HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟι επιχειρηματίες του τουρισμού συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εθνική οικονομία και την απασχόληση

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εθνική οικονομία και την απασχόληση

Γράφει ο Παναγιώτης Σκληρός

Οι επιχειρηματίες του Τουρισμού και της ξενοδοχίας γενικότερα, άνοιξαν φέτος τα ξενοδοχεία τους σε συνθήκες covid -19, κάνοντας μία απόλυτα υπεύθυνη επιλογή για να στηρίξουν την εθνική οικονομία και την απασχόληση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι σε μία σεζόν με πολλούς αστάθμητους παράγοντες και συνεχείς μεταπτώσεις, θα πληρώσουν το κόστος αυτής της επιλογής.

Αυτά τονίζει σε άρθρο του στο GRTimes.gr o Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.

Όμως,συμπληρώνω, θα πρέπει και η κυβέρνηση, με μεγαλύτερη ταχύτητα να προχωρήσει στην εφαρμογή υποστηρικτικών και ξεκάθαρων μέτρων, να ενισχύσει τον Ελληνικό Τουρισμό, αφήνοντας περιθώρια ευελιξίας στη λειτουργία του κλάδου που αιμοδότη το σύνολο (κατά τη γνώμη μου) της εθνικής οικονομίας.

«Η χώρα μας έβγαλε χαρακτήρα στη διάρκεια αυτής της κρίσης» και θα πρέπει, σαν συνομιλητής με ειδικό βάρος στην Ευρώπη, να επιδείξει αντανακλαστικά και με γρήγορες ενέργειες, καθαρές κουβέντες και καλύτερο συντονισμό, να θεραπεύσει έγκαιρα τις παραφωνίες που παρατηρούνται στον τρόπο αντιμετώπισης της υγειονομικής και κυρίως της οικονομικής κρίσης σε ότι αφορά τον κλάδο.

Υπό αυτή την έννοια δεν μπορούν να μην είναι σαφείς οι κυβερνητικές αποφάσεις που μας αφορούν ούτε να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά στη μεταχείριση του Τουρισμού, ενός κλάδου εντάσεως, εργασίας και υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης, απ’ ότι π.χ στη βιομηχανία στην οποία έγιναν οι εκπτώσεις απ την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ). Για τον ΟΤΕ και τις ταχύτητες του ιντερνέτ μη μιλάμε, δεν ακούει…

Κι’ όπως αναλύει την κατάσταση ο κ. Αγγελόπουλος,«πολλά έχουν λεχθεί για τη φετινή σεζόν. Είναι μία σεζόν που θα κινηθεί μεταξύ του 20% και 25% της πληρότητας», δηλαδή στο μείον 75-80% του περσινού τζίρου ενώ θα έχει απώλειες σε δημόσια έσοδα που θα ξεπερνούν τα 14 δις».

Η λογική, ακόμα και για τον πιο αισιόδοξο, θα ήταν να μην ανοίξουμε τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, τόσο για το θέμα της υγείας όσο και για να αποφύγουμε το ότι «όποιος ανοίξει μπαίνει μέσα». Άλλωστε σε μία χρονιά που οι πληροφορίες δίνονται σχετικά καθυστερημένα και ο προγραμματισμός είναι αδύνατος, δεν μας έμενε και πολύς χώρος δράσης. Όλοι, όλοι όμως και το τονίζω, σκεφτήκαμε πρώτα τους εργαζόμενους μας που χρόνια παλεύουμε μαζί για να τα βγάλουμε πέρα, έχουμε γίνει ένα μαζί τους, κυρίως οι ιδιοκτήτες των μικρών καταλυμάτων.

Αυτό που έγινε σαφές, είναι πως οι επιχειρηματίες του τουρισμού και της ξενοδοχίας συνεχίζουν να παίζουν το ρόλο του απόλυτου υποστηρικτή της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης. Το άνοιγμα των καταλυμάτων, ήταν πράξη που αποδεικνύει για άλλη μία φορά έμπρακτα την σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό του κλάδου, το αίσθημα αυτοσυντήρησης όμως επιβάλλει να θυμίσουμε ότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμα τίποτα.

Συνεχίζει να είναι πρώτης σημασίας η οικονομική στήριξη του κλάδου, που με τη σειρά του στηρίζει τη μεταποίηση (λευκά είδη, λευκές συσκευές, οικοδομή κλπ), την εστίαση (τεράστιο κεφάλαιο),τις εκδρομές, το λιανεμπόριο, το σύνολο της προμηθευτικής αλυσίδας, τον πρωτογενή τομέα και ένα σωρό άλλους κλάδους που είναι άμεσα εξαρτημένοι από την οικονομία της φιλοξενίας.

Το φθινόπωρο που θα έρθει φαντάζει οδυνηρό, ενώ και η σεζόν του 2021 δείχνει ότι θα πάρει μπρος πολύ αργά και θα γεννήσει σημαντικές απώλειες για τον τουριστικό κλάδο και τους κλάδους που εξαρτώνται από αυτόν.

Η κυβέρνηση δείχνει να αντιλαμβάνεται αλλά δεν αντιδρά άμεσα, με συνέπεια να μην γνωρίζουμε π.χ. πόσα ημερομίσθια θα πληρώσουμε για δικαίωμα ανεργίας των εργαζομένων μας ή αν επιδοτείται το εργάσιμο με κάποιο ποσό, ποσοστό ή αν δικαιούμαστε και πόσα σ’ αυτές τις περιβόητες επιστροφές ή δανεισμούς. Πληρώνουμε κανονικά όλες τις υποχρεώσεις, χωρίς να ξέρουμε αν θα υπάρξει ελάφρυνση, όσο κι αν «ακούγεται» ότι θα… επιστραφούν χρήματα.

Ας μας πει ποιος έλαβε ποτέ χρήματα σαν επιστροφή από ΕΦΚΑ ή άλλο ταμείο. Μετά την απομάκρυνση απ το e-banking… ξέρετε.! Γι’ αυτό, χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση ως προς τους χρόνους υλοποίησης και την ακρίβεια στις διατυπώσεις των μέτρων με απόλυτη σαφήνεια. Ήδη οι λογιστές διαμαρτύρονται ότι δεν προλαβαίνουν και δεν μπορούν να ενημερωθούν και να ενημερώσουν όλους εμάς, ότι οι πλατφόρμες δεν αντέχουν στα αιτήματα ή ότι οι επιστροφές και δανειοδοτήσεις είναι κούφια λόγια ή είναι για λίγους.

Είπαμε για παράδειγμα τη μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τη βιομηχανία. Μα αυτό το ζήτημα είναι εξίσου σημαντικό στις τουριστικές μονάδες που λειτουργούν και αυτές με ψηλό κόστος ενέργειας (A/C, ζεστά νερά κλπ) και ρεύμα μέσης τάσης. Όμως ΔΕΝ εφαρμόζεται στα ξενοδοχεία και καταλύματα!

Κλείνοντας, τονίζω και πάλι τη μία και μοναδική αλήθεια. Δεν έχει πολυτέλεια η κάθε κυβέρνηση, να αφήνει σε ημιμάθεια και ασάφεια τον κλάδο που ουσιαστικά αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων και απασχόλησης η να τον στέλνει στις ατέλειωτες ουρές των τραπεζών για τα αυτονόητα που η ίδια εξαγγέλλει και μάλιστα με ασαφή αποτελέσματα.

Δεν είναι δυνατόν να έχει υπόλοιπα ΕΣΠΑ και να μην περιλαμβάνει έστω και τώρα τις ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις των καταλυμάτων απ’ το να λέει «φτιάξτε κι άλλες».

Βέβαια η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες να βρει διεξόδους και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της, το φυσικό της πλούτο, τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες . Έως ότου όλα αυτά να αποτελούν τη νέα ελληνική πραγματικότητα, είναι ουτοπικό ή και εγκληματικό να «κοιτάει λοξά» τη δραστηριότητα που αιμοδοτεί το σύνολο της οικονομίας της.

Παναγιώτης Σκληρός
Αύγουστος 2020

(πολλές απ’ τις παραπάνω σκέψεις, δανείστηκα από το άρθρο του κ.Αγγελόπουλου)

Προηγουμενο αρθρο
Κορωνοϊός: 75 νέα κρούσματα στη χώρα - 12 συμπολίτες μας είναι σε κρίσιμη κατάσταση
Επομενο αρθρο
Για 23η χρονιά απονεμήθηκαν τα βραβεία Πέτρου και Νίτας Αργύρη στους αριστεύσαντες μαθητές της Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.