HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟι τοποθετήσεις στο Δημοτικό συμβούλιο για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου

Οι τοποθετήσεις στο Δημοτικό συμβούλιο για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου

[Θα σας παρουσιάσουμε όλες τις τοποθετήσεις που έγιναν στο Δημοτικό συμβούλιο στις 13-1-2017 και αφορούσαν το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Ακολουθούν παρακάτω οι ομιλίες: Μαριάννας Καρφάκη, Βασίλη Αραβανή, Θωμά Καββαδά και Κώστα Γληγόρη.]

Μαριάννα Καρφάκη: Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις το τεχνικό πρόγραμμα από τον προϋπολογισμό, γιατί πάνω από το μισό του προϋπολογισμού είναι το τεχνικό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι μόνο τι θα κάνουμε, είναι από πού έχουμε τα χρήματα για να τα κάνουμε.

Βλέπω ότι οι επενδύσεις μας για φέτος, έτσι τις ονομάζουμε, δηλαδή έργα και συναφείς δραστηριότητες με τα έργα, είναι 21.541.000, το διαβάζω από το μέρος δαπάνες, που αναφέρεται στον
προϋπολογισμό. Βλέποντας αυτό το νούμερο θα μπορούσα να το πω πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα για έναν Δήμο 20.000 κατοίκων. Δηλαδή θα μπορούσαμε κοιτάζοντας έτσι μεμονωμένα να πούμε ότι είναι και 1.000€ ανά κάτοικο οι επενδύσεις οι προτεινόμενες. Είναι βέβαια 10% μείον από πέρυσι, 24.174.000 έναντι 21.541.000. Αυτό βέβαια είναι και στην λογική της γενικότερης περικοπής.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να το πούμε φιλόδοξο, να το πούμε ότι πιάνει υδρεύσεις, φωτισμούς, προμήθειες, όλων των ειδών τα έργα που χρειάζονται. Όμως, αν παρατηρήσουμε καλά, έτσι με μια πιο δεύτερη, πιο προσεκτική ματιά, από το 24 το περσινό έχουμε μία εκτίμηση πληρωθέντων μέχρι 31/12 4.700.000, δηλαδή ούτε 20% του περσινού προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι είτε ότι ο Δήμος είχε πολύ μεγάλες προσδοκίες σε λάθος κατευθύνσεις και δεν μπόρεσε να τις υλοποιήσει, ή δεν είχε την τεχνικοοικονομική δυνατότητα ή δεν είχε την διαρθρωτική ικανότητα μάλλον οι Υπηρεσίες να τα απορροφήσουν αυτά.

dscn3638

Επομένως δεν ήταν ρεαλιστικό το πρόγραμμά μας, άρα δεν θα είναι και τούτο ρεαλιστικό. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι, αυτό μας δείχνει τον δρόμο πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, τρόπο δουλειάς και να μη πούμε η γραφειοκρατία μας πείραξε, οι μελέτες μας πειράξανε. Αυτό πρέπει να το πολεμήσουμε αν θέλουμε να κάνουμε πρόγραμμα. Αλλιώς ας κάνουμε μικρότερο. Μία άλλη πολύ σοβαρή παρατήρηση, για να δούμε την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου. Από τα 21 εκατομμύρια περίπου τα 10-11 χοντρικά, προέρχονται από τους σεισμούς.

Δηλαδή είναι πόροι που μας τους έδωσε το Κράτος για να αποκαταστήσουμε θέματα σεισμών. Είναι άντε για 1 χρόνο, αποκεί και πέρα τα ξεχνάμε, δεν θα υπάρχουν σαν πρόγραμμα και σαν πόροι στον Δήμο. Από τα 21 λοιπόν τα 10-11 είναι από σεισμούς και τα άλλα 8-9 με 10 είναι από τα συνεχιζόμενα ΕΣΠΑ, αυτά που βρήκαμε έτοιμα όταν ήρθαμε εδώ στον Δήμο. Δηλαδή βρήκαμε κάποια 6.000.000 για τα σκουπίδια, απορροφήσαμε το 1-1,5, τα άλλα 4 τώρα θα τα πάρουμε στο φετινό πρόγραμμα. Και βρήκαμε και ένα αγκυροβόλιο χρηματοδοτημένο με 12.000.000 εκ των οποίων έχουμε απορροφήσει στην 2ετία αυτή τα 7 και έχουμε άλλα 5. Δηλαδή, εκείνο που με τρομάζει εμένα, με φοβίζει δηλαδή, από τα 21.000.000 αν βγάλουμε τα 11 συν 7, με τι πρόγραμμα πάμε στο νέο έτος; Με τι τρόπο δηλαδή; Πώς θα δουλέψουμε; Με τι λεφτά; Τι θα κάνουμε;

Από αυτά που βλέπω εδώ, μελέτες-έρευνες για κατασκευές και επένδυση τεχνικών έργων, βλέπω πάρα πολύ λίγα καινούργια πράγματα από μελέτες. Ξεχωρίζω μάλλον μία μελέτη για την παραλία της Λευκάδας, καλώς, μία μελέτη για τον Άγιο Μηνά, καλώς, και δεν μπορώ να δω τίποτα άλλο. Και ένα συνεχιζόμενο έργο του ΕΣΠΑ, 1,300 που μας έρχεται αναγκαστικά από το Νοσοκομείο και δεν το έχουμε εμείς κατακτήσει. Δηλαδή, πρέπει να λειτουργήσει το Νοσοκομείο, πρέπει να γίνει αυτό το έργο. Δεν βλέπω δηλαδή μία προοπτική αναπτυξιακή, δεν βλέπω κάτι καινούργιο να χτίζεται για μετά, αφού τελειώσει το 2017 και υποτίθεται ότι θα απορροφήσουμε αυτά τα 20.000.000 πόρους, ΕΣΠΑ. Ποια είναι η προοπτική; Νέα έργα, νέα έργα δικά μας, αυτά που δημιουργήσαμε εμείς, βλέπω το Γήπεδο των Τσουκαλάδων, δεν ξέρω από τι πόρους είναι, από δικούς μας είναι αυτά; Όχι;

Λοιπόν, ναι εντάξει, το Γήπεδο λοιπόν είναι ένα νέο έργο, ο δρόμος του Νοσοκομείου, η αποκατάσταση του Αγίου Μηνά. Δεν βλέπω καινούργια έργα, λείπουν πάρα πολλά. Δεν θα απαριθμήσω τώρα το τι λείπει, γιατί νομίζω ότι είναι άνευ ουσίας το να πούμε τι λείπει. Λείπει αυτό που είχατε και σεις στο πρόγραμμά σας πριν βγείτε Δημοτική Αρχή. Ένα ξεκίνημα απ’ όλα αυτά που υπήρχαν στο πρόγραμμά σας, δεν το βλέπω σε καμία μελέτη και καμία προετοιμασία. Επομένως θεωρώ ότι δεν είναι αναπτυξιακό. Θα ψαχνόμαστε μετά από 1 χρόνο το τι θα κάνουμε. Υπάρχει η μελέτη της Λαγκάδας που μπορεί να μας δώσει αλλά πάλι μπορεί να το χάσουμε είναι από σεισμούς. Μπορούν να απορροφηθούν κάπου αλλού.

Λοιπόν, αν βγάλουμε τα συνεχιζόμενα ΕΣΠΑ, που τα βρήκαμε, και το μεν αγκυροβόλιο το βρήκαμε από κάποια βουλευτικά και υπουργικά γραφεία έτοιμο, δεν το έκανε κανένας Δήμος, ούτε οι προηγούμενοι ούτε, το άλλο το βρήκαμε από την αναγκαιότητα, το ότι πληρώναμε πρόστιμα μέσα στο Δίαυλο, εντάξει, με την συνεισφορά βέβαια του Δήμου του παλαιότερου, δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε.
Και πολύ με τρομάζει αυτό το πράγμα ως προς το μέλλον του Δήμου, όσον αφορά την ανάπτυξη και τα τεχνικά έργα που δεν είναι ώριμα.

dsc_0021

Βασίλης Αραβανής: Εγώ προσπαθώ να καταλάβω σε τι πράγμα πρέπει να κάνω την όποια κριτική που ως παράταξη πρέπει να κάνουμε. Δηλαδή γιατί το τάδε κονδύλιο το κάνατε έτσι ή το άλλο κονδύλιο το πήρατε από κει, το πήγατε αλλιώς, δεν νομίζω ως παράταξη ότι μπορούμε να μπούμε σε αυτή την λογική, γιατί η λογική αυτή είναι δικιά σας λογική, της παράταξής σας.

Μπορώ όμως και ξέρω ποια είναι η δικιά μας λογική, ως παράταξη, που διαφέρει προφανώς από την δικιά σας. Τώρα, για το συγκεκριμένο, και για αυτό τον λόγο εξάλλου δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες και θα πούμε ότι απλώς διαφέρει η πολιτική η δική μας και το όραμα το δικό μας από τον τρόπο που ενεργείτε εσείς.

Δεν λέω τι είναι σωστό και τι είναι λάθος, δεν λέω αυτό, μην το παρεξηγήσετε, αλλά είναι διαφορετικό. Συνεπώς είναι λογικό και κατανοητό ότι η ψήφος μας δεν μπορεί να είναι θετική. Όμως θα κάνω 1-2 παρατηρήσεις, που ενδεχομένως να βοηθήσουν και την Δημοτική Αρχή.Λέτε τεχνικό πρόγραμμα. Πρόγραμμα καταρχήν σημαίνει πράξη. Έτσι; Ό,τι προγραμματίζεται, με ρεαλισμό, το 2017 θα κάνετε αυτά τα πράγματα. Αυτό το έχετε σκεφτεί; Και θα υπάρξει; Θα υπάρξει υλοποίηση αυτών των έργων που λέτε στο τεχνικό πρόγραμμα; Ένα.2ον Αυτά τα έργα όλα, αν θέλετε απαντήστε μου όταν θα μιλήσετε, ποια γενική στόχευση εξυπηρετούν; Ποιο στρατηγικό σχεδιασμό εξυπηρετούν; Είναι έργα αναγκαία, που υπάρχουν ή που δημιουργήθηκαν και λύνουν κάποια προβλήματα που υπάρχουν ή δημιουργήθηκαν ή δημιουργούνται, ή εξυπηρετούν ένα σχεδιασμό π.χ. τουριστικής ανάπτυξης ας πούμε.

Έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα; Ή είναι μπαλώματα; Πυροβολούμε και ξέρουμε τον στόχο; Πρώτα πυροβολούμε ή μετά στοχεύουμε; Δηλαδή, κάνουμε έργα για να γίνουν έργα; Οδηγούνε πουθενά; Είναι προβληματισμοί που εμείς ως παράταξη είναι το πρώτο που θα κάναμε. Δηλαδή, μελέτες σκοπιμότητας, μελέτες προτεραιοτήτων. Θεωρώ ότι έπρεπε να ξεκινήσει κάποιος να προβληματίζεται, στην λογική πού πάμε, τι κάνουμε για την Λευκάδα, έχουμε αυτά που πρέπει στην ύδρευση, στην αποχέτευση, που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουνε. Από κει και πέρα, τι αναπτυξιακή τροχιά δίνουμε; Το σκεφτήκατε αυτό; Έχετε προβληματιστεί πάνω σε αυτό;

Και με βάση αυτό, χαράξατε το πλαίσιο με βάση το οποίο θα κάνετε την κατανομή των όποιων έργων; Εξυπηρετεί η αγροτική οδοποιία εκεί; Ή όχι; Ή είναι σε δεύτερη ταχύτητα; Είπα διάφορες σκέψεις, οι οποίες νομίζω ότι είναι σημαντικές προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τεχνικό πρόγραμμα. Και εν προκειμένω, επειδή είδα 1-2 τεχνικά προγράμματα, βλέπω ορισμένα κονδύλια τα οποία μονίμως αιωρούνται μπροστά μου και δεν ξέρω την πορεία τους. Δηλαδή, θα ήταν δύσκολο, δεν απευθύνεστε σε γραφειοκράτες, απευθύνεστε στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατ’ επέκταση δεν απευθύνεστε μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο, απευθύνεστε στον κόσμο της Λευκάδας.

Αν δώσετε ένα γραφειοκρατικό έγγραφο, όπως είναι αυτό, με τα Παρατηρητήρια και τις Αποκεντρωμένες που λέτε, καθορίζουνε κλπ. Καλά, άλλη κουβέντα αυτή, Παρατηρητήρια, Αποκεντρωμένες, δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω την παρουσία τους, γιατί επηρεάζουνε τα Δημοτικά και καπελώνουνε πολλές φορές τα Δημοτικά Συμβούλια. Λοιπόν, συνεπώς δεν είδα μια οργάνωση στον στρατηγικό σχεδιασμό και μία στόχευση αναπτυξιακή, σε αυτό και στα προηγούμενα προγράμματα που περάσατε, και οπωσδήποτε βλέπω μία διαφορετικότητα σε ό,τι αφορά την οραματική προσέγγιση ας πούμε της παράταξης της δικιάς μας με της δικιάς σας, χωρίς να διακρίνω ποια είναι σωστή και ποια είναι λάθος, και για αυτό τον λόγο καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να πάρουμε θέση θετική ή αρνητική. Και θα ψηφίσουμε λευκό.

dscn2419

Θωμάς Καββαδάς: Κύριε Δήμαρχε, έχετε συμμετάσχει σε κατάρτιση πολλών τεχνικών προγραμμάτων, απ’ ό,τι γνωρίζω, γιατί και εγώ συμμετείχα. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω, σε τι διαφέρουμε εμείς σήμερα. Τι διαφορετικό κάνουμε εμείς σήμερα απ’ ότι κάνανε τα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια; Ποια είναι η διαφορά που εμείς δίνουμε στο τεχνικό μας πρόγραμμα; Πού στοχεύουμε;

Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε ότι καταρτίζονται κάτω από ένα ασφυκτικό πλαίσιο και πολιτικό και κοινωνικό. Και το πλαίσιο αυτό είναι της κεντρικής κυβέρνησης και των προϋπολογισμών και του κεντρικού προϋπολογισμού αλλά και των προϋπολογισμών των Δήμων. Νομίζω αυτό το κατανοείτε, το καταλαβαίνετε και το ασπάζεστε. Το πρόβλημα όμως είναι τι συγκρουσιακό περιεχόμενο δίνουμε, μπορούμε να δώσουμε εμείς, με την δική σας λογική, βέβαια και με την δικιά μας λογική, όπως εκφραζόμαστε και παλιότερα και τώρα. Τι περιεχόμενο δίνουμε σε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα; Εγώ πιστεύω αγαπητοί συνάδελφοι ότι βαδίζουμε σε μια από τα ίδια. Δηλαδή να διαχειριστούμε το Δήμο με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτουμε. Και είναι λογικό αυτό.

Έχει μια σημασία η επιλογή των έργων. Δηλαδή, αν δεν προχωρήσει σε αντιπλημμυρικά έργα ή έργα αντισεισμικής θωράκισης του χώρου ή έργα που έχουν σχέση με τη ζωή, την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, δεν δίνεις το στίγμα που θέλεις εσύ σε αυτά τα τεχνικά έργα. Βλέπω λοιπόν ότι είμαστε μια από τα ίδια. Έργα τα οποία δεν είναι επιλέξιμα ούτε από το ΕΣΠΑ ούτε από διάφορους άλλους, δεν επιλέγονται. Γιατί; Όπως οργανώνονται και εκτελούνται, τα χρήματα δεν επιστρέφονται πάλι σε αυτούς που πρέπει να επιστραφούν. Δεν πηγαίνουν σε ανάγκες λαϊκές εκεί που χρειάζονται. Αντιπλημμυρικά έργα και δεν παίρνουμε υπόψη μας και αυτά που συνέβησαν στα προηγούμενα χρόνια, που συμβαίνουν. Ένα παράδειγμα. Ο χιονιάς μας χτύπησε λίγο εμάς. Εάν μας χτύπαγε όπως χτύπησε τη Σκόπελο, αν ήταν δηλαδή αντίστροφα, με τι μέσα εμείς θα αντιμετωπίζαμε αυτό το φαινόμενο; Θα μιλάγαμε για πλήρη καταστροφή. Δεν έχουμε τα μέσα και δεν το σκεφτόμαστε ότι μπορεί να συμβεί και σε εμάς αυτό.

Ή αντισεισμική θωράκιση του νησιού μας. Την πατήσαμε, 1 φορά, 2 φορές, 3 φορές. Δεν παίρνουμε μέτρα τέτοια. Δεν κάνουμε έργα σε αυτή την κατεύθυνση. Με αυτή την έννοια λέω ότι δεν υπάρχει τέτοιος προσανατολισμός. Π.χ. στο Νυδρί υπάρχει ένα ποτάμι που μπορεί να πλημμυρίσει όλο το Νυδρί. Ή στην Λυγιά το ίδιο. Ή η πόλη της Λευκάδας αν ξαναπάρει φωτιά θα καεί ολόκληρη. Τι μέτρα παίρνουμε; Αυτό που λέγαμε για τους κρουνούς, τέτοια έργα. Για να λειτουργούν οι κρουνοί. Τέτοια πράγματα δεν βλέπω στο τεχνικό πρόγραμμα.

Τέτοια έργα δεν βλέπω, που έχουν σχέση με τη ζωή και τη δραστηριότητα των απλών ανθρώπων. Βεβαίως είναι λογικό. Ο κύριος Αραβανής λέει ότι εμείς θέλουμε αναπτυξιακά έργα που να δίνουν μια άλλη διάσταση αναπτυξιακή. Είναι αυτή η λογική. Παράδειγμα να δίναμε 3-4 εκατομμύρια, 10 εκατομμύρια να φτιάξουμε την υπόγεια σήραγγα για να αναπτυχθεί η Λευκάδα. Είναι πώς την εννοεί την ανάπτυξη ο καθένας. Εγώ βλέπω λοιπόν ότι την ανάπτυξη χωρίς να λύνονται ζητήματα των ανθρώπων δεν είναι ανάπτυξη. Και λέω ότι σε αυτή τη λογική πρέπει να είστε και εσείς, δεν βλέπω τέτοια έργα όμως. Και αυτό που λέει η Μαριάννα, ότι αν δεν υπήρχαν σεισμοί, με τα 15-16 εκατομμύρια, τι τεχνικό πρόγραμμα θα είχαμε σήμερα; Για να το καταλάβω δηλαδή. Το τεχνικό πρόγραμμα που έχουμε σήμερα, αγαπητοί συνάδελφοι είναι τα 670.000 της ΣΑΤΑ, αυτό είναι. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο.

Ούτε αυτά δεν είναι. Γιατί μερικά πάνε αλλού. Άντε 500.000 από τη ΣΑΤΑ. Αυτό είναι το τεχνικό μας πρόγραμμα. Να πω ένα παράδειγμα. Δημοτική Κοινότητα Κατούνας. Προϋπολογισμός για το 2017 10.000€ ή κάνω λάθος; Και τα βάλαμε την τελευταία στιγμή. Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά μπορεί ένας χώρος τεράστιος, με 10.000 έργα να γίνει; Πώς θα γίνει; Λέω λοιπόν ότι εξαρτόμαστε από την πολιτική, την κεντρική κυβέρνηση που μας λέει κόψτε, κόψτε, ναι. Δεν διαβλέπω όμως κανένα συγκρουσιακό περιεχόμενο στην πολιτική μας ως Δήμος και αυτό είναι το πρόβλημα. Π.χ. θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε, να διεκδικούμε πέρα από τα Παρατηρητήρια και το πώς θα βάλουμε τα ζητήματα, να αναπτύξουμε ένα κίνημα που να ζητάμε πέρα από αυτά. Να καλέσουμε 5 Δημάρχους γύρω-γύρω, να τους πούμε, πρέπει να κάνουμε διεκδίκηση. Τέτοια πράγματα δεν τα βλέπουμε.
Είναι μια από τα ίδια λοιπόν.

Άρα, κατά την άποψή μας είναι τεχνικό πρόγραμμα που είναι λειψό, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Κεντρικής Διοίκησης. Μας λένε αυτά θα πάρετε, αυτά θα κάνετε και αυτό κάνουμε. Η μόνη απάντηση που δίνουμε, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ότι δεν έχουμε λεφτά και αυτά λέει ο Νόμος να κάνουμε, όπως μας τα δίνουνε. Εντάξει. Και μη νομίζετε ότι λέω ότι υπάρχουν Δήμοι άλλοι που λειτουργούν σε ένα άλλο πλαίσιο. Ακόμα και κομμουνιστές Δήμαρχοι, που είναι του δικού μας πολιτικού χώρου, μη νομίζετε ότι έχουν άλλο τεχνικό πρόγραμμα ή άλλους προϋπολογισμούς. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται, αλλά έχουν τη διεκδίκηση σαν προτεραιότητα και διεκδικούν και αναπτύσσουν κίνημα πάνω σε αυτό, που δεν υπάρχει στην δική μας λογική.

Εμείς δεν θα ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα, απαιτούμε όμως και πρέπει να γίνει θέμα διεκδίκησης, την πλήρη κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση των αναγκών των δημοτών σε κάθε Δήμο. Κατά τη γνώμη μας θα πρέπει τα έργα, τα τεχνικά έργα να αναφέρονται στους άξονες αγροτική και τουριστική ανάπτυξη, κατά την άποψή μας, εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια, και αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση του κάθε χώρου.

89

Κώστας Γληγόρης: Είναι το 3ο τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίζουμε από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο και μας μένουν άλλα 2, το οποίο το 2ο πιθανόν να μην το εφαρμόσουμε και εμείς να το εφαρμόσει μια καινούργια Δημοτική Αρχή.

Όσον αφορά κύριε Νικητάκη την Επιτροπή Διαβούλευσης, με βάση τον Νόμο, η Επιτροπή Διαβούλευσης που σας είπα πριν λίγο, γνωμοδοτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του Δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Και θυμάμαι σε παλιότερα Δημοτικά Συμβούλια, ότι το τεχνικό πρόγραμμα πέρναγε από Επιτροπή Διαβούλευσης. Μια επιτροπή την οποία την έχουμε κάνει εντελώς στην άκρη. Εντάξει, είναι ένα άλλο ζήτημα αυτό, δεν το σχολιάζω τώρα.

Όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα αυτό καθαυτό τώρα. Τα είπανε και οι προηγούμενοι, είπανε αρκετά πραγματάκια και για αυτό δεν θα πω πολλά εγώ. Αν διαβάσουμε αυτές τις 3 σελίδες του τεχνικού προγράμματος και αφαιρέσουμε από μέσα τη λέξη εθνικοί πόροι, και αφαιρέσουμε από μέσα και το ΕΣΠΑ, δηλαδή έργα τα οποία έρχονται συνεχιζόμενα από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και οι εθνικοί πόροι που αφορούν επί το πλείστον τον σεισμό και την φωτιά στην Λευκάδα και το αφαιρέσουμε αυτό, θα βλέπαμε ότι ουσιαστικά έχουμε 7 με 8, ίσως 10 έργα της τάξης, αν εξαιρέσουμε ένα 130.000€ του Αγίου Μηνά, της τάξης των 7.000 με 10.000€.

Δηλαδή, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική αυτού του τεχνικού προγράμματος. Όταν παίρνουμε τη ΣΑΤΑ, η οποία είναι 750.000€, 730.000€ και από τη ΣΑΤΑ χρησιμοποιούμε και τα 300.000 περίπου για το τεχνικό πρόγραμμα και τα υπόλοιπα 400.000 πάνε σε προμήθεια ψυχρής ασφάλτου, ασφάλτου κλειστού τύπου, έλεγχος λειτουργίας, παρακολούθησης του ΒΙΟΚΑ Ελλομένου, προμήθεια σκυροδέματος και άλλα, εργασίες επισκευής, συντήρησης, καθαρισμού, καταστροφέα 30.000€. Κοινόχρηστους χώρους 25.000€. Συντήρηση και τοποθέτηση υλικών διακόσμησης καλλωπισμός κοινόχρηστων χώρων Δήμου 12.000€ κλπ., κλπ.

Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ τι θα βρει η επόμενη Δημοτική Αρχή. Τουλάχιστον εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο και εσείς ως Αρχή, βρήκατε κάποια έργα ενταγμένα. Άλλα ήταν σε φάση δημοπράτησης, υπήρχαν οι μελέτες. Δηλαδή, μια μελέτη, η οποία θα μείνει και θα προχωρήσει το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θα την πάρει και θα την υλοποιήσει, έστω μια μελέτη, όχι έργου, μια μελέτη, ένα όραμα κάτι.
Από αυτό λοιπόν το τεχνικό πρόγραμμα, βγάζοντας τους κεντρικούς πόρους τι συναντάμε; Συναντάμε πάλι 30.000 για τα γήπεδα, δεν θυμάμαι πόσα έχουμε δώσει μέχρι τώρα για τα γήπεδα. Γήπεδα Σφακιωτών, γήπεδα Ελλομένου, πάλι γήπεδα, πάλι το ένα, το άλλο. Ο κύριος εντεταλμένος λείπει κιόλας, πόσα έχουμε χαλάσει για γήπεδα. Το επόμενο που συναντάμε είναι 7.500 για τα όμβρια, στο Νυδρί και στον περιφερειακό. Μετά 12.000 για μια αποκατάσταση δρόμου στην Κατούνα.

Τελειώνοντας τέλος πάντων, οι Σφακιώτες ανύπαρκτες, δεν ξέρω πού είναι εντεταλμένος, ανύπαρκτες, κανένας δρόμος. Ο Κάλαμος και ο Καστός παίρνουν 30.000€. Ο Απολλωνίων δεν υπάρχει στο τεχνικό πρόγραμμα, από ΣΑΤΑ, ιδίους πόρους. Το ίδιο και η Δημοτική Ενότητα Ελλομένου. Ειλικρινά, δεν μπορώ να φανταστώ πού είναι οι ίδιοι πόροι του Δήμου, πού είναι οι ίδιοι πόροι του Δήμου για τα έργα; Σκοπός κάθε Αρχής είναι να δημιουργεί ανάπτυξη, από την ανάπτυξη να έχει ίδιους πόρους και τους ίδιους πόρους να διοχετεύει πίσω στο Δήμο.

Δεν θα σας πω κάτι παραπάνω, μπορεί να δευτερολογήσω αργότερα, αναλόγως και την πορεία της συζήτησης. Αλλά σας λέω από τώρα ότι δεν θα ψηφίσω το τεχνικό πρόγραμμα.

Προηγουμενο αρθρο
Οι Γερμανοί στη Λευκάδα και ο σκληρός εμφύλιος πόλεμος
Επομενο αρθρο
Ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης Δωρόθεος (Παλλαδινός)

1 Σχόλιο

  1. Ο ΜΝΗΜΩΝ
    21 Ιανουαρίου 2017 at 17:17 — Απάντηση

    Kαλά τα είπες Κώστα για τους Σφακιώτες, δεν αναφέρονται πουθενά στο ΤΠ.!!!!!!! Και περιμένει ο κόσμος που μαζεύει υπογραφές κιόλας να του ανοίξουν το δρόμο της Λαγγάδας!!!! Τα κοματόσκλυλα ας είναι καλά… με τον μισθουδάκο τους…. και κάνουν τον γερμανό…. και θα θέλουν να ξαναβγούνε πάλι…έτσι είναι σ’ αυτή την χώρα, που ο χοντροπετσισμός έχει γίνει θρησκεία!!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.