HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΟμιλία του Θανάση Καββαδά στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Ομιλία του Θανάση Καββαδά στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Θανάση Καββαδά στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Βουλευτής χαρακτήρισε την αναθεώρηση του συντάγματος κορυφαία δημοκρατική διαδικασία και όχι άσκηση κομματικών ή μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Άσκησε κριτική στην πλειοψηφία της προηγούμενης βουλής, η οποία επέδειξε κοντόφθαλμη λογική και περιόρισε την αναθεώρηση σε συγκεκριμένα άρθρα, αποκλείοντας από τη διαδικασία το άρθρο 16 για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Έφερε ως παράδειγμα την Κύπρο, η οποία έχει καταστεί διεθνές κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της και τόνισε ότι η ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων θα ωφελούσε την ελληνική οικονομία αλλά και τους φοιτητές που δεν θα έφευγαν στο εξωτερικό.

Αναφέρθηκε συνοπτικά στην ομόφωνη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο θέμα της αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια εκλογών, την συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και στην απλή αναλογική, λέγοντας ότι η πρόταση δεν τυγχάνει αποδοχής ούτε από την πλειοψηφία των πολιτών, ενώ συγκρούεται και με την πραγματικότητα, όπως αποδείχθηκε από την πρόσφατη εφαρμογή της στις αυτοδικοικητικές εκλογές.

Εξήρε το κλίμα συναίνεσης που καλλιέργησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του άρθρου 54 σχετικά με την παροχή δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες και ανέφερε ότι, μέσα από μια συνθετική διαδικασία και αμοιβαίες υποχωρήσεις, διαμορφώθηκε και το σχετικό νομοσχέδιο, με στόχο να τύχει ευρείας στήριξης και συναίνεσης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι με την παροχή δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, η Ελλάδα μεγαλώνει, ενώ πλέον η Βουλή θα εκφράζει, με τον πιο ουσιαστικό τρόπο, το σύνολο του έθνους. Αναφέρθηκε στη διακομματική συμφωνία που προβλέπει ότι δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι Έλληνες λείπουν λιγότερο από 35 χρόνια από την πατρίδα, υπό την προϋπόθεση ότι μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν μείνει δύο χρόνια στην Ελλάδα, καθώς και στην καθιέρωση της αρχής της ισότιμης ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αναθεώρηση των άρθρων 62, περί ασυλίας βουλευτών, και 86 περί αδικημάτων διαπραττόμενων από υπουργούς, λέγοντας ότι με τις αλλαγές που επέρχονται ενισχύεται η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου και της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Επεσήμανε ότι η ασυλία του βουλευτή αποτελεί θεσμική εγγύηση για την άσκηση των καθηκόντων του μόνο ως προς την πολιτική δραστηριότητα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η βουλευτική ασυλία να επεκτείνεται σε πεδία που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή.

Αναφέρθηκε στη στάση που κράτησε όταν ζητήθηκε η άρση της δικής του βουλευτικής ασυλίας, υπενθυμίζοντας ότι, στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, είχε ο ίδιος ζητήσει να αρθεί η ασυλία του και να δικαστεί κανονικά, μετά από μήνυση που είχε κατατεθεί εναντίον του και εναντίον άλλων δημοτικών σύμβουλων της Λευκάδας για την παροχή άδειας καντίνας σε παραλία του νησιού.
Τέλος, αναφορικά με την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 86 σχετικά με τα αδικήματα υπουργών, ο Βουλευτής ανέφερε:

«Στοιχείο ενίσχυσης της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου αλλά και ικανοποίησης του περί δικαίου αισθήματος των πολιτών είναι και η πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 86. Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, που θεωρώ ότι συγκεντρώνει και τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, προβλέπεται η κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας της δεύτερης συνόδου, με βάση την οποία επέρχεται παραγραφή. Στο εξής, τα αδικήματα των Υπουργών εντάσσονται στην πλαίσιο των κανόνων παραγραφής που ισχύουν και για τον απλό πολίτη. Ο πολιτικός δεν μπορεί να έχει διακριτή ή ιδιαίτερη μεταχείριση και αυτό πρέπει να είναι ένα μήνυμα προς την κοινωνία»

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να βρείτε εδώ

Προηγουμενο αρθρο
Συναγερμός στο Αντίρριο: Αναποδογύρισε ιστιοπλοϊκό από την κακοκαιρία, φόβοι για 2 νεκρούς
Επομενο αρθρο
Γεράσιμος Αραβανής: Η λύση του προσφυγικού προϋποθέτει την κατάργηση της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.