HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΜια βίδρα στη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας; video

Μια βίδρα στη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας; video

Τόσο εμείς όσο και ο αναγνώστης μας κ.Αντώνης Μηλιώτης -που τράβηξε τα βίντεο και μας τα παραχώρησε- συμπεράναμε, πως πρόκειται για βίδρα το ζωάκι που κολυμπά, αφού αποκλείσαμε κάθε άλλη περίπτωση. Η εικόνα ξεγελά. Το βίντεο τραβήχτηκε σήμερα το απόγευμα. Η βίδρα κολυμπούσε στο Ιβάρι στο ύψος της Γύρας.

Αν λοιπόν είναι βίδρα το ταχύτατο αυτό ζωάκι, εκείνη τη στιγμή που κολυμπούσε δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να… περιποιείται τη γούνα της. Η βίδρα καθημερινά ξοδεύει το 10% του χρόνου της για την φροντίδα της γούνας της!

Πριν από μερικά χρόνια είχαμε δει μια νεκρή βίδρα στην παραλία του Κάστρου. Τότε στην μικρή έρευνα που κάναμε, μας πληροφόρησαν πως είχαν δει παλιότερα βίδρα στις όχθες του Ιβαριού, κοντά στο Πνευματικό Κέντρο. Διόλου απίθανο οι όχθες και τα νερά του Ιβαριού να αποδείχτηκαν διαχρονικά φιλόξενα για αυτά τα ζωάκια.

Η ευρασιατική βίδρα (Lutra lutra) είναι ένα μικρόσωμο ζώο που ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι πολύ καθαρά. Θεωρείται από τα σπανιότερα και πιο απειλούμενα θηλαστικά της ηπείρου. Καθώς το είδος αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων, προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Τρέφεται με ψάρια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% αλλά και αμφίβια, ερπετά (νερόφιδα), ασπόνδυλα (κυρίως καβούρια), πουλιά και μικρά θηλαστικά.

Η βίδρα δεν ζει στο αλμυρό νερό. Συγγενεύει με το κουνάβι.
Χρειάζεται το γλυκό νερό για να καθαρίζει τη γούνα της.
Το αρσενικό ασχολείται ελάχιστα με τη φροντίδα των νεογνών.
Η φωλιά της βρίσκεται σε στοά πάνω από τη στάθμη του νερού και έχει δύο εξόδους, μία προς το έδαφος και μία προς το νερό.
Η βίδρα κυνηγά συνήθως το βράδυ, ενώ περνά την ημέρα της σε λαγούμι με υποβρύχια είσοδο.
Η γούνα της προσφέρει, λόγω της δομής των τριχών, μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μόνωση από το κρύο και την υγρασία.
Καθημερινά ξοδεύει το 10% του χρόνου της για την φροντίδα της γούνας της.
Βλέπει (εξίσου καλά και μέσα στο νερό), ακούει και μυρίζει πολύ καλά.

Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την επιβίωση της βίδρας προέρχονται από τον άνθρωπο και είναι η ρύπανση των ποταμών και των λιμνών, η αποξήρανση των υγροτόπων και τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Ωστόσο απειλή για τη βίδρα συνιστούν και η καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης σε λίμνες και ποτάμια και η κατάκλιση των βιοτόπων από τεχνητούς ταμιευτήρες στα ποτάμια.

Προηγουμενο αρθρο
Η Φωτογραφική Ομάδα Λευκάδας «ΦΩΤΟκύτταρο» παρουσιάζει τον διακεκριμένο φωτογράφο Κωνσταντίνο Πίττα
Επομενο αρθρο
Μια ξεχωριστή έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Θ. Στάμος στο Μαρκά

2 Σχόλια

  1. Θόδωρος Κομηνός
    22 Οκτωβρίου 2019 at 19:03 — Απάντηση

    Μυοκάστορας είναι. Χαρακτηριστική είναι η πλακουτσωτή μύτη στην οποία βρισκονται και τα δυο μεγάλα κίτρινα δόντια και ότι το σώμα είναι αρκετά πάνω από το νερό. Της βίδρας το σώμα ως επι το πλείστον όταν κολυμπά είναι κάτω από το νερό.
    Θ. Κομηνός

  2. Σ. Σίδερης
    15 Φεβρουαρίου 2019 at 23:24 — Απάντηση

    Μια τέτοια παρομοια ασπρόμαυρη φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν 80 χρόνια στην λίμνη της Σκωτίας Λοχ Νες έφτιαξε το γνωστο μύθο με το τέρας του Λοχ Νες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.