HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΜια τρύπα στο νερό οι παρατάσεις πληρωμών λόγω σεισμού; (ανανέωση)

Μια τρύπα στο νερό οι παρατάσεις πληρωμών λόγω σεισμού; (ανανέωση)

Είναι γνωστό ότι λόγω του σεισμού δόθηκε παράταση σε όλες σχεδόν τις πληρωμές των πολιτών της Λευκάδας απέναντι στο κράτος μέχρι το τέλος Φλεβάρη.

Όπως είναι φυσικό τώρα που τελειώνει ο χρόνος, ιδιαίτερα με τα τέλη κυκλοφορίας γεννήθηκαν αρκετά ερωτηματικά. Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα για όσα αυτοκίνητα έχουν πινακίδες με Λευκαδίτικους αριθμούς. Τι γίνεται όμως με όσα αυτοκίνητα -και είναι πολλά- μονίμων κατοίκων Λευκάδας, έχουν πινακίδες από άλλα μέρη της Ελλάδας; Με τι τρόπο δηλαδή θα αποδεικνύει ο κάτοχος του αυτοκινήτου τον τόπο διαμονής του, σε πιθανό έλεγχο της τροχαίας εκτός Λευκάδας;

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα δημιουργείται με τις υπόλοιπες πληρωμές, αυτές δηλαδή που ήταν σε δόσεις. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ π.χ. ξεκίνησε τον Οκτώβρη. Ήταν κατανεμημένος και πέντε ισόποσες δόσεις. Όσοι λοιπόν πληρώσαμε κανονικά τη δόση του Οκτωβρίου, αλλά δεν πληρώσουμε τις υπόλοιπες, το Φλεβάρη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα πρέπει να τα πληρώσουμε όλα μαζεμένα. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι η κάθε δόση μετατοπίζεται.

Ήδη μέσα στο ΤΑΧΙS οι απλήρωτες δόσεις του Νοέμβρη φαίνονται καθυστερημένες και άρχισαν να δημιουργούν και τόκους υπερημερίας.

Και καλά οι τόκοι θα μπορούσαν κεντρικά να διαγραφούν. Αλλά παραμένει ότι στο τέλος Φλεβάρη θα κλιθούμε να πληρώσουμε μαζεμένες και τις τέσσερες δόσεις τόσο του ΕΝΦΙΑ, όσο και του φόρου εισοδήματος. Άρα να ετοιμάσουμε ένα σακούλι λεφτά! Αυτό δεν είναι εξυπηρέτηση είναι κρέμασμα.

Μα, αν κάθε μήνα όλοι με δυσκολία καταφέρναμε να καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας, είναι δυνατόν το Φλεβάρη να αποχτήσουμε ξαφνικά τη δυνατότητα να δώσουμε τόσα χρήματα μαζεμένα; Τα λογιστικά γραφεία βεβαιώνουν, ότι με βάσει όσα ανακοινώθηκαν, το Φλεβάρη πρέπει να γονατίσουμε όλοι για να τα βγάλουμε πέρα.

Αυτό ήταν γνωστό από την αρχή. Οι περισσότεροι πολίτες όμως δεν το κατάλαβαν. Πίστεψαν ότι θα αρχίσουν να πληρώνουν τον Φλεβάρη, αλλά πάλι σε δόσεις. Οι αρμόδιοι από την άλλη, είτε δεν το κατάλαβαν είτε το αποσιώπησαν στην προσπάθειά τους να δείξουν έργο. Καλό είναι λοιπόν είτε να ζητήσουν κεντρικά, να συνεχίσουν οι πληρωμές με δόσεις και μετά τον Φλεβάρη, είτε να εξηγήσουν στον κόσμο ότι θα πληρώσουν μαζεμένα όλα τα λεφτά. Μετά από αυτό, καθένας ας αποφασίσει ανάλογα τις δυνατότητές του.

Αναφέρθηκα στο φόρο εισοδήματος και στον ΕΝΦΙΑ που γνωρίζω από πρώτο χέρι. Κάτι ανάλογο όμως θα συμβαίνει και με το ΦΠΑ καθώς και όλες τις μηνιαίες πληρωμές που μετατέθηκαν.

Είναι ευνόητο ότι όσα παραπάνω ανέφερα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ισχύουν για τους ιδιοκτήτες των σπιτιών που έπαθαν ζημιές από τους σεισμούς. Γι’ αυτούς χρειάζεται μια ειδική μεταχείριση.

30-12-2015

Επανερχόμαστε στο θέμα των παρατάσεων πληρωμής με σκοπό να δώσουμε περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες.

Στο τέλος Φεβρουαρίου όλες οι οφειλές που παρατάθηκαν λόγω σεισμού είναι απαιτητές. Αν δεν αλλάξει κάτι σ’ ό,τι μέχρι σήμερα ισχύει -όσες οφειλές έχουν να κάνουν με την εφορία- πρέπει να πληρωθούν είτε εφάπαξ είτε να γίνει ρύθμιση. Η γνωστή έντοκη ρύθμιση των 12 δόσεων που ισχύει πάγια. Διατηρώ επιφύλαξη, αν για να μπει κάποιος σε ρύθμιση, χρειάζεται να πληρώσει προκαταβολή.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο υπάρχει ασάφεια είναι αν η παράταση πληρωμών που δόθηκε, είναι άτοκη. Πουθενά δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο. Αν απλώς είναι οικονομική διευκόλυνση,  θα πληρώσουμε και τους τόκους που αναλογούν μέχρι το Φλεβάρη.

Οι αποφάσεις το κεντρικού κράτους είτε γράφονται από ηλίθιους, είτε είναι επίτηδες ασαφείς, για να νοιώσουμε ευγνωμοσύνη προς τους ευεργέτες, όταν γίνει το αυτονόητο.

Αυτά ισχύουν μέχρι σήμερα επισήμως.

Όσον αφορά τις ενέργειες της Περιφέρειας: Γίνονται συνεχή ερωτήματα προς το κεντρικό κράτος.

Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας αυτό κινείται με αργούς ρυθμούς. Και δεν είναι το μόνο θέμα. Ο Νομός ακόμα δεν έχει χαρακτηριστεί σεισμόπληκτος. Επομένως οι όποιες απαντήσεις, για το τι θα ισχύσει το Φλεβάρη, είναι διαφορετικές σήμερα που ο Νομός είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και, διαφορετικές αν ο Νομός είχε χαρακτηριστεί σεισμόπληκτος.

Μακάρι να διαψευστώ, αλλά πολύ φοβάμαι ότι έχουμε μπει σε μεγάλο λούκι, από το οποίο δύσκολα θα βγούμε. Σκεφτείτε ότι στη χώρα μας γίνονται συνέχεια σεισμοί. Επομένως το κράτος οφείλει να έχει και τεχνογνωσία και συνέχεια. Όπως φαίνεται, κρίνοντας και από την αντιμετώπιση των υπολοίπων θεμάτων που σχετίζονται με το σεισμό, δεν έχει τίποτα. Ασχολείται όμως με άλλα…

 

Προηγουμενο αρθρο
Συντριπτικό “ΝΑΙ” είπαν τα Ιόνια Νησιά στην πρόταση της ΠΙΝ κατά της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων
Επομενο αρθρο
Κλήρωση δωροεπιταγής 60 ευρώ στον αγώνα Τηλυκράτη - Απόλλωνα Πάργας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.