HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΟ «θαλασσόλυκος» της FRONTEX βγήκε στο Ιόνιο

Ο «θαλασσόλυκος» της FRONTEX βγήκε στο Ιόνιο

Ο «θαλασσόλυκος» της FRONTEX βγήκε στο Ιόνιο. Το φινλανδικό περιπολικό «Merikarhu» (θαλασσόλυκος στα φινλανδικά) είναι το πρώτο πλοίο που επανδρώθηκε με πολυεθνικό πλήρωμα, στο πλαίσιο της νέας μορφής της FRONTEX ως Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Ο «Θαλασσόλυκος» θεωρείται μία από τις ναυαρχίδες της φινλανδικής ακτοφυλακής. Εχει μήκος 57,8 μέτρα και πλάτος 11 μέτρα.
Ο «Θαλασσόλυκος» θεωρείται μία από τις ναυαρχίδες της φινλανδικής ακτοφυλακής. Εχει μήκος 57,8 μέτρα και πλάτος 11 μέτρα.
Περιπολεί εδώ και λίγες μέρες στο Ιόνιο και στο Κρητικό Πέλαγος, με 31μελές πλήρωμα λιμενικών από Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία και Ρουμανία, έχοντας ως αποστολή τη φύλαξη των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ, τον έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών μέσω των θαλάσσιων δρόμων της Μεσογείου, την ενίσχυση της ικανότητας έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, την αποτροπή μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα προς την Ιταλία κ.ά. Επίσης, θα είναι διαθέσιμο και για διάφορες άλλες υπηρεσίες της Ακτοφυλακής, όπως η επιτήρηση των κανόνων αλιείας, ο έλεγχος της ρύπανσης και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και άλλων μορφών διασυνοριακού εγκλήματος.

«Με την εισαγωγή του πολυεθνικού πληρώματος στις θαλάσσιες επιχειρήσεις μας, η FRONTEX κινείται προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης της νέας του αποστολής», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας, Φαμπρίς Λεγκερί, και προσέθεσε πως «στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τα πληρώματα από διάφορα ευρωπαϊκά έθνη θα εργάζονται υπό την ομπρέλα της FRONTEX για να παρέχουν βοήθεια στα κράτη-μέλη στα εξωτερικά τους σύνορα».

Η επιχείρηση προβλέπεται σε πρώτη φάση να έχει διάρκεια έξι μηνών, με ισχυρή την πιθανότητα παράτασης μετά τη λήξη της, ανάλογα με την αξιολόγηση των συνθηκών, ενώ το πολυεθνικό πλήρωμα, που σύμφωνα με πληροφορίες θα ανανεώνεται ανά τρεις εβδομάδες, δέχτηκε ειδική εκπαίδευση στη Βαλτική Θάλασσα.

Με μήκος 57,8 μέτρα και πλάτος 11 μέτρα, το «Merikarhu» κατασκευάστηκε το 1994 και αποτελεί μία από τις «ναυαρχίδες» της φινλανδικής Ακτοφυλακής. Είναι αναβαθμισμένο με ειδικό εξοπλισμό, όπως θερμικό περισκόπιο, προηγμένες δορυφορικές επικοινωνίες, γερανό με δυνατότητα ανύψωσης 6 τόνων κ.ά. Διαθέτει δύο πλαστικές λέμβους για τις ανάγκες υποστήριξης επιχειρήσεων διάσωσης, ενώ έχει τη δυνατότητα παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε ναυαγούς.

Οι λιμενικοί που υπηρετούν στο σκάφος της Frontex δέχτηκαν ειδική εκπαίδευση στη Βαλτική Θάλασσα και θα αλλάζουν κάθε τρεις εβδομάδες

Βρέθηκε σε ελληνικές θάλασσες και στο τέλος του 2015, τότε στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά με φινλανδικό πλήρωμα, στο πλαίσιο της διεθνούς συνδρομής για τον έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, στην εποχή της κορύφωσής τους. Τότε είχε ως βάση του τη Λέρο και επί πέντε μήνες πραγματοποιούσε περιπολίες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των ελληνικών νησιών και των μικρασιατικών παραλίων, υπό ελληνική διοίκηση.

Μετατόπιση βάρους

Η μετατόπιση βάρους στη μία πλευρά της φουσκωτής λέμβου, λόγω και πιθανής υπερφόρτωσής της, είναι μια από τις πιθανές αιτίες του ναυαγίου της Δευτέρας με τους 16 νεκρούς μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις βόρειες ακτές της Λέσβου και στα απέναντι τουρκικά παράλια.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα έως τώρα στοιχεία της έρευνας του Λιμενικού και από τις πρώτες καταθέσεις των δύο γυναικών που διασώθηκαν, η μία εκ των οποίων βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Η εκδοχή αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι την ώρα του ναυαγίου οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και η θάλασσα σχετικά ήρεμη.

Προηγουμενο αρθρο
Έκτακτη Γ.Σ. του σωματείου «Φίλοι Ιεράς Μονής Φανερωμένης» και ομιλία
Επομενο αρθρο
Συλλυπητήρια Θανάση Καββαδά για την απώλεια του Άγγελου Καλκάνη -ο επικήδειος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.