HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΟι δημοτικές αρχές αλλάζουν, ο σεβασμός στη φύση απαράλλαχτα ανύπαρκτος

Οι δημοτικές αρχές αλλάζουν, ο σεβασμός στη φύση απαράλλαχτα ανύπαρκτος

Επιδερμικά και καταστροφικά για 2η χρονιά!!

Οι δημοτικές αρχές αλλάζουν, ο σεβασμός στη φύση απαράλλαχτα ανύπαρκτος.
Τον Ιανουάριο του 2019 ο καταστροφέας μπήκε στην περιοχή natura στη Γύρα και σακάταψε τα δέντρα που τολμούν να φύονται δεξιά και αριστερά κοντά στο δρόμο για μόλις 500 μέτρα!

Όταν πήγε η αστυνομία, οι εργάτες είπαν είμαστε από το Δήμο χωρίς να δείξουν άδεια, η αστυνομία έφυγε.

Στο δασαρχείο, ο κύριος δασάρχης πέρσι μας είπε πως δεν είχε δώσει άδεια στο Δήμο για τις κοπές στη Γύρα και μάλιστα τηλεφώνησε στον υπεύθυνο του Δήμου μπροστά μας. Του είπε να μην ξαναβάλει τον καταστροφέα, ούτε να προβεί ξανά σε ενέργειες στην περιοχή χωρίς πρότερη ενημέρωση και άδεια από το δασαρχείο.

Ο φορέας διαχείρισης Αμβρακικού-Λευκάδας, ήρθε τότε, έκανε λέει αυτοψία, αλλά δε βρήκαν κάτι μεμπτό…. Μήπως πρόκειται για φορέα διακόσμησης και όχι διαχείρισης;

Όμως, μιλώντας με δικηγόρο ειδικευμένο σε περιβαλλοντικό δίκαιο, μου είπε πως δεν έχει καμία δικαιοδοσία ο Δήμος σε προστατευόμενη περιοχή και αναρωτιέμαι σε ενδεχόμενη μήνυση αν θα έβρισκε το δίκιο της η κακοποιημένη φύση από διάφορους σε διάφορες υπηρεσίες

Αυτά είναι τα δέντρα που κατέστρεψαν


Ιούνιος 2020 – Η Ιστορία Επαναλαμβάνεται!

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020, ο καταστροφέας επανεμφανίστηκε στη Γύρα και…. καθάρισε! Ο Δήμος μας για ακόμα μια φορά έδωσε στους πολίτες του μαθήματα έλλειψης σεβασμού στη φύση.

Αυτή τη φορά είχαμε και σημαντικές αλλαγές. Ο κύριος δασάρχης μου είπε τηλεφωνικά πως ο Δήμος έχει αρμοδιότητα να καθαρίζει τους επαρχιακούς δρόμους και δεν έχει δουλειά το δασαρχείο με το θέμα! (Τι κάθομαι κι ασχολούμαι;)

Στο Δήμο η κοπέλα μου είπε πως αυτή είναι η σειρά της διαδικασίας! Πρώτα μπαίνει ο καταστροφέας και μετά περνάνε άνθρωποι με πριόνια, γιατί είναι πολλά χιλιόμετρα η έκταση και δε γίνεται αλλιώς! Μάλιστα, ο υπεύθυνος του Δήμου το έψαξε πέρσι νομικά και είναι εντάξει όσα γίνονται!

Μάλιστα… δηλαδή πρώτα μπαίνει ο καταστροφέας ριμάζει κορμούς, κλαδιά και μετά πάνε οι εργάτες για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα! Και έχετε τώρα εσείς την εντύπωση πως θα με πείσετε πως αυτό είναι διαδικασία που ακολουθείται και πρέπει να το δεχτώ!

Επίσης, αν το έψαξε νομικά ο υπεύθυνος του Δήμου το θέμα και τα βρήκε νόμιμα, μόνο με απόφαση δικαστηρίου μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το αν πραγματικά είναι νόμιμα όσα έχουν γίνει για 2η φορά και για 2η συνεχή χρονιά, γιατί κι εγώ ψάχνω και βρίσκω πως δεν είναι νόμιμα.

Και για την ιστορία… Η ΗΘΙΚΗ ΔΕ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΤΑΙ!

Επίσης, το δάσος δεν είναι χιλιόμετρα, είναι το πολύ 500 μέτρα.
Εδώ και 40 χρόνια που θυμάμαι εγώ τη Γύρα έχει μόνιμα το ίδιο χάλι και τώρα με τον καταστροφέα απλώς το χάλι γίνεται αχαλίνωτο με την κακοποίηση της φύσης.
Βέβαια, στα περιβόλια που είναι ιδιοκτησίας δε βάζει κανείς καταστροφέα, στο χώρο όμως που ανήκει σε όλους μας τον πετσοκόβεται με ευκολία, τον προσβάλλεται και του κάνετε τιμωρία άνευ προηγουμένου

Γιατί η υποβάθμιση είναι εύκολη και η αναβάθμιση δύσκολη σε αυτό τον τόπο;
Γιατί δε μπορεί ο Δήμος, το δασαρχείο και ο φορέας διαχείρισης να βγάλουν ένα σχέδιο, ώστε να γίνει μια ουσιαστική δουλειά στην περιοχή με ένα κατάλληλο συνεργείο;
Γιατί όλα επιδερμικά και καταστροφικά;
Είναι κακό να μπει ένα συνεργείο να αραιώσει τα δέντρα βάσει σχεδίου, να απομακρύνει τα ξερά, να κλαδέψει και να ευπρεπίσει όλα τα υπόλοιπα; Είναι τόσο δύσκολο να γίνει περαιτέρω δεντροφύτευση σε όλη τη Γύρα;

Αλλά θα μου πεις τι λέω τώρα!
Άλλες χώρες γκρεμίζονται κάθε χρόνο από το σεισμό και πάλι είναι στην κορυφή της υφηλίου με τα επιτεύγματά τους.
Άλλες χώρες φτιάχνουν και γκρεμίζουν πολιτείες για την πλάκα τους, για να γυρίσουν μια ταινία.
Κι εμείς εδώ δεν είμαστε άξιοι να συντηρήσουμε ούτε ένα παρτέρι στις διαχωριστικές νησίδες, δεντροφυτεύσεις θα κάνουμε τώρα για να έχουμε περισσότερους μπελάδες;

Για ήπια ανάπτυξη με πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, αθλητικές εγκαταστάσεις, αναπαλαίωση των Μύλων και καθαρισμό της λίμνης από τη λάσπη, φαντάζομαι ούτε λόγος!

Ο αγαπητός δε, που «εκτελούσε» τα φυτά, εκτελώντας εντολές, με βρήκε όταν τράβαγα φωτογραφίες και μου μίλησε… Εεε, εσύ… δεν πας να μαζέψεις τα σκουπίδια αφού σε νοιάζει η φύση αλλά τραβάς φωτογραφίες; Σε ξέρω εσένα το παίζεις και φιλόζωη. Δε μου είπες πως είναι Natura, πήγες στο Δήμο, κακία ρε φίλε!

Λοιπόν αγαπητέ,
1ον Τα σκουπίδια να τα μαζέψουν πρώτα αυτοί που τα πετάνε και μετά όσοι είναι η δουλειά τους ή αποφασίζουν εθελοντικά να το κάνουν για λίγες ώρες δουλειά τους!
Και οι κουβεντούλες του τύπου σου δίνω εντολές για να ψαρώσεις και να αλλάξω την κουβέντα που δε με συμφέρει είναι καιρός να σταματήσουν γιατί δεν περνάνε!
2ον Για το αν είμαι ή αν το παίζω φιλόζωη, θα έπρεπε να ξέρεις στην πράξη τι κάνω για να βοηθήσω τα ζώα και εσύ δεν το ξέρεις. Συνεπώς, σου απαγορεύω ειρωνεία και ψευτοσυμπεράσματα.

3ον Όπως σου είπα και στην κουβέντα μας, δε μίλησα σε εσένα όταν κατάστρεφες γιατί δεν είχες εσύ ευθύνη για τις εντολές που σου έδωσαν. Αν ήμουν όμως, όπως λες κακιά θα είχα κάνει μήνυση για να πάνε άνθρωποι στο αυτόφωρο, κάτι που δεν έκανα.

Μάλλον στη Λευκάδα το 2020 είναι κακός όποιος υπερασπίζεται τη φύση, διαφωνεί με τη χρήση του καταστροφέα και είναι υπέρ του κλαδέματος με σεβασμό και προσοχή.

Αν δε βαριέστε, κοιτάζοντας με λίγη προσοχή θα βρείτε μερικές φωτογραφίες, στις οποίες υπήρχαν ήδη κοπές στην περιοχή με σεβασμό και προσοχή, αυτό φυσικά πριν τη δημοτική παρέμβαση. Τέτοιες εικόνες κλαδοκοπής με σεβασμό προέκυψαν και πέρσι και φέτος από έναν ευαισθητοποιημένο συμπολίτη μας, ο οποίος κάθε απόγευμα μετά μπάνιο του ο άνθρωπος επέλεξε να ασχολείται με την κοπή από μερικά μέτρα κλαδιά κατά μήκος του δρόμου στην προσπάθειά του να βοηθήσει την περιοχή, τους πεζούς και τους οδηγούς. Το παράδειγμα αυτού του ανθρώπου, οφείλει να ακολουθήσει ο Δήμος με μερικούς εργάτες του, σε τακτά χρονικά διαστήματα, με σαφές σχέδιο και με εγχειρίδιο διαχείρισης της περιοχής ώστε να μην αλλάζουν ο τρόπος αντιμετώπισης της περιοχής όταν αλλάζει ο υπάλληλος ή η δημοτική αρχή.

Και για να προλάβω τη συνηθισμένη ανακοίνωση του Δήμου πως στις φωτογραφίες οι εργασίες δεν είναι ολοκληρωμένες, όποιος ενδιαφέρεται τώρα που έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μπορεί να περπατήσει στη Γύρα, ώστε να θαυμάσει ο ίδιος τα ανεξίτηλα εναπομείναντα αποτελέσματα.

Δεν περιμένω τίποτα πια εδώ στη Λευκάδα και ειδικά τίποτα καλύτερο. Προφανώς οι πράξεις, δείχνουν τις σκέψεις και οι σκέψεις όλα τα υπόλοιπα. Είμαι πλήρως απογοητευμένη και αγανακτισμένη. Επέλεξα να μένω μόνιμα στη Λευκάδα, πραγματοποιώντας ένα όνειρο ζωής, χωρίς να έχω φανταστεί το χάλι που θα αντιμετώπιζα. Μόνιμα μάχες για τα αυτονόητα!

Να είναι όλα στην τύχη τους, να μη βρίσκεις άκρη πουθενά και να μη νοιάζεται (σχεδόν) κανένας για τίποτα.

Εσείς, λοιπόν οι πολλοί και οι υπόλοιποι που έχετε στα χέρια σας τις αποφάσεις φαίνεται να έχετε μεταξύ σας σύμπνοια, οπότε κακώς ασχολούμαι. Μου είναι σαφές πλέον πως ζούμε σε διαφορετική χώρα και ιστορική περίοδο. Για το μόνο λόγο που αναρτώ αυτό το θέμα είναι για να υπάρχει από πλευράς μου ίδια η αντιμετώπιση στην προηγούμενη και στην υπάρχουσα δημοτική αρχή, καθώς δεν κινούμαι πολιτικά, αλλά με γνώμονα το όφελος της Λευκάδας, του περιβάλλοντος και των ζώων.

Μαυρωνά Δώρα

Υπάρχει και video με το “σεβασμό” στη φύση επί τω έργω

Προηγουμενο αρθρο
Η ανατολική παραλία της Λευκάδας μέχρι το 1970 σχεδόν πλημμύριζε από ζωή και κίνηση
Επομενο αρθρο
Λευκάδιος Χερν: Αλήθειες για την ανάγνωση και τη λογοτεχνία (Ι)

1 Σχόλιο

  1. αλικη
    27 Ιουνίου 2020 at 15:25 — Απάντηση

    Συγχαρητηρια για την υπομονη σας κυρια μου. Κι ακομα που ειστε…
    Απ ολη αυτη την κινηματογραφικη σας εξιστορηση ,απολυτα κατανοητη και σεβαστη και με την οποια συμφωνω καθοτι μαρτυς κι εγω, λειπει η φοβερη ευαισθητη φωτογραφια του δημαρχου διπλα στον καταστροφεα….
    Δεν προλαβε.
    Θα την βγαλει αλλου..

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.