HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΟι Ανεμόμυλοι της Λευκάδας

Οι Ανεμόμυλοι της Λευκάδας

Στο Λαογραφικό Μουσείο Ορφέα υπάρχει σε μικρογραφία ένας ξύλινος ανεμόμυλος, ύψους περίπου 2μ. πανομοιότυπο του πραγματικού με όλα τα εξαρτήματα, που δουλεύει κανονικά. Προσφέρθηκε στο Μουσείο μαζί με το κείμενο της κατασκευής το 1980, από τον κατασκευαστή Ξενοφώντα Σάντα.

DSCN6630DSCN6632

Παλιότερα ανεμόμυλοι υπήρχαν σ’ όλα σχεδόν τα χωριά τής Λευκάδας. «Ο ανεμόμυλος διαλέγει τις κορφές των λόφων, κυρίως για να στήσει το καραούλι του. Γενικά όμως, μέρη που έχουν τον αέρα ελεύθερο απ’ όλες τις κατευθύνσεις.

anemomilos

Σημασία μεγάλη έχουν, ωστόσο, τα ρεύματα πού σχηματίζουν οι λαγκαδιές τριγύρω. Για τούτο διαλέγουν τόπο πού έχει απέναντι λαγκάδι, ώστε να δημιουργείται κανάλι (ρεύμα). Όσα περισσότερα κανάλια έχει ένας μύλος τόσο αποδοτικότερος είναι. Έτσι όταν θέλουν να παινέψουν ένα μύλο, λένε: «είναι μύλος αυτός με πολλά κανάλια».

Εσωτερικό ανεμόμυλου Ζαβιτσάνου στον Κάβαλο σε ώρα λειτουργίας της μηχανής (1961)
Εσωτερικό ανεμόμυλου Ζαβιτσάνου στον Κάβαλο σε ώρα λειτουργίας της μηχανής (1961)

Ο ανεμόμυλος δεν έχει την ταπεινή, χωρίς καμιά έπαρση, παρουσία του φτωχού αδελφού του, του νερόμυλου. Αντίθετα, είναι ο θαρραλέος μαχητής, ο ψηλόκορμος κι’ ο λεβέντης, πού τα βάνει με τα στοιχειά κι’ αγκομαχάει ασταμάτητα για να κάμει αλεύρι τα ευλογημένα «γεννήματα» των χωρικών…»*

* Πανταζής Κοντομίχης: «Ανεμόμυλοι» Επετηρίς Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών τόμος ΣΤ’ 1984.

28/8/2015
Προσθέτουμε στο άρθρο δυο επιπλέον φωτογραφίες και συμπληρωματικά στοιχεία που μας έστειλε ο Νίκος Ζαβιτσάνος τον οποίο και ευχαριστούμε. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το εσωτερικό του ανεμόμυλου της κεντρικής φωτογραφίας ιδιοκτησίας τότε, Βασιλείου Ζαβιτσάνου.

img373
Σε ώρα λειτουργίας του ανεμόμυλου διακρίνεται ο παππούς μου, Βασίλειος Ζαβιτσάνος (μυλωνάς).
img375
Από αριστερά ο θείος μου, Γεώργιος Β. Ζαβιτσάνος, ο Σπύρος Κ. Κοντομίχης και ο παππούς μου Βασίλειος Α. Ζαβιτσάνος.
Προηγουμενο αρθρο
Το Κριτσόνι - Γράφει ο Νίκος Βαγενάς
Επομενο αρθρο
Ο Θ. Γαλιατσάτος για τον προϋπολογισμό των Περιφερειών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.