HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟ Αστραπόγιαννος, τα δοξάστε με και η θετική πορεία του ΤΕΙ

Ο Αστραπόγιαννος, τα δοξάστε με και η θετική πορεία του ΤΕΙ

✔ Δεν πίστευα στα αυτιά μου ακούγοντας στο βίντεο την ομιλία του δημάρχου στην τελετή των εγκαινίων του μουσείου «Άγγελος Σικελιανός». «…Υποδεχόμαστε σήμερα εδώ στο σπίτι του τον ποιητή μας. Τον άρχοντα της λαλιάς μας, τον Αλαφροΐσκιωτο, τον Αστραπόγιαννο…», είπε.

«Άρχοντα της λαλιάς μας» αποκάλεσε τον Σικελιανό ο νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης. Ο Αλαφροΐσκιωτος είναι η πρώτη ποιητική συλλογή του Σικελιανού που δημοσιεύτηκε το 1909. Ο Αστραπόγιαννος από την άλλη, είναι ποίημα του άλλου μας ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Η πρώτη μου σκέψη ήταν πως πρόκειται για λάθος και μάλιστα χοντρό, από αυτόν που έγραψε την ομιλία του δημάρχου.

Διαβάσα και ξαναδιαβάσα το ποίημα του Βαλαωρίτη αλλά και πάλι δεν καταφέρα να διακρίνω κάποια σχέση με το Σικελιανό και τα εγκαίνια του μουσείου. «Ο Γιάννος Αστραπόγιαννος» ήταν Έλληνας αρματωλός του 18ου αιώνα, κυρίαρχος της Δωρίδας… Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης έγραψε ποίημα για τον Αστραπόγιαννο, ενώ το 1970 γυρίστηκε και ταινία με τίτλο «Ο Αστραπόγιαννος», με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο».

Από πουθενά δεν φαίνεται να συνδέεται ο Αστραπόγιαννος με τον Σικελιανό όσο και μεγάλη υπέρβαση να κάνει κάποιος. Μάλλον ο συντάκτης της ομιλίας θέλοντας να προσθέσει έναν ακόμα χαρακτηρισμό μετά το «Αλαφροΐσκιωτος», κόλλησε και το «Αστραπόγιαννος» που κάπου είχε ακούσει, αγνοώντας ότι πρόκειται για ποίημα άλλου ποιητή!

Τώρα θα μου πείτε ποιος γνωρίζει από ποίηση και ποιος κατάλαβε το λάθος; Σκεφτείτε πάντως πως ο δήμαρχος προσφάτως προσέλαβε και σύμβουλο για θέματα Παιδείας!

Στο βίντεο η ομιλία του δημάρχου μετά το 8: 38

✔ Πριν περάσουν 24 ώρες από την ανακοίνωση της Περιφέρειας για την ένταξη δυο έργων, της Λαγκάδας και του Απόλλωνα, στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να και ο Δήμος με νέα ανακοίνωση για το ίδιο θέμα. Η οποία, μας τονίζει τις προσπάθειες του δημάρχου για το έργο. Μην πιστέψουμε δηλαδή πως μόνο η Περιφέρεια μας φροντίζει. Να εισπράξει και ο δήμαρχος λίγα εύσημα! Σκεφτείτε να μην ήταν και στην ίδια παράταξη οι αιρετοί του Δήμου και της Περιφέρειας; Εντάξει παιδιά, γνωστή η συμπάθεια σας στο «δοξάστε μας». Εδω μας παρουσιάζετε τα φώτα της παραλίας σαν σπουδαίο έργο, πόσο μάλλον δυο πράγματι μεγάλα έργα για το νησί. Αλλά αφήστε τους διαγκωνισμούς για το ποιος έκανε τα περισσότερα. Δεν κάνατε τίποτα περισσότερο από το καθήκον σας. Τη δουλειά σας δηλαδή κάνατε.

Κάποιος πιο προσεκτικός βέβαια και στις δυο ανακοινώσεις θα είχε να κάνει τις παρατηρήσεις του.
Η Περιφέρεια εντάσσει έργο 2,8 εκατομμυρίων χωρίς μελέτη. Μπορεί δηλαδή το κόστος να είναι μικρότερο μπορεί και μεγαλύτερο. Διότι όπως μας λέει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος η μελέτη που ανέλαβε ο ίδιος για το έργο, είναι στο στάδιο της δημοπράτησης. Και καθυστέρησε η μελέτη του Δήμου, γιατί το έργο «ξεχάστηκε» να ενταθεί μαζί με τα έργα του Γιαλού και των Εκρεμνών. Μόνο όταν ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι της ορεινής Λευκάδας, έδειξε ενδιαφέρον. Να τα λέμε όλα, για να μην ξεχνιόμαστε.

✔ Στις πρόσφατες συζητήσεις του υπουργού παιδείας για την ενοποίηση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, απάντησε δυναμικά και με σθένος ο δήμαρχος. Και είπε μεταξύ άλλων: «Για το Δήμο μας είναι σαφές ότι τα Τμήματα που λειτουργούν στη Λευκάδα όχι μόνο παραμένουν αλλά ενισχύονται και αναβαθμίζονται. Αυτό επιβάλλεται λόγω και της θετικής πορείας που καταγράφουν μέχρι σήμερα.»
Μένει να μας εξηγήσει ο Δήμαρχος που και πως είδε την θετική πορεία των τμημάτων. 0 μέσος όρος εισαγωγής των σπουδαστών στη σχολή είναι κοντά στο 3 και το σπουδαιότερο, το ΤΕΙ καταβάλει ενοίκιο, αφού ο Δήμος δεν έχει καταφέρει να ξεμπλοκάρει το θέμα με το κτίριο που προορίζεται να στεγάσει το ΤΕΙ. Αυτά προσδιορίζουν θετική πορεία του ΤΕΙ;

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

Προηγουμενο αρθρο
Ένα εικαστικό αφιέρωμα στην Ελιά
Επομενο αρθρο
Ελπίζουμε να μην έχει καταστραφεί ο χλοοτάπητας πριν ακόμα στρωθεί

2 Σχόλια

  1. αμελιαζ
    18 Οκτωβρίου 2017 at 20:19 — Απάντηση

    Οχι κριμα, καταντια!!!!
    Αλλα τι σχεση ειχαν ποτε αυτοι οι τυποι με την ντοπια καλως νοουμενη κουλτουρα,περαν της κουλτουροκουβεντας και της σημερινης τους ασχετοσυνης!!!

  2. ΚΩΣΤΑΣ Κ.
    17 Οκτωβρίου 2017 at 09:04 — Απάντηση

    Δημοτικέ μου Σχολιαστή
    1. Για την ποίηση, τον Αστραπόγιαννο κλπ, τι να πω? Κρίμα!
    2. Για την πρόοδο του ΤΕΙ Λευκάδας με βάση εισαγωγής το 3, να το ξανασκεφτείτε. Γιατί εδώ δίπλα φιλοξενείται ανακοίνωση Επιμορφωτικού Σεμινάριου, όπου το ΤΕΙ μας μαζί με το Σύνδεσμο Φιλολόγων θα επιμορφώνει και καθηγητές σε επιστημονικά ζητήματα πολύ υψηλού επιπέδου! Επομένως, να το ξαναδείτε το θέμα!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.