HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΟ (Κρυφτο)Μπρίτζολας ή απλά: Ο Μπρίτζολας

Ο (Κρυφτο)Μπρίτζολας ή απλά: Ο Μπρίτζολας

Παιχνίδια και… Παιγνίδια

Γράφει ο Νίκος Βαγενάς

Μία ακόμη παραλλαγή του «κρυφτού» στο οποίο ελάμβαναν μέρος κυρίως τα παιδιά της προ-εφηβικής ηλικίας. Απαραίτητα συμπληρώματα του παιγνδιού ήσαν ένα βαζό-γαλο(1) κι’ ένας χαραγμένος κύκλος στο έδαφος.

3Αφού συνεκεντρώνοντο τα παιδιά έβαζαν κλήρο για το «ποιος θα φυλάει», δηλαδή για τον παίκτη εκείνον που θα είχε τον βασικότερο ρόλο στο παιγνίδι αφού θα μετεβάλετο σε… ντετέκτιβ ανακαλύψεως των κρυμμένων συμπαικτών του αλλά συγχρόνως και φύλακας του… βάζου.

Όταν, πλέον, είχε γίνει η κλήρωση, στο έδαφος εχαράζετο ένας κύκλος διαμέτρου περί τα 50 εκατοστά. Στη συνέχεια άρπαζε το βάζο και το πετούσε όσο πιο μακριά μπορούσε. Ο φύλακας, ώφειλε να σπεύσει να το πάρει και στη συνέχεια οπισθοχωρώντας τροχάδην, ωδηγείτο προς τον κύκλο, δίχως να βλέπει προς τις κατευθύνσεις που διεσκορπίσθησαν οι συμπαίκτες του προκειμένου να κρυφθούν.

Μόλις ο φύλακας έφθανε στον χαραγμένο κύκλο (πάντα με στραμμένα τα νώτα προς αυτόν) ακουμπούσε όρθιο το βάζο στο κέντρο. Στη συνέχεια άρχιζε να γυροφέρνει και να παρατηρεί εκτιμώνας τις πιθανές κρυψώνες των υπολοίπων παιδιών. Στην περίπτωση που ανεκάλυπτε κάποιο παιδί, έτρεχε προς τον κύκλο και σηκώνοντας το βάζο, το κτυπούσε τρεις φορές στο κέντρο, φωνάζοντας ταυτοχρόνως το όνομα του ανακαλυπτομένου απαριθμώντας μάλιστα και τον αριθμό των κτυπημάτων του βάζου.
Παράδειγμα: «Ο Κώστας μία (ντουπ) –δύο (ντουπ) –τρία (ντουπ)». Το παιδί που είχε αποκαλυφθεί εγκατέλειπε την θέση-κρυψώνα και εστέκετο κοντά στον κύκλο.

Μετά την ανακάλυψη του πρώτου παίκτου, ο φύλακας εγκατέλειπε πάλι τον κύκλο, προς αναζήτηση άλλου κρυπτομένου. Κάθε φορά που ανεκάλυπτε κάποιον, επανελάμβανε την ίδια διαδικασία (το όνομα και τα τρία κτυπήματα του βάζου), αλλ’ όμως η απομάκρυνση από τον κύκλο εγένετο όλο και πιο περιορισμένη επειδή υπήρχε φόβος, να «ξεπεταχθεί» απρόσμενα, ένα κρυμμένο παιδί, να πάρει τον βάζο από το κέντρο του κύκλου και να τον πετάξει μακριά. Έως ότου πάει ο φύλακας να τον (ξανα)μαζεύσει, τα παιδιά που είχαν αποκαλυφθεί έτρεχαν πάλι να κρυφθούν, επειδή με το πέταγμα του βάζου εθεωρούντο «ελευθερωμένα».

Γι’ αυτό, όσο πιο πολλά παιδιά συμμετείχαν, τόσο εμειώνοντο οι πιθανότητες του φύλακα να τα ανακαλύψει όλα, αλλά και πάντα υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανισθεί ο «απελευθερωτής».

Τα παιδιά που είχαν αποκαλυφθεί και περίμεναν την «ελευθερία» των, κάθε φορά που ο φύλακας πλησίαζε μία κρυψώνα εφώναζαν τα γνωστά συνθήματα προς τον κρυπτόμενο: «Λεμόνι-λεμόνι» δηλαδή, «κρύψου-κρύψου» ή «Πορτοκάλι-πορτοκάλι», δηλ. «βγες-βγες». Στο άκουσμα «Πορτοκάλι-πορτοκάλι» ο φύλακας εδίσταζε και δεν απεμακρύνετο από τον κύκλο. Επειδή όμως τα παιδιά ήξεραν τις σωματικές ικανότητες μεταξύ των, μπορούσε ο φύλακας να εκτιμήσει την ικανότητα στο τρέξιμο εκείνων των παιδιών που είχαν απομείνει κρυμμένα και αναλόγως έπραττε, δηλαδή εκτιμώντας την βραδύτητα στο τρέξιμο του κρυπτομένου, απεφάσιζε την περαιτέρω απομάκρυνσή του από τον κύκλο. Εάν πάλι, ήξερε ότι ο κρυπτόμενος ήτο «ταχύπους», δεν απεμακρύνετο από τον κύκλο και περίμενε υπομονετικά, έως ότου κάνει κάποια απρόσεκτη κίνηση και αποκαλυφθεί.

Με την παραδοχή ότι ο φύλακας ανεκάλυπτε όλα τα παιδιά, το παιγνίδι συνεχίζετο με άλλον φύλακα ύστερα (ξανά) από κλήρωση, στην οποία όμως δεν συμμετείχε ο προηγούμενος φύλακας. Ας φαντασθεί κανείς να συμμετέχει εκ νέου και να κληρωθεί ξανά ως φύλακας.

Και τώρα η ερώτηση προς τους διάγοντας ηλικίαν άνω των… ήντα: Ποιός Buranello originale απεκαλείτο, τότε στην παιδική του ηλικία, ως «Μπρίτζολας»;

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

(1) Το βαζό-γαλο αντιστοιχούσε στο κονσερβοποιημένο γάλα εβαπορέ του οποίου η χρήση ήταν γενικευμένη. Ο κυριώτερος εκπρόσωπος ήτο το «Γάλα Βλάχας», με την χαρτίνη επένδυση επί της οποίας ανεγράφοντο, η επωνυμία και διάφορες άλλες πληροφορίες. Στο παιγνίδι του «Μπρίτζολα» αφαιρείτο ο ένας πάτος του βάζου, ούτως ώστε ο κτύπος στο κέντρο του κύκλου, να κάνει μεγαλύτερο αντίφωνο και πάντα με το στόμιο προς τα κάτω.

Προηγουμενο αρθρο
Ρίτσος: Μ’ ένα κρινάκι του αγρού τις πιο άγριες νύχτες μας φώτισα
Επομενο αρθρο
Η Γιορτή της 28ης Οκτωβρίου στο 1ο Λύκειο Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.