HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΟι υπέροχες Γαζίες στο δρόμο της Γύρας

Οι υπέροχες Γαζίες στο δρόμο της Γύρας

Από τα μέσα σχεδόν Μαρτίου, ξεκινώντας από τους Μύλους και μέχρι μετά το καφενείο της Γύρας, δεξιά και αριστερά του δρόμου πλήθος από αυτοφυείς Γαζίες δημιουργούν μοναδικής ομορφιάς εικόνες με τα χρυσοκίτρινα άνθη τους.

Από πάνω μας ήταν η γαζία, κι όταν ήταν ανθισμένη, η αυλή μοσκομύριζε. Αγαπούσα που τα ευωδάτα κίτρινα λουλούδια της, τα ‘βαζε η μητέρα μου στις κασέλες και τα εσώρουχά μας, τα σεντόνια μας, όλη μου η παιδική ηλικία μύριζε γαζία.

Νίκος Καζαντζάκης-“Αναφορά στο Γκρέκο”

Χρόνια τώρα απολαμβάνουμε αυτές τις όμορφες εικόνες κάθε τέτοια εποχή.
Δεν ζητούν τίποτα, κανένας δεν τις φροντίζει, αν και θα έπρεπε. Ας μην ξεχνάμε πως πέρυσι οι λεβέντες μας τις… κλάδεψαν με τον καταστροφέα, κάνοντας μεγάλη ζημία. Στη συνέχεια και μετά τις αντιδράσεις έκοψαν τους κατεστραμμένους κλώνους οι οποίοι είναι ακόμα εκεί πεταμένοι…

Όπως μας ενημέρωσε ο αναγνώστης μας κ. Παναγιώτης Σκληρός οι κίτρινες ομορφιές στο δρόμο της Γύρας δεν είναι γαζίες, παρότι μοιάζουν -ανήκουν στην ίδια οικογένεια-αλλά ειναι ακακίες κυανόφυλλες. Έχει δίκιο ως προς το ακακίες αλλά είναι μάλλον ακακίες πυκνανθείς.

Είμαστε πράγματι μπερδεμένοι και το διαδίκτυο ελάχιστα μας βοήθησε. Έχουμε την γνώμη πως ακακία είναι η γενική κατηγορία. Τόσο η Γαζία όσο και η Μιμόζα μοιάζουν μεταξύ τους με πολύ μικρές διαφορές.

Γενικά πάντως και άλλους που ρωτήσαμε τα όμορφα δέντρα στο δρόμο της Γύρας τα γνωρίζουν ως ακακίες.

Προηγουμενο αρθρο
Ο βουλευτής Θανάσης Καββαδάς θα καταθέσει το 50% του μισθού του στο Ταμείο του κορονοϊού
Επομενο αρθρο
Αγαπημένε μας θείε,

1 Σχόλιο

  1. Μηνοδώρα Μαυρωνά
    4 Απριλίου 2020 at 11:36 — Απάντηση

    Φέτος οι Ακακίες της Γύρας δε “συναντήθηκαν” με τον καταστροφέα….
    Βέβαια, ούτε και με μια συντονισμένη προσπάθεια από Δήμο, Δασαρχείο και φορέα διαχείρισης Αμβρακικού-Λευκάδας, συναντήθηκε το φυσικό περιβάλλον στη Γύρα με σκόπο να μπει μια σειρά στο χαμό από φυτά και πεταμένα σκουπίδια.
    Όχι, η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας γιατί να αξιοποιηθεί όπως κάνουν οι άνθρωποι σε Ιωάννινα, Καστοριά κτλ;
    Εμείς εδώ από ότι φαίνεται ένα ταλέντο έχουμε για τον τόπο αυτό.. την υποβάθμιση!
    Μπήκαν πριν χρόνια με το τσιμέντο να φαίνεται τάχα πινακίδες και σπιτάκι για να κάνουν μερικοί τις δουλειές τους…ταχα να βλέπουμε τα πουλιά. Συντήρη ΠΟΤΕ. Πεταμένα λεφτά, όλα σάπια και γκρεμισμένα κάτω!
    Θα καθαριστεί λέει η λίμνη, βγήκε 500 τόσες χιλιάδες ευρώ κονδύλι. Άραγε θα καθαριστεί όλη η λίμνη ή μόνο εκεί στο ιβάρι;
    Σε ένα ονειρικό μέλλον μπορεί στη Γύρα να γίνει και περαιτέρω δεντροφύτευση και ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος με κάγκελα για την ασφάλεια των ανθρώπων και αναπαλαίωση στους Μύλους και να μπουν μικροί κάδοι σκουπιδιών και παγκάκια και τουαλέτες και δημοτικοί χώροι άθηλησης…ααααα ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ πως η περιοχή είναι Natura και δεν τρέχουν οι νταλίκες και τα ΙΧ με 130, ούτε κάνουμε κόντρες, ούτε κάνουμε ελεύθερο camping, ούτε ανεβαίνουν τα τροχοφόρα στις αμμοθίνες…..
    Σε ένα παράλληλο σύμπαν βέβαια όλα αυτά σε περίπου 3000 χρόνια γιατί στη Λευκάδα που κανένας δε μιλάει, δεν ελέγχει και δε νοιάζεται ούτε καν τότε!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.