HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟ Δήμος δεν χρειάζεται χρήματα όπως φαίνεται…

Ο Δήμος δεν χρειάζεται χρήματα όπως φαίνεται…

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε αυτό το ερειπωμένο κτίριο στην πόλη της Λευκάδας. Βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Νικολάου, πλησίον της αγοράς. Πρόκειται για την Οικία Ζαμπελίων.

Εδώ και ένα χρόνο (;) είχε ανακοινωθεί ότι η επισκευή του κτιρίου εντάχθηκε σε κάποιο πρόγραμμα. Μέχρι σήμερα δεν έχει κουνηθεί φύλλο. Έχει ανακληθεί η απόφαση ένταξής του, επειδή δεν έγιναν από τη μεριά του Δήμου οι απαιτούμενες ενέργειες δημοπράτησης. Το κτίριο είναι ερειπωμένο, ετοιμόρροπο και αφημένο στην φθορά του χρόνου.

10

Εκτός από το κτίριο, στο πίσω μέρος υπάρχει ένας τεράστιος κήπος, φτάνει μέχρι τον ακάλυπτο χώρο του Κουτσούρια. Ο κήπος μέχρι πέρσι το καλοκαίρι ήταν μια ζούγκλα.

Το περσινό καλοκαίρι άνοιξε ένα καινούργιο καφέ στην αγορά της Λευκάδας. Η αίθουσα του καφέ φτάνει και «βλέπει» στον κήπο της οικίας Ζαμπελίων. Οι ιδιοκτήτες του καφέ καθάρισαν τον κήπο, τον περιποιήθηκαν, έβαλαν λουλουδάκια σε γλαστρούλες, έγινε αγνώριστος. Αν δεν κοιτάξεις από τη μεριά των ερειπίων, αν το μάτι σου σταθεί μόνο στον κήπο, έχεις την αίσθηση πως βρίσκεσαι όχι στο κέντρο της πόλης, αλλά στην εξοχή.

12

13

Ρωτήσαμε λοιπόν να μάθουμε γιατί δεν νοικιάζουν τον κήπο από το Δήμο, αφού έχουν κάνει τόση πολλή δουλειά. Μετέτρεψαν μια εστία φιδιών και κουνουπιών που υπήρχε στο κέντρο της πόλης σε ένα πανέμορφο κήπο. Έτσι ο Δήμος θα είχε έναν άχρηστο χώρο πάντα καθαρό και περιποιημένο, θα εισέπραττε χρήματα και οι ιδιοκτήτες του καφέ θα προσέφεραν στον κόσμο μια μικρή όαση, στη θέση μιας ζούγκλας.

Mας απάντησαν πως το είχαν ήδη κάνει, αλλά η απάντηση που πήραν ήταν πως πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα εργασίες! Αυτά το περσινό καλοκαίρι.

Φέτος οι άνθρωποι επανήλθαν στο Δήμο και ζήτησαν την άδεια να χρησιμοποιούν το χώρο, χωρίς κανέναν όρο, ως προς τα χρήματα ή τη διάρκεια της χρήσης. Παρακαλέσαμε τους ιδιοκτήτες να μας δείξουν την απάντηση. Διαβάστε και καμαρώστε ευρύτητα πνεύματος. «Ο χώρος ως προαύλιο της οικίας δεν έχει την έννοια των κοινόχρηστων χώρων που παραχωρούνται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κατά συνέπεια δεν μπορεί να παραχωρηθεί.»

Η αναφορά μας στο περιστατικό δεν γίνεται για να δείξει πόσο δίκαιο ήταν το αίτημα της επιχείρησης, ούτε πόσο βλακώδης είναι η απάντηση –δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία ανόητη απάντηση σε αίτημα πολίτη- αλλά τη «δημοσιοϋπαλληλίστικη» νοοτροπία που διακρίνει τους διοικούντες το Δήμο.

Το κτίριο είναι ιδιοκτησία του Δήμου. Κάλλιστα μπορεί να νοικιάσει την αυλή, να το πουλήσει, να κάνει, ό,τι μπορεί και ο κάθε ιδιώτης σε ακίνητό του. Κοροϊδεύουν τον κόσμο λέγοντάς του ότι δεν είναι κοινόχρηστος χώρος, άρα δεν μπορούν. Βεβαίως δεν είναι κοινόχρηστος χώρος -ισχύουν διαφορετικές διατάξεις- αλλά αυτό σε τίποτα δεν αλλάζει την κατάσταση.

Είναι μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση για το πώς εννοούν την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου, για το τι άποψη έχουν για τη λειτουργία της ίδιας της Αυτοδιοίκησης.

Θυμάστε τα κροκοδείλια δάκρυα που «χύθηκαν» όταν το ΤΑΙΠΕΔ έγραψε στο ενεργητικό του κάποια οικόπεδα της Λευκάδας. Η «αγάπη» για το Δημόσιο που εκφράστηκε τότε με άναρθρες κραυγές, σήμερα γίνεται πράξη. Αξιοποίηση για αυτούς σημαίνει η περιουσία του Δήμου να καταπατείται, να γίνεται ζούγκλα, σκουπιδότοπος, να γίνεται βοσκότοπος. Οτιδήποτε άλλο, είναι ξεπούλημα!

Προλαβαίνουμε τη γενίκευση του τύπου ε, ποσα λεφτά θα έβγαζε ο Δήμος από μια αυλή; Το περιστατικό είναι ενδεικτικό μιας νοοτροπίας, που θέλει το Δήμο μίζερο, επαίτη και εξαρτώμενο από το κεντρικό κράτος. Μια εξάρτηση που ευνοεί τη ρεμούλα, τη γραφειοκρατία, τον παραγοντισμό, τη διαφθορά την αδιαφάνεια, τις εργολαβίες.

Η Δημοτική αρχή αποφάσισε να μην φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις και εκεί να εκθέσουν και οι ίδιοι τους λόγους άρνησης τους. Να εξηγήσουν γιατί αρνούνται να μπουν χρήματα στο ταμεία του Δήμου. Αποφάσισε πως δεν χρειάζεται έσοδα, παρότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, παρότι έχει κοπεί το 60% της κρατικής χρηματοδότησης. Θέλει την περιουσία του Δήμου λογγομένη, και εγκαταλειμμένη, παρά να συνεργαστεί με τον μπαμπούλα που λέγεται ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο Δημοτικός

Προηγουμενο αρθρο
Κουρουμπλής, Φίλης κι Αγία Βαρβάρα - Της Έλενας Ακρίτα
Επομενο αρθρο
Με συρτάκι και γλυκά υποδέχθηκαν τους τουρίστες της easyjet στο Άκτιο (Φωτό + video)

2 Σχόλια

  1. Δ.Δ.
    19 Μαΐου 2015 at 21:59 — Απάντηση

    Με λιγα λογια οι ανθρωποι ειναι…πρωτη φορα δημαρχοι κι ετσι δεν εχουν στην ιδεολογια τους πρακτικες να εχει την ευχερεια η ιδιωτικη πρωτοβουλια νακαθαρισει ουτε μια…αυλη!!! Που τους βρηκαμε!!! Μη βασκαθουν..

  2. dimotikos
    18 Μαΐου 2015 at 11:24 — Απάντηση

    Πάρα πολύ καίρια η τοποθέτηση και επισήμανση του συνονόματου!
    Η αλήθεια είναι ότι η Δημοτική Αρχή δεν ξέρει τι θέλει πάνω σε τέτοια ζητήματα.
    Κατ’αρχήν το στοιχειώδες της καταγραφής της περιουσίας του Δήμου. Υπάρχουν αρκετές τέτοιες αυλές που μπορούν να φέρουν έσοδα και δεν ξέρουν αν και που υπάρχουν.
    Έπειτα καταδιωκόμενη η Δημοτική Αρχή από την ιδεοληψία και τις εμμονές της για αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας φάσκει και αντιφάσκει.
    Τη μία επαίρεται για το ότι θα κατορθώσει να εκμισθώσει το τουριστικό περίπτερο χωρίς να βάλει ουτε ένα ευρώ και από την άλλη δηλώνει εγκάθετα ότι δεν είναι στην αντίληψή της να εκμισθώσει την δημοτική περιουσία των κατασκηνώσεων στου Πασά.
    Τη μία αρνείται κατηγορηματικά την κατά τόπους αύξηση τελών για πρόσθετες ανταποδοτικές υπηρεσίες ως αντίθετο στην αντίληψη και ιδεολογία τους και από την άλλη καπάκι δηλώνει ότι σε παραθαλάσσια μέρη οι επιχειρηματίες να συνεισφέρουν οικονομικά για ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και ναυαγοσωστών.
    Είναι προφανές ότι πλεόν δεν μπορείς να κάνεις αλλαγές, τομές, πρόοδο και καινοτομία με το φόβο της ιδεολογικής γραμμής. Με τις ιδεοληπτικές αναστολές. Με λαϊκιστικές δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση στο ραδιόφωνο και στα social media. Με την φοβία μήπως ο τοπικός σύριζα κατακρίνει. Με την απόσταση από τα λεγόμενα όταν ήταν αντιπολίτευση μέχρι της επιλογές ως διοίκηση. Αυτή ειναι η αριστερά της προόδου ή της μιζέριας?

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.