HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜια σοβαρή καταγγελία – Ας διατηρήσουμε την ομορφιά των Φλαμίγκος στον τόπο μας!

Μια σοβαρή καταγγελία – Ας διατηρήσουμε την ομορφιά των Φλαμίγκος στον τόπο μας!

Κατευθύνομαι λοιπόν από Λευκάδα προς Πρέβεζα.

Έχω περάσει την πλωτή γέφυρα της Λευκάδας και οδηγώ με χαμηλή ταχύτητα, για να απολαύω για ακόμη μια μέρα – όπως κάθε μέρα από τις 11/9/2014 που έχουν εμφανιστεί στο σημείο – τη θέα των υπέροχων Φλαμίγκο, (Φοινικόπτερων) που με μοναδική ευγένεια και αριστοκρατική ομορφιά, βουτούν στα νερά με χάρη και ηρεμία, λικνίζοντας τους λεπτούς λαιμούς τους ψαχουλεύοντας την τροφή τους.

Αξιοθέατο που σου γεμίζει την ψυχή γαλήνη και τα μάτια σου ομορφιά. Αξιοθέατο που αποθανατίζει περήφανα με τη φωτογραφική του μηχανή κάθε διερχόμενος προς την Λευκάδα. Αξιοθέατο που ταξιδεύει μαζί με τους επισκέπτες σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο και διαφημίζει τον τόπο ως ιδανικό προορισμό.

Περνάω τη διασταύρωση της Πλαγιάς Περατιάς και τι βλέπω;;;

Από ένα ΙΧ αυτοκίνητο βγαίνει άντρας, ενώ βρίσκεται μαζί του κι ένας ακόμη, ανοίγει την πίσω πόρτα του αυτοκινήτου βγάζει καραμπίνα, κατευθύνεται, παίρνει θέση κι ετοιμάζεται να πυροβολήσει προς τη μεριά της αποικίας των ερωδιών.

Σταματώ το δικό μου αυτοκίνητο ακριβώς απέναντι από το δικό του, βγαίνω έξω και ρωτώ.

«Τι νομίζετε ότι κάνετε εδώ με το όπλο σας κύριε; Επιτρέπεται εδώ που είστε το κυνήγι;»

Κι εκεί ξεκινάει η καταστροφή της μέρας μου.*

Με απειλεί και ζητάει τα στοιχεία μου. Όχι βεβαίως εγώ τα δικά του, γνωρίζοντας πολύ καλά δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Φυσικά, εννοείται πως παραμένω στη μεριά όπου έχω παρκάρει το δικό μου αυτοκίνητο, για αυτονόητους λόγους, βγάζω το τηλ. μου και καλώ το 100 γιατί γνωρίζω πως άσχετα με την αρμοδιότητά της περί θήρας, η αστυνομία μπορεί τουλάχιστον να βεβαιώσει αυτή την παράβαση που αποτελεί το κυνήγι επί της εθνικής οδού. Το κυνήγι πάνω σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Στην κλήση μου λοιπόν στο 100, απαντάει η αστυνομία Λευκάδας.

Φαντάζομαι ο αστυνόμος που απάντησε, άκουσε τον κυνηγό που έχει πια φτάσει κρατώντας το όπλο του, στη μεριά μου, να ωρύεται και να με απειλεί. Έχοντας κι εγώ από τη μεριά μου αγχωθεί, δεν περιέγραψα προφανώς με σαφήνεια το ακριβές σημείο που βρισκόμουν. Η αστυνομία αργούσε να φανεί, ο οπλοφόρος συνέχιζε να απειλεί… Κλείστηκα μέσα στο αυτοκίνητό μου, τηλεφώνησα στην Διευθ. Δασών Πρέβεζας μιας και είναι ένα από τα αποθηκευμένα νούμερα στο τηλέφωνό μου, με συμβούλεψαν να προσέχω και να μη βγω καθόλου από το αυτοκίνητο μέχρι να φανεί η αστυνομία κι έτσι έκανα.

Ο οπλοφόρος συνέχιζε να με βρίζει επιχειρώντας να ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου μου την οποία κλείδωσα ακαριαία, κρατώντας την ψυχραιμία μου και μην απαντώντας φυσικά στις ύβρις του. Όμως έφυγε λίγο πριν η αστυνομία φτάσει, καθυστερημένα βέβαια.

Κι ερχόμαστε τώρα στο επίμαχο σημείο.

* Η αστυνομία Λευκάδας που απέχει 3΄ από το σημείο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ. ΟΥΤΕ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ. Η περιοχή ανήκει στην Αιτ/νία. Οπότε τον εξαφανισμένο οπλοφόρο έπρεπε να πάω να τον καταγγείλω στο Α.Τ. Βόνιτσας. Πράγμα που δεν έκανα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως δεν πρόκειται να βγάλω άκρη.

** Η σημαντικότερη όμως πληροφορία που πήρα έπειτα από αυτό το συμβάν, ήταν ότι στη Λιμνοθάλασσα Αυλαίμονα, που είναι περιοχή NATURA και πιθανά εντάσσεται και στη συνθήκη RAMSAR, όπου ξεχειμωνιάζει η ατραξιόν της Λευκάδας (τα πανέμορφα Φοινικόπτερα αλλά και τόσα άλλα υδρόβια πτηνά), το κυνήγι… ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ. Απαγόρευση υπάρχει με απόφαση του Δασάρχη Λευκάδας από εκεί που αρχίζουν και τα Διοικητικά όρια της Λευκάδας. Από την πλωτή και μετά.

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε ακόμη μια παράλογη κατάσταση.

Από το 1997 που ασχολούμαι με την περίθαλψη άγριων ζώων και πτηνών, δεν είναι η πρώτη φορά που η ζωή μου απειλείται από οπλοφόρο απρόκλητα, γιατί είχα το θάρρος – θράσος γι’ αυτούς – να ρωτήσω αν το κυνήγι επιτρέπεται σε μία ζώνη.

Όμως το τελευταίο διάστημα ο νόμος περί θήρας έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα που προαναφέρω εδώ, αλλά και η άρση της όποιας απαγόρευσης στο ιδιαίτερα ευάλωτο οικοσύστημα του Αμβρακικού, που σαφώς λόγο Γεωγραφικής θέσης, συνδέεται και με όλες τις παρακείμενες Λιμνοθάλασσες άρα και με αυτή του Αυλαίμονα νομίζω.

Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό, πόσο μάλλον σε αυτή εδώ τη χώρα όπου νόμος είναι το δίκιο του ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΟΣ.

Τέτοιου είδους πολιτικές αποφάσεις (άρσης απαγορεύσεων θήρας σε ευαίσθητα οικοσυστήματα) υποθάλπουν ύποπτα συμφέροντα.

Η ουσία πάντως είναι πως σε αυτή εδώ τη χώρα είτε με τον μανδύα της νομιμότητας είτε χωρίς η άγρια ζωή και τα οικοσυστήματά όχι μόνο δεν προστατεύονται αλλά βρίσκονται στα πρόθυρα μιας βίαιης εξαφάνισης και προφανώς αυτό μας οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.

Πέλα Καλογήρου
Εκπρόσωπος ΕΚΠΑΖ
(Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων)

Δείτε : The Crimson Wing – Mystery of the Flamingos on Vimeo http://vimeo.com/56491016

Προηγουμενο αρθρο
Τρεις συλλήψεις στη Λευκάδα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών
Επομενο αρθρο
Ενώνοντας δυο κόσμους στο Πνευματικό κέντρο

1 Σχόλιο

  1. παϊσιος
    5 Οκτωβρίου 2014 at 08:57 — Απάντηση

    Τον συγκεκριμένο κύριο μπορεί και να τον δείς (και να τον ακούσεις) να υπεραμύνεται των οικολογικών του ευαισθησιών. Δυστυχώς στη χώρα μας, όποιοδήποτε έχει το ελεύθερο (αρκεί να πληρώσει) να αγοράζει όπλα (όχι μόνο ένα) και βγαίνοντας στο περιβάλλον να το ρημάζει. Και κυριολεκτώ, να το ρημάζει. Κυρία μου μην περιμένετε προστασία του περιβάλλοντος απο αυτό το κράτος που δεν προστατεύει καλά καλά ούτε τους πολίτες του. Όποιος πληρώνει κάνει ότι θέλει. Το τον νοιάζει τον καθένα απο αυτούς αν τα παιδιά μας σε λίγα χρόνια τα φλαμίγκος θα τα βλέπουν μόνο σε φωτογραφίες. Άλλωστε δεν είναι λίγα τα είδη που εξαφανίστηκαν απο την ανθρώπινη απερισκαψία και ούτε λίγα αυτά που κινδυνεύουν. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση, χωρίς να πείτε κουβέντα, έπρεπε (κατα την άποψή μου) κατ ευθείαν να τηλεφωνήσετε στο Δασαρχείο και οχι να κάνετε εσείς τον επιτηρητή. Όχι ότι δεν είχατε δίκιο, αλλά καμμιά φορά (στην Ελλάδα ζούμε) κανείς δεν είναι σίγουρος ότι ο απέναντι μας είναι απόλυτα ισοροπημένος και δεν θα μας σημαδέψει. Γιατί παίζει και αυτό δυστυχώς στις μέρες που ζούμε. Πάντως σας συχγαίρω για τις απόψεις σας , καθώς και το site που σας φιλοξενεί.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.