία.

Τιμούμαι τους  Ήρωες του έπους του 1940 που με τους αγώνες και  τις θυσίες τους διαφύλαξαν όχι μόνο την πατρίδα μας ελεύθερη και δημοκρατική αλλά και την Ευρώπη.

Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα εκείνο έχοντας να αντιμετωπίσουμε τις ιστορικές προκλήσεις της εποχής όπως την επιβουλή της εδαφικής μας κυριαρχίας , την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανόρθωση της χώρας μας σε πνευματικό , κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο . 

Η σημερινή Κυβέρνηση σήμερα οικοδομεί με σιγουριά το αύριο  και το μέλλον της Ελλάδας και σηκώνει περήφανα την Ελληνική σημαία που μας παρέδωσαν οι πρόγονοι μας βεβαιώνοντας και αποδεικνύοντας   ότι πράττει το σωστό προς όφελος όλων  αλλά και των μελλοντικών γενεών.

Όπως και εκείνοι τότε έτσι και εμείς τώρα είμαστε  ενωμένοι και έτοιμοι να συνεχίσουμε με αξίες όπως η φιλοπατρία , η αλληλεγγύη ,  ο αλτρουισμός και η υπευθυνότητα .

Χρόνια πολλά.  Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω το Έθνος.

Δ.Ε.Ε.Π  Λευκάδας της  Νέας  Δημοκρατίας.

MHNYMA ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μια ημέρα που φέρει ιδιαίτερο βάρος για τη συλλογική μας ταυτότητα, καθώς συμπυκνώνει σε μία ιστορική στιγμή τις μνήμες, τα βιώματα και τις αξίες που καθοδήγησαν πάντοτε τον εθνικό μας βίο.
Το έπος του ΄40 μας δείχνει τι μπορεί να πετύχει ο Ελληνισμός όταν είναι ενωμένος.
Με αυτές τις σκέψεις, με συναισθήματα υπερηφάνειας για το χθες και αισιοδοξία για το σήμερα και το μέλλον, ας τιμήσουμε και φέτος την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ανανεώνοντας την υπόσχεσή μας να παραμένουμε πάντα όρθιοι στις επάλξεις του αγώνα για ελευθερία!
Χρόνια Πολλά!»

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Σκιαδαρέσης Σωτήρης

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ του ΚΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τα 80 ΧΡΟΝΙΑ απο την 28η Οκτώβρη 1940

        80 χρόνια μετά την 28η Οκτώβρη του 1940 και την κατοπινή πάλη του ελληνικού λαού μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, τα συμπεράσματα αυτής της ηρωικής περιόδου μπορούν να εμπνεύσουν τους σημερινούς αγώνες, να φωτίσουν την αναγκαία λαϊκή ενότητα, απέναντι στην ψευδεπίγραφη “εθνική ομοψυχία” που επικαλούνται οι εκμεταλλευτές του λαού. Η ιστορία διδάσκει ότι και το 1940 και τα μετέπειτα χρόνια από τη μια μεριά υπήρχε η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, υπήρχε το ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης, που έδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του. Από την άλλη υπήρχε η αστική τάξη και οι πολιτικές της δυνάμεις, οι οποίες άλλες συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή, άλλες διέφυγαν στο εξωτερικό κι άλλες, λιγοστές, οργάνωσαν αντιστασιακές ομάδες, με την καθοδήγηση των Βρετανών, έχοντας τα μάτια τους στραμμένα στις μεταπολεμικές εξελίξεις για τη σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας και την υπονόμευση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Το στοιχείο της “εθνικής ενότητας” που, με αφορμή την 28η Οκτώβρη, τονίζουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, στοχεύει στην χειραγώγηση του λαού, για να τον εγκλωβίζουν στους κάθε φορά “εθνικούς στόχους” του κεφαλαίου.

Σήμερα, ως “εθνικός στόχος” προβάλλεται η διαχείριση της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της πανδημίας σε βάρος του λαού, των αναγκών και των δικαιωμάτων του. Παράλληλα προβάλλεται σαν “εθνική υπόθεση” η στρατηγική της άρχουσας τάξης για πιο αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ελλάδας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην περιοχή.

Τα διαχρονικά συμπεράσματα της δεκαετίας του 40 αποκτούν μεγαλύτερη σημασία καθώς οι σημερινές αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν κινδύνους πολεμικών συγκρούσεων. Τμήμα των εξελίξεων αποτελούν και όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, με την όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς. Μέρος αυτών των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι και οι αντιθέσεις των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και η προσπάθεια να προωθηθούν επικίνδυνες διευθετήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, με όχημα την συνεκμετάλλευση και με στόχο την διατήρηση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής. Αποτελεί πρόκληση εκ μέρους της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων να προβάλλονται στον ελληνικό λαό σαν εγγυητές της ασφάλειας το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ που αποτελούν την αιτία του προβλήματος, τους δολοφόνους των λαών.

Και τότε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν απότοκο των μεγάλων αντιθέσεων που συγκλόνιζαν το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Ήταν απότοκο της ανάγκης του συστήματος να ξεπερνάει τις οικονομικές κρίσεις, με το ξαναμοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Ταυτόχρονα, στόχος και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ, τόσο του Άξονα (Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας), όσο και των ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας και των συμμάχων τους, ήταν η καταστροφή της Σοβιετικής Ένωσης, του πρώτου εργατικού-σοσιαλιστικού κράτους στην ιστορία, που ενέπνεε τους λαούς σε όλες τις χώρες και είχε την καθοριστική συμβολή στη συντριβή του ναζισμού. Αυτή η ιστορική αλήθεια δεν αλλάζει όσα εκατομμύρια και αν ξοδέψουν η ΕΕ, οι αστικές κυβερνήσεις και οι δυνάμεις του συστήματος στην προβολή της προσβλητικής θεωρίας των δύο άκρων, που εξισώνει ανιστόρητα το ναζισμό με τον κομμουνισμό.

Ο φασισμός-ναζισμός αποτελεί παιδί του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Η φασιστική διακυβέρνηση στηρίχτηκε στην καπιταλιστική ιδιοκτησία και τους μονοπωλιακούς ομίλους, όχι μόνο της Γερμανίας. Απογείωσε την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Στηρίχτηκε στην ανοχή που απολάμβανε από το αστικό πολιτικό σύστημα, από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της περιόδου που έστρωσαν το έδαφος στη ναζιστική Γερμανία με την πολιτική τους (π.χ. Συμφωνία του Μονάχου, 1938) για να επιτεθεί στην Σοβιετική Ένωση. Τελικά χάρη στην Σοβιετική Ένωση και τον Κόκκινο Στρατό, χάρη στα απελευθερωτικά κινήματα των χωρών της Ευρώπης που ψυχή τους είχαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα, γράφτηκε το έπος της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών.

Το ανιστόρητο κατασκεύασμα των «δύο άκρων» προσφέρει τελικά πολύτιμες υπηρεσίες στον φασισμό, στην κάλυψη της εγκληματικής δράσης φασιστικών οργανώσεων. Έτσι αξιοποιήθηκε και αξιοποιείται και με αφορμή την δράση της ναζιστικής εγκληματικής Χ.Α. Γι’ αυτό και η απόφαση καταδίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή δεν πρέπει να αναστείλει τον αγώνα ενάντια στον φασισμό. Το σύστημα που θρέφει τον φασισμό είναι εδώ. Αποδείχθηκε στην διάρκεια της δίκης η στήριξη που παρείχε στην ΧΑ το ίδιο το σύστημα, μέσω των σχέσεων της με τμήματα του κρατικού μηχανισμού και της εργοδοσίας, με την ανοχή που παρείχε συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα αντιμετωπίζοντας την ναζιστική ΧΑ ως “κοινοβουλευτικό κόμμα”.

Οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας δεν μπορεί να αποσυνδέεται από την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας που γεννά τον φασισμό, τους πολέμους, τις κρίσεις. Σήμερα η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων αποκτά πραγματικό νόημα, μόνο όταν συμβαδίζει με την πάλη:

Για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.

Για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.

Για την αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς, με το λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Στηριγμένος στην ιστορική πείρα ο λαός χρειάζεται να αποκτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη, να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Για να μη βρεθεί ο λαός “κάτω από τη σημαία” των εκμεταλλευτών του, αλλά για να χαράξει το δικό του δρόμο για τη δική του εξουσία, να γίνει ο ίδιος αφέντης του πλούτου που παράγει σε μια κοινωνία με πραγματική λαϊκή ευημερία: Το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 27 Οκτωβρίου 2020

Μήνυμα του Βουλευτή Ν. Λευκάδας Αθανασίου Καββαδά για την 28η Οκτωβρίου

Πριν 80 χρόνια η σημερινή ημέρα σημάδεψε την απαρχή του αγώνα των Ελλήνων ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό που, στα χρόνια που κράτησε, άφησε πίσω του χιλιάδες θύματα, βαθιές πληγές, αλλά και τη ζωηρή ανάμνηση της τελικής νίκης.

Μιας νίκης της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας για κάθε άνθρωπο.

Μιας νίκης που ξεκίνησε με το μεγάλο «ΌΧΙ» που οι Έλληνες ήμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε και σήμερα ενάντια σε όσους επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία και την ακεραιότητα της χώρας μας.

Κάθε γενιά, κάθε εποχή, κάθε ιστορική περίοδος χαρακτηρίζεται από τους δικούς της αγώνες – και οι σύγχρονες μάχες, οι μάχες της γενιάς μας δεν τελειώνουν εδώ.

Παραμένουμε σε ετοιμότητα απέναντι στην Τουρκία, με τις ισχυρές και υπερήφανες Ένοπλες Δυνάμεις σε θέσεις μάχης και την Κυβέρνηση στις επάλξεις για τη διπλωματική προάσπιση των δικαίων του λαού μας.

Έχουμε όμως κι ένα ανοιχτό μέτωπο απέναντι  σε έναν αόρατο και ύπουλο εχθρό που επηρεάζει τις ζωές όλων μας, όχι μόνο στο κομμάτι της υγείας, αλλά και στην οικονομία, την εργασία και, εντέλει, στην κοινωνία μας.

Σήμερα, απαιτείται ένας άλλου είδους ηρωισμός, μια άλλης μορφής μάχη.

Πρέπει να συνεχίσουμε τις ζωές μας.

Να τις συνεχίσουμε όμως με αίσθημα ευθύνης, προστατεύοντας ο ένας τον άλλον, φροντίζοντας όλοι μαζί και ο καθένας ατομικά για την υγεία μας.

Δεν έχω αμφιβολία ότι όπως στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ανθρωπότητα θα κερδίσει τον κοινό μας εχθρό.

Απέναντι όμως σε αυτήν την πρωτοφανή πανδημία, χρειάζεται ενιαίο μέτωπο ορθολογισμού και υπευθυνότητας, ώστε του χρόνου να μπορούμε ελεύθερα να γιορτάσουμε όλοι μαζί, από κοντά, αυτήν την επέτειο, να τιμήσουμε τους νεκρούς και τις νίκες μας με τη λαμπρότητα που τους αξίζει.

Φέτος, ας τους αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής υψώνοντας στα σπίτια μας την Ελληνική Σημαία.

Χρόνια Πολλά!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Μήνυμα Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων  για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Η επέτειος της  28ης Οκτωβρίου, είναι η μνήμη της εποποιίας της Ελλάδας,  είναι το  σύμβολο  της σταθερής πίστης των Ελλήνων στην εθνική αξιοπρέπεια και ελευθερία, όπως αυτό εκφράστηκε από το  ιστορικό ΟΧΙ στο φασιστικό τελεσίγραφο.

Η φράση του Ουινστον Τσώρτσιλ “οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες” εκφράζει όλο το ελληνικό μεγαλείο του 2ου Παγκοσμίου πολέμου.

Με συγκίνηση αποδίδουμε τιμή στους ήρωες και στα θύματα.

Υποσχόμεθα ότι δεν ξεχνάμε.                                                                 

Οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες.        

Νικήθηκε ο φασισμός και ο ναζισμός, αναδείχτηκε η δύναμη της ελευθερίας και του ανθρωπισμού, η ματαιότητα των πολέμων μεταξύ ευρωπαίων και από τα συντρίμμια γεννήθηκε η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης.

Ογδόντα χρόνια μετά το ΟΧΙ των Ελλήνων οι ευρωπαίοι εμπέδωσαν και σταθεροποίησαν την δημοκρατία και την Ειρήνη μεταξύ τους.

Σήμερα ενωμένοι και αποφασισμένοι πρέπει να προστατεύσουν τα ιδανικά και τα κεκτημένα τους, προστατεύοντας όλα τα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας από εξωτερικούς κινδύνους και απειλές, όπως αυτές που απροκάλυπτα δέχεται η χώρα μας από την γειτονική Τουρκία.

Ζήτω η Ελλάδα.

Ζήτω η Ελευθερία.

Τα Ιόνια Νησιά γιορτάζουν την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με υπερηφάνεια και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Προηγουμενο αρθρο
Πρόσκληση σε έκτακτη Γενική Συνέλευση μελών του «ΤΑΟΛ»
Επομενο αρθρο
Η Δημοτική Κοινότητα Λευκάδας για την μεταβολή κυκλοφορίας οχημάτων στην πόλη της Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.