HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΟ Λευκαδίτης που έγινε Ιάπωνας

Ο Λευκαδίτης που έγινε Ιάπωνας

Εκδήλωση για τον επτανήσιο, ιρλανδικής καταγωγής (από πλευράς του πατέρα του), συγγραφέα αναδεικνύει τη σχέση του με τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η εκδήλωση για τον συγγραφέα Λευκάδιο Χερν (1850 – 1904) που θα γίνει την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Αίτιον στου Μακρυγιάννη. Ανθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών θα εκφράσουν σκέψεις και ιδέες για τον λευκαδίτη συγγραφέα ο οποίος τον προπερασμένο αιώνα ασπάστηκε τόσο πολύ τον ιαπωνικό πολιτισμό που εν τέλει κατάφερε να αποκτήσει τον τίτλο «Ο Ελληνας Εθνικός Συγγραφέας της Ιαπωνίας».

Το σημείο γέννησής του αποτελεί σήμερα μνημείο στη Λευκάδα
Το σημείο γέννησής του αποτελεί σήμερα μνημείο στη Λευκάδα

Ο Πάτρικ Λευκάδιος Χερν γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1850 στη Λευκάδα, γιος του ιρλανδού γιατρού Κάρολου Μουσχ Χερν. Εκείνη την εποχή ο Κ. Χερν υπηρετούσε στα αγγλοκρατούμενα Επτάνησα, όπου και παντρεύτηκε τη Ρόζα Κασιμάτη, μητέρα του Λευκάδιου, η οποία καταγόταν από τα Κύθηρα.

Το 1856 ο Κάρολος Χερν μετατέθηκε στις Ινδίες, με αποτέλεσμα να χωρίσει από τη Ρόζα Κασιμάτη. Ο μικρός Λευκάδιος μετακόμισε στο Δουβλίνο, όπου δοκίμασε τις πρώτες πίκρες από τη σκληρή συμπεριφορά μιας δεσποτικής θείας. Δεκαέξι χρόνων έχασε την όρασή του από το ένα μάτι και λίγο αργότερα ο πατέρας του πέθανε· άλλο ένα μεγάλο εμπόδιο για τον Λ. Χερν: οι οικονομικές δυσχέρειες τον ανάγκασαν να σταματήσει το σχολείο και σε ηλικία 19 ετών να μεταναστεύσει στην Αμερική.

Επιασε δουλειά ως δημοσιογράφος στο Σινσινάτι και το 1877 μετακόμισε στη Νέα Ορλεάνη για μια σειρά άρθρων. Παρέμεινε εκεί για 10 χρόνια, μεταφράζοντας έργα ξένων λογοτεχνών και εν συνεχεία η εκδοτική εταιρεία στην οποία δούλευε τον έστειλε στις Δυτικές Ινδίες. Τα τρία χρόνια που έμεινε εκεί έγραψε δύο νουβέλες.

Η ζωγράφος Ντίνα Αναστασιάδου (ανάμεσα στις κόρες της) θα αναπτύξει το θέμα της επίδρασης που είχε ο Λευκάδιος Χέρν σε ό,τι αφορά την επιρροή της ιαπωνικής τέχνης στη Δύση
Η ζωγράφος Ντίνα Αναστασιάδου (ανάμεσα στις κόρες της) θα αναπτύξει το θέμα της επίδρασης που είχε ο Λευκάδιος Χέρν σε ό,τι αφορά την επιρροή της ιαπωνικής τέχνης στη Δύση

Η Ιαπωνία μπήκε στη ζωή του Λευκάδιου Χερν την άνοιξη του 1890 όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Εκεί έμελλε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του έχοντας ασπαστεί τον βουδισμό, πάρει την ιαπωνική υπηκοότητα, παντρευτεί και αλλάξει το όνομά του σε Γιάκομο Κοϊζούμι.

Ο Λευκάδιος Χερν εργάστηκε ως καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας και έγραψε πολλά μυθιστορήματα και ταξιδιωτικά διηγήματα, μέσω των οποίων γνώρισε στη Δύση τον πολιτισμό της Ανατολής. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα κάτωθι: «Το αγόρι που ζωγράφιζε γάτες και άλλες ιστορίες» (Εστία), «Εντός του κύκλου των ψυχών» (Ινδικτος), «Η Χώρα των Χρυσανθέμων» (Κέδρος), «Ιαπωνικοί θρύλοι» (Σιδέρη) και «Κείμενα από την Ιαπωνία» (Ινδικτος).

Στην εκδήλωση του Αίτιον για τον λευκαδίτη συγγραφέα θα μιλήσουν ο συγγραφέας-σκηνοθέτης Μπάμπης Πλαϊτάκης, η συγγραφέας-ερευνήτρια Μίτση Πικραμένου η οποία θα αναφερθεί στο οικογενειακό δέντρο του Λευκάδιου Χερν, η ποιήτρια χαϊκού Ζωή Σαβίνα που θα μιλήσει για τη σχέση του Λευκάδιου Χέρν με την ιαπωνική ποίηση χαϊκού και η ζωγράφος Ντίνα Αναστασιάδου που θα αναπτύξει το θέμα της επίδρασης που είχε ο Λευκάδιος Χερν όσον αφορά την επιρροή της ιαπωνικής τέχνης στη Δύση.

Στην ίδια εκδήλωση η εκδότρια Μαρία Γιακανίκη θα αναφερθεί στο έργο του Λευκάδιου Χερν «Τα φαντάσματα (Kwaidan) της Ιαπωνίας» και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Γεωργάκης στην «Οδύσσεια» του λευκαδίτη συγγραφέα.

Στην εκδήλωση στο Αίτιον η Πουπέτα Λάππα θα τραγουδήσει και θα παίξει πιάνο.

Πηγή: www.tovima.gr

Προηγουμενο αρθρο
Ευχαριστήρια επιστολή Ιατρού Παρασκευά Θ. Γεωργίου
Επομενο αρθρο
Μικρής έντασης σεισμική δόνηση στην Πρέβεζα έγινε αισθητή και στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.