HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΜηνύματα για την επέτειο Ένωσης των Επτανήσων

Μηνύματα για την επέτειο Ένωσης των Επτανήσων

Μήνυμα του Βουλευτή Ν.Λευκάδας Θανάση Καββαδά για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Σαν σήμερα το 1864 η ελληνική σημαία κυμάτισε στο Φρούριο της Αγίας Μαύρας, σε όλη την Λευκάδα και τα Επτάνησα, σηματοδοτώντας την ένωσή τους με τη μητέρα Πατρίδα.

Ήταν μια ιστορική αναγκαιότητα, απότοκη της μεγάλης εθνικής επανάστασης του 1821, που ζητούσε την απελευθέρωση όλων των Ελλήνων από κάθε ξένο κατακτητή.

Στα χρόνια που προηγήθηκαν, το αίτημα της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας εκφράστηκε από πολλές μικρές και μεγάλες εξεγέρσεις, από επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές.

Εκφράστηκε και με τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή, και Βουλευτή τότε της Ιονίου Βουλής, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, στα ποιήματά του, που υμνούν το πάθος για την Ένωση με την Ελλάδα, αλλά και στο ψήφισμα της Ενώσεως, όπου η Ιόνια Βουλή εκδήλωσε «τον διάπυρον πόθον» για να αποτελέσουν τα Επτάνησα αναπόσπαστο μέρος του τότε Βασιλείου της Ελλάδας, «εν μία και αδιαιρέτω πολιτεία».

Αυτή η αγάπη για την Πατρίδα, για τους Έλληνες αδελφούς όπου γης, για την Ελευθερία, είναι το μήνυμα της σημερινής ημέρας – μήνυμα ενότητας, ομόνοιας και εθνικής υπερηφάνειας.
Χρόνια Πολλά σε όλους τους Επτανήσιους και τις Επτανήσιες.

————————————————
Πολιτιστικός Σύλλογος
Νυδριού & Περιχώρων “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νυδριού και Περιχώρων ‘Αλέξανδρος’ τιμά την 156η επέτειο της ένωσης της Επτανήσου. Τιμά τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και όλους τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές της Ένωσης. Δυστυχώς φέτος, λόγω της υγειονομικής κρίσης δεν οργανώθηκε η ανάλογη εκδήλωση για την Επέτειο, όπως ο σύλλογος μας 30 χρόνια τώρα διοργανώνει. Χρόνια πολλά σε όλους.

Πολιτιστικός Σύλλογος
Νυδριού & Περιχώρων “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”

———————————-

Μήνυμα Δημάρχου Λευκάδας για την 156η Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Σήμερα γιορτάζουμε με υπερηφάνεια, χαρά αλλά και ευθύνη την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Ένα ιστορικό γεγονός απότοκο πνευματικών, κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων και μακρών αγώνων των προγόνων μας για αυτοδιάθεση, εθνική ενότητα και ομοψυχία.

156 χρόνια πριν, σαν σήμερα, στο φρούριο της Αγίας Μαύρας υψωνόταν πανηγυρικά η Ελληνική σημαία στη θέση της μέχρι πρότινος Αγγλικής και οι Άγγλοι αποχωρούσαν από τα Επτάνησα. Χρειάστηκαν αιώνες για να δικαιωθεί ο αγώνας των Επτανήσιων, η θέρμη των προγόνων μας για κοινωνική δικαιοσύνη και ανεξαρτησία.

«Μεγαλύτερη καταφρόνεσι δια το πλάσμα του Θεού δεν είναι παρά να υπόκειται εις ξένους και εις αλλοφίλους», έγραφε ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης απευθυνόμενος προς τους Λευκαδίτες. Τα λόγια του παραμένουν ακόμη επίκαιρα καθώς η ελευθερία και η αυτοδιάθεση παραμένουν ζητούμενα για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μας ενώ για τα έθνη που απολαμβάνουν αυτά τα αγαθά αποτελεί χρέος συλλογικό και ατομικό η διαφύλαξή τους.

Λαμπρή η σημερινή ημέρα και για την Χριστιανοσύνη που τιμά τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Εύχομαι του χρόνου να μπορέσουμε να εορτάσουμε στον Ιερό Ναό του Παντοκράτορος την Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα με κάθε λαμπρότητα και να μπορέσουμε να χαρούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα χωρίς να μας χωρίζει καμία απόσταση και κανένας φόβος.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας
Χαράλαμπος Δ. Καλός

——————

————————————

Από την Ιόνιο Βουλή το μήνυμα της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου για την 156η Επέτειο Ένωσης των Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα

Από το ιστορικό κτίριο της Ιονίου Βουλής, όπου σφυρηλατήθηκε η σταθερή βούληση των εκπροσώπων του Λαού των Ιονίων Νήσων για την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα έστειλε το μήνυμά της η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου για τα 156 χρόνια, που συμπληρώνονται την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, από την Επέτειο Ένωσης των Επτανήσων με τον εθνικό κορμό της Ελλάδας.

Απευθυνόμενη στους πολίτες των Ιονίων Νήσων η κ.Κράτσα – Τσαγκαροπούλου επισήμανε ότι για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Περιφερειακό Συμβούλιο η ελευθερία, η φιλοπατρία , η κοινωνική δικαιοσύνη , η εθνική αξιοπρέπεια των εκπροσώπων των λαών της Επτανήσου αποτελούν μια μεγάλη παρακαταθήκη, όπως εκφράστηκαν στο ιστορικό ψήφισμα της Ιονίου Βουλής, που οδήγησε στην Ένωση με το νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

«Με μεγάλη συγκίνηση και τιμή βρίσκομαι σήμερα σε αυτόν τον χώρο, τον ιερό για την ψυχή και την ιστορία των Επτανησίων. Εδώ σε αυτόν το χώρο, εκφράστηκαν με απαράμιλλη θέρμη και αποφασιστικότητα τα αισθήματα των εκπροσώπων των λαών της Επτανήσου για την ελευθερία , τη φιλοπατρία , την κοινωνική δικαιοσύνη , την εθνική αξιοπρέπεια, αυτά τα ιδανικά που ενέπνευσαν τον αγώνα των Επτανησίων κατά των ξένων προστάτιδων δυνάμεων.

Η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων είναι νεοσύστατοι θεσμοί, αλλά έχουν μια σπουδαία παρακαταθήκη της πολιτικής ενότητας της Επτανήσου Πολιτείας και της Ιονίου Βουλής. Αυτή την ιστορική παρακαταθήκη, οφείλουμε να την τιμήσουμε και να την αναδείξουμε και να δεσμευθούμε για να υπηρετήσουμε ένα κοινό μέλλον με συνοχή, ανάπτυξη και ευημερία για όλους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία του 1821 θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία», ανέφερε στο μήνυμά της η Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων Νικόλαος Μουζακίτης στο μήνυμά του για την Επέτειο της 21ης Μαϊου 1864,τόνισε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, η έννοια της Ένωσης αποκτά πιο βαθιά σημασία και νόημα, αφού μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και προκλήσεις που παρουσιάζονται.

«Θα ήθελα να εκφράσω την συγκίνησή μου , που θα απευθύνω από αυτό το χώρο, το χώρο της Ιονίου Βουλής, στον οποίο εδώ ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1863 η διακήρυξη για την Ένωση των Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα, χαιρετισμό προς τους συμπολίτες μας για την επέτειο της 21ης Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία επίσημα ο Άγγλος Αρμοστής Ερρίκος Στόρης παρέδωσε τα Επτάνησα στον απεσταλμένο της τότε ελληνικής κυβέρνησης Θρασύβουλο Ζαΐμη

Ο λαός των Επτανήσων κάτω από την κατοχή των Βενετών, Γάλλων, Ρώσων και Άγγλων διατήρησε την γλώσσα του, την θρησκεία του, την πνευματική του καλλιέργεια και την ανάπτυξη της παιδείας του, τα οποία και μεταλαμπάδευσε στην υπόλοιπη Ελλάδα μετά την Ένωσή του με αυτή.

Όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα ενωμένη αντιμετώπισε όλες τις δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν. Σήμερα περισσότερο από ποτέ , η έννοια της Ένωσης αποκτά πιο βαθιά σημασία και νόημα, αφού μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και προκλήσεις που παρουσιάζονται.
Η Περιφέρειά μας προσπαθεί να στηρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Επτανήσων, στεκόμενη στο πλάι όλων των Επτανησίων, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες και τις αγωνίες του».

————————–

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενωτικά μηνύματα και αναφορές στον ρόλο των Επτανήσων απηύθυναν για την Επέτειο της 21ης Μαϊου 1864 ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων Αττικής, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων

Ενωτικά μηνύματα και αναφορές στον ξεχωριστό ρόλο που διαδραμάτισαν τα Επτάνησα απηύθυναν ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ,Απόστολος Τζιτζικώστας καθώς και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων Αττικής Χρήστος Θεοδωρόπουλος Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Παπαδόπουλος και Ηπείρου Σταύρος Παργανάς, κατά την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε παραμονή της επετείου από την Ένωση των Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα.

Στο μήνυμά του ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι η Επέτειος στέλνει ενωτικά μηνύματα σε όλους τους πολίτες και τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ιδιαίτερα φέτος που βιώσαμε πρωτόγνωρες συνθήκες από την υγειονομική κρίση του COVID -19.

«Συμπληρώνονται 156 χρόνια από την στιγμή που τα Επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα και δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού. Μπορεί στο διάβα των αιώνων να γνώρισαν πολλούς κατακτητές αλλά η γλώσσα, οι συνήθειες μα πάνω απ’ όλα η ψυχή των Επτανησίων παρέμειναν ελληνικά. Πάντοτε η Επέτειος των Επτανήσων στέλνει ενωτικά μηνύματα και ο φετινός εορτασμός στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Βιώσαμε πρωτόγνωρες συνθήκες όλο το προηγούμενο διάστημα και ασφαλώς έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις στα εθνικά θέματα, στην υγειονομική κρίση και τις τεράστιες προκλήσεις στην οικονομία. Η Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, μας δείχνει το δρόμο ότι οι Έλληνες μπορούμε να ξεπερνάμε ενωμένοι κάθε δυσκολία κι αυτό ισχύει και σήμερα. Σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια για διχαστικές λογικές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Θεοδωρικάκος.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν και σήμερα τα Επτάνησα , ως γέφυρα με την Ευρώπη, όπως ήταν στην ιστορία μας, διευκρινίζοντας ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι η κατεξοχήν ευρωπαϊκή περιφέρεια της Ελλάδας και σήμερα.

«Ως Πρόεδρος των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαίρομαι πραγματικά που η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει αυτή τη στιγμή μια πολύ σημαντική και μεγάλη παρουσία στην Επιτροπή των Περιφερειών Ευρώπης. Έχετε καταφέρει να διαμορφώσετε συνθήκες ευρωπαϊκές στον τόπο σας ακολουθώντας τον ρόλο που ιστορικά διαδραμάτισε η περιοχή σας. Αν κάτι κατακτήθηκε από την πολυετή και πολυεθνική κατοχή των Επτανήσων είναι ότι καλλιεργήθηκε μια κουλτούρα πολυπολιτισμιτικότητας που στη συνέχεια οι Επτανήσιοι μεταλαμπάδευσαν στην υπόλοιπη Ελλάδα μετά την Ένωση», δήλωσε ο κ.Τζιτζικώστας.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Χρήστος Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συνεισφορά των Επτανήσων στον ελληνισμό , ενώ εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιηθεί στα Επτάνησα η 1η συνάντηση των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδας, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί για τη φετινή επέτειο, αλλά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Παπαδόπουλος τόνισε ότι τα Επτάνησα αποτελούν έναν πραγματικό φορέα μετάδοσης των ευρωπαϊκών ιδεών και ότι είναι χρέος και ευθύνη να αποδοθούν τιμές για όσους αγωνίστηκαν για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα αλλά και την εδραίωση της δημοκρατίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταύρος Παργανάς επισήμανε ότι τα Επτάνησα αποτελούν τον συνδετικό κρίκο της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Ευρώπη δηλώνοντας την έντονη παρουσία των Επτανησίων στην Ήπειρο.

Προηγουμενο αρθρο
Μητσοτάκης: Πακέτο 24 δισ. για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Επομενο αρθρο
Ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση του έργου του Δήμου Μεγανησίου: «Αλλαγή εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου ύδρευσης ύψους 2.000.000 ευρώ»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.