HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΜια τοπική διαφήμιση για τσιγάρα το 1953!

Μια τοπική διαφήμιση για τσιγάρα το 1953!

Στην εφημερίδα «Λευκάς» με ημερομηνία 22 Ιουνίου 1953 βρήκαμε μια διαφήμιση για τσιγάρα. Όπως θα δείτε, αυτό που στοχεύει και τονίζει είναι χαμηλή τιμή. Να αναφέρουμε κάποια ιστορικά στοιχεία για τους νεότερους, μήπως τρομάξουν με τα πολλά μηδενικά στις τιμές της εποχής!

Από τα τέλη του 1952 τη χώρα κυβερνούσε το κόμμα «Δημοκρατικός Συναγερμός» του Αλέξανδρου Παπάγου. Ηγετική προσωπικότητα της νέας κυβέρνησης ήταν ο Υπουργός Συντονισμού, Σπυρίδων Μαρκεζίνης, ο οποίος είχε υπό την εποπτεία του όλα τα παραγωγικά υπουργεία. Ήταν κάτι παρά πάνω από «τσάρος» της οικονομίας, όπως θα λέγαμε σήμερα.

Στα εννέα πολύπαθα χρόνια που είχαν μεσολαβήσει από την απελευθέρωση της Ελλάδος από τη γερμανική κατοχή, το εθνικό μας νόμισμα παρακολουθώντας τις πολιτικές και οικονομικές περιπέτειες της χώρας είχε υποτιμηθεί επτά φορές, χωρίς, όμως, ούτε η οικονομία να εξυγιανθεί ούτε η δραχμή να γίνει αξιόπιστη. Η χρυσή λίρα ήταν το κυρίαρχο νόμισμα στις συναλλαγές, το ισοζύγιο πληρωμών και ο προϋπολογισμός ήταν μονίμως ελλειμματικά και το κράτος λειτουργούσε χάρις στα χρήματα της αμερικανικής βοηθείας.

Τη μίζερη αυτή κατάσταση ανέτρεψε ο Σπύρος Μαρκεζίνης το 1953, με δύο αποφασιστικά και τολμηρά μέτρα. Την υποτίμηση της δραχμής και τη σύνδεση της με το Αμερικανικό δολάριο. Η ισοτιμία της οποίας προς το δολάριο από 15.000 πήγε στις 30.000.

Το Μάιο του 1954 αποφασίστηκε η περικοπή των τριών µηδενικών από το χιλιόδραχµο και έτσι η ισοτιµία δραχµής δολαρίου ορίστηκε στο 1$=30 δραχµές.

Προηγουμενο αρθρο
Πόσο αθώα και ανυποψίαστη είναι η κοινωνία μας!
Επομενο αρθρο
Ο Απόλλωνας Καρυάς χόρεψε στο Συνέδριο της Μαθηματικής Εταιρείας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.