HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟι ομορφιές και τα… ναυάγια του διαύλου

Οι ομορφιές και τα… ναυάγια του διαύλου

Διασχίζοντας το δίαυλο από την πλωτή γέφυρα της Λευκάδας μέχρι τη Λυγιά, «βλέπεις» το νησί σαν μέσα από καθρέφτη. Ένα νησί που κάνει ένα βήμα μπροστά και δυο πίσω. Η ομορφιά και η ασχήμια εναλλάσσονται.

Πανέμορφες και γραφικές εικόνες, κομμάτια από τη ιστορία του νησιού παρατημένα στην τύχη τους, η περιποιημένη μαρίνα, τα σκουπίδια μας. Εικόνες που την μια σε θαμπώνουν με την ομορφιά τους και την άλλη σε σοκάρουν.

13-10-16

Όπως είπε ο φίλος, που με το σκάφος του μας ταξίδεψε στο δίαυλο, αυτή τη διαδρομή, αυτή την εναλλαγή της ομορφιάς και της ασχήμιας, πρέπει όλοι οι δημότες του νησιού να την αντικρύσουν. Ίσως τότε γίνουμε πιο προσεκτικοί, ίσως ασχοληθούμε στα σοβαρά με το θέμα της ανακύκλωσης και της παραγωγής λιγότερων σκουπιδιών. Ίσως, προσθέτω εγώ, γίνουμε πιο προσεκτικοί και στην ψήφο μας.

Πανέμορφοι οι γλάροι ξεκουράζονται πάνω στις πέτρινες λιθιές.

dscn3397

Δυστυχώς όμως η παρουσία τους μας προετοιμάζει για τις επόμενες εικόνες. Την ντροπή του νησιού.Περιοχές του σκουπιδότοπου που είχαν ήδη αναπλαστεί με μεγάλο κόστος, ξανάγιναν χωματερή.

13-10-28

Δυο βυθισμένα πλοία βρίσκονται στα αριστερά μας με κατεύθυνση τη Λυγιά. Δεν βυθίστηκαν μάλλον από την θαλασσοταραχή. Αν κρίνουμε από το ένα παρόμοιο που υπάρχει δίπλα από την μαρίνα, ευθεία μπροστά από το ΚΤΕΛ, ο δίαυλος πρέπει να κάνει χρέη και νεκροταφείου πλοίων.

dscn3466

dscn3457

Κι αυτή η εγκαταλειμμένη βάρκα ίσως έχει την ίδια τύχη!

13-10-15

Οι καλαμωτές και το σπιτάκι του μεγάλου ιχθυοτροφείου στην περιοχή «Αζόερας»

dscn3430

Ο φάρος πάντα γραφικός, κομμάτι εκείνης της Λευκάδας της ομορφιάς.

dscn3481

Η διαδρομή του δίαυλου είναι όμως και μια ιστορική περιήγηση. Θα επανέλθουμε διαπλέοντας στην ιστορία του νησιού μέσα από τον δίαυλο.

Προηγουμενο αρθρο
1η Απολογιστική τακτική γενική συνέλευση της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Απομνημονεύματα ιερέως Κωνσταντίνου Κακαβούλη - Μέρος Α΄

1 Σχόλιο

  1. μακης μελας
    14 Οκτωβρίου 2016 at 10:55 — Απάντηση

    Κυρια Σαντα καλημερα. Για τα βυθισμενα πλοια στο διαυλο της Λευκαδας να σημειωσω τα παρακατω¨..Μετα την απελευθερωση απο την ιταλογερμανικη κατοχη στις αρχες του 1945 ο υπουργος Δημοσιων Εργων αλλαξε την Λιμενικη Επιτροπη Λευκαδας και τοποθετησε σαν νεα μελη τον Ειρηνοδικη Λευκαδας ως αντιπροεδρο και τους Μιχ Φιλιππα γιατρο, Γ Κατση εμπορο Ηλ Μιτσιαλη εμπορο και Γεωρ Βαγενα [?] ως μελη. Για τα ζητηματα των υπολοιπων λιμανιων Βλυχου -Νυδριου, Βασιλικης , Μεγανησιου κλπ τοποθετησε τους επαγγελματιες Δ Μικρωνη ,Σ Ζερβο ,Ν Παρουση ,Ν Σιδερη και Ν Κατωποδη κατοικους του νησιου [1] .Σχεδον ολοι ηταν επι κατοχης στον ΕΔΕΣ και οι περισσοτεροι φιλοι και οπαδοι του πρωην βουλευτη Μαρκου Τσαρλαμπα. Οι ενεργειες τους να καθαριστει ο διαυλος για να προσεγγιζουν τα πλοια στο λιμανι της πολης υλοποιηθηκαν εν μερη τον Ιουνιο του 1947. “Ανελκυσθη εις το στενον της Λευκαδος Ιταλικη βυθοκορος ,ητις απο της εποχης του πολεμου ειχε βυθισθει εκει μαζη με δυο φορτηγιδας και ενα πλωτον γερανον δια να κλειση τον διαυλον και εμποδισει τον διαπλουν των πλωτων μεσων”[2] Τον ιδιο μηνα του 1947 ο συντακτης του Ριζοσπαστη Π Πατρικιος ταξιδευοντας για την Κερκυρα εσημειωνε” …Ενα μεγαλο φορτηγο ειναι βυθισμενο απο τους Γερμανους στη μπουκα του λιμανιου.Κοντευουν τρια χρονια απο τοτε. Κι αλλα τοσα να περασουν εν προκειται να βγει απο κει. Μνημειο κι αυτο για την γοργη ανοικοδομηση που συντελειται σημερα στην Ελλαδα”[3] Δεν γνωριζω αν τα ναυαγια που παρουσιαζεις ειναι εκει απο τα χρονια της κατοχης και απλα τα απομακρυναν λιγο για να απελευθερωθει η ναυσιπλοια η τι απεγινε το φορτηγο στο Καστρο [για το οποιο καποιος σαιτιστας δημοσιευσε και φωτογραφια του] , αλλα ισως στα αρχεια του σημερινου Λιμενικου Ταμειου η στο Λιμεναρχειο [απο ανακοινωσεις για το διαυλο ανοικτος κλειστος ασφαλεια κλπ] να βρεις πρισσοτερα στοιχεια . Αυτα για την ιστορια , και [1] εφημ εμπρος 9 ματριου 1945 [2] εφημ νεολογος 11 ιουνιου 1947 [3] ριζοσπαστης 29 ιουνιου 1947 Μακης Μελας 14 οκτ 2016

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.