HomeΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑΟι Κρήτες και οι Παλαιστίνιοι

Οι Κρήτες και οι Παλαιστίνιοι

(με την ευκαιρία μιας εκδήλωσης)

Είχα την ευκαιρία, καλεσμένος από τον οικογενειακό μας φίλο, Παλαιστίνιο γιατρό κ. Μωχάμεντ Χαντάντ, να παρακολουθήσω στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γιορταστική εκδήλωση των Παλαιστινίων Ελλάδας, με θεματολογία τις ρίζες τους. Χάρηκα και περηφανεύτηκα με όσα άκουσα! Κράτησα κάποιες σημειώσεις και αφού τεκμηρίωσα τα ακούσματά μου προσπάθησα να σας μεταφέρω κάποιες πληροφορίες, για το βασανισμένο αυτό λαό, αφού οι ρίζες τους ξεκινούν από το μεγάλο μας νησί την Κρήτη, έχουν δηλαδή αναμφισβήτητα ελληνική καταγωγή. (Εικόνες από την εκδήλωση αυτή παρουσίασε την Κυριακή το βράδυ (15-5-2015), στις ειδήσεις των 8, ένας τηλεοπτικός σταθμός των Αθηνών).

Ο μεγάλος ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ, ομιλώντας το Δεκέμβρη του 1981 σε συνέδριο στην Αθήνα τόνισε μεταξύ πολλών άλλων: «Εμείς οι Παλαιστίνιοι καταγόμαστε από την Κρήτη. Φύγαμε από την Κρήτη και πήγαμε στην Παλαιστίνη. Ξαναγυρίσαμε στην Κρήτη και ξαναφύγαμε από την Κρήτη και ξαναπήγαμε και εγκατασταθήκαμε μονίμως στην Παλαιστίνη..»

Σημαντική μαρτυρία η οποία επιβεβαιώνεται από κείμενα πολλών επιστημόνων οι οποίοι συμφωνούν ότι οι αρχαίοι Φιλισταίοι = (Παλαιστίνιοι), είναι κρητικής καταγωγής Πελασγοί, oι οποίοι στα πανάρχαια χρόνια αποίκησαν στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου.

Στα ελληνιστικά χρόνια ο ελληνικός πληθυσμός αυξήθηκε σημαντικά και η μείωσή του αρχίζει στα πρώτα χρόνια του μεσαίωνα. Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται ότι οι Φιλισταίοι είναι κρητικής καταγωγής. Ο προφήτης Ιεζεκιήλ γράφει:( Κεφ.25, στίχοι, ιστ’-ιζ): «… λέγει ο Κύριος: Κοίταξε, εγώ θα απλώσω το χέρι μου, που θα τιμωρήσει τους αλλόφυλους και θα καταστρέψω τους Κρήτες και όλους τους κατοίκους που μένουν στα παράλια. Θα τους τιμωρήσω σκληρά και έτσι θα μάθουν όλοι, ότι εγώ είμαι ο Κύριος όταν τους εκδικηθώ…». Και ο Προφήτης Σοφόνιος στο κβ’ κεφάλαιο, στίχοι. δ΄- ζ΄ αναφέρει:¨ «…διότι η Γάζα θα λεηλατηθεί, η Ασκαλών και η Άζωτος θα εξαφανιστούν και η Ακαρών θα εκριζωθεί. Αλίμονο σ’ αυτούς που κατοικούν τα παράλια, τους απογόνους των Κρητών αποίκων…..».

Αν δε φτάνουν όσα γράφονται στη Βίβλο έχουμε και μαρτυρίες Ελλήνων Ιστορικών. Ο Ηρόδοτος π,χ αναφέρει ότι οι Κρήτες είχαν ταξιδέψει ως άποικοι μέχρι τις ακτές της Παλαιστίνης . Συγκεκριμένα γράφει: (Ηρόδοτος: Κλειώ, βιβλίο Α, στ. 173) « … ο Σαρπηδών, δεύτερος γιος της Ευρώπης, συγκρούστηκε για το θρόνο της Κρήτης με τον αδελφό του Μίνωα, νικήθηκε και με τους συντρόφους του έφυγε από το νησί. Οι εξόριστοι έφτασαν στη Μιλυάδα της Ασίας όπου σήμερα κατοικούν οι Λύκιοι. Τότε ονομαζόταν Μιλυάδα και οι Μιλύες λέγονταν Σόλυμοι. Βασιλιάς τους ήταν ο Σαρπηδόνας».

Δε θέλω να εξομοιώσω τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια σε βάρος του παλαιστινιακού λαού με όσα αναφέρονται στη Βίβλο για εξαφανισμούς και ξεριζωμούς, θέλω μόνον με το σημείωμα αυτό να αναφερθώ στο γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι είναι άποικοι αρχαίων Κρητών, «και η παλαιστινιακή διανόηση, δίκαια, έχει επαναφέρει το ζήτημα της κρητικής – ελληνικής καταγωγής τους…»

Θ.Μελάς

32

33

Προηγουμενο αρθρο
Επίδοση τιμητικής πλακέτας στον καθηγητή κ.Λέκκα από το σύνδεσμο εφέδρων αξιωματικών Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Η τύχη του σπιτιού του Θεόδωρου Στάμου στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.