HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΟ παραλογισμός που ακολουθήθηκε για τη λύση ενός προβλήματος

Ο παραλογισμός που ακολουθήθηκε για τη λύση ενός προβλήματος

Ένα τροχαίο με μόνο υλικές ζημιές έγινε σήμερα στον παραλιακό δρόμο Άγγελου Σικελιανού, φέρνοντας στην επιφάνεια τον παραλογισμό που έχει εφαρμοστεί στη λύση ενός εύκολου προβλήματος.

Δυσκολεύεται πράγματι η λογική να ακολουθήσει τις πρακτικές που εφαρμόστηκαν, που όχι απλώς δεν έλυσαν το πρόβλημα αλλά δημιούργησαν ένα απείρως μεγαλύτερο.

Η αναρχία του δρόμου που χρονολογείται από παλιά, ήταν το καλό χαρτί της προπαγάνδας της παρούσης δημοτικής Αρχής, όσο καιρό ήταν στην αντιπολίτευση. Πύρινα άρθρα, και μεγαλοστομίες για τα δικαιώματα των δημοτών στη χρήση του πεζοδρομίου, καλλιέργησαν την ψευδαίσθηση, ότι αυτή η δημοτική Αρχή θα έβαζε μια τάξη. Για το συγκεκριμένο θέμα και όχι μόνο, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, μπορούμε να πούμε πως θα ήταν καλύτερα να μην είχε ασχοληθεί καθόλου με το πρόβλημα. Κατόρθωσε και να μην το λύσει και να δημιουργήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο.

Η οδός Άγγελου Σικελιανού, όπως σχεδόν και κάθε δρόμος είχε δυο πεζοδρόμια. Το ένα κατελήφθη μόνιμα από τις επιχειρήσεις που στεγάζονται κατά μήκος του δρόμου. Το άλλο -από τη μεριά της θάλασσας-  είναι πάλι κατειλημμένο από τις ίδιες επιχειρήσεις όλο το καλοκαίρι, και αρκετά μεγάλο διάστημα τις άλλες εποχές. Σε κάποια μάλιστα σημεία δεν απελευθερώνεται ποτέ, αφού δεν απομακρύνονται τα μπαστούνια από τις ομπρέλες και άλλα καλοκαιρινά σάτζαλα.

356

Από τον Οκτώβριο και πέρα που το πεζοδρόμιο στο μεγαλύτερό του μέρος άδειαζε από τα τραπεζοκαθίσματα και πάλι δεν είχε χρήση πεζοδρομίου. Είχε μετατραπεί σε ένα τεράστιο παρκινγκ. Έτσι οι πεζοί ήταν εξοστρακισμένοι από την περιοχή χειμώνα καλοκαίρι. Και πέραν αυτού, η εικόνα ενός τεράστιου πάρκινγκ στην είσοδο του νησιού, σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης, ήταν και είναι ντροπή.

Από τη μεριά της θάλασσας η μετατροπή του πεζοδρομίου σε χώρο στάθμευσης, ήταν αποτέλεσμα μιας απλής παράβασης του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Ασυνείδητοι συμπολίτες μας γράφοντας στα παλαιά των υποδημάτων τους και την ύπαρξη του πεζοδρομίου, αλλά και τις απαγορευτικές πινακίδες, έπιναν το καφεδάκι τους στα παρακείμενα καφέ, με θέα την κούρσα τους.

Η λύση του προβλήματος που θα μας έδινε ένα παιδάκι του δημοτικού, θα ήταν να τηρηθεί με κάθε τρόπο ο κώδικας κυκλοφορίας και οι απαγορευτικές πινακίδες, με το καλό, και στη συνέχεια με πρόστιμα. Αυτό γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Δεν επιτρέπεται κάποιοι μάγκες να καταλαμβάνουν το πεζοδρόμιο στερώντας θεμελιώδη δικαιώματα πολιτισμένης διαβίωσης και επί πλέον να ρυπαίνουν αισθητικά το χώρο.
3495

Τα δικά μας τα σαΐνια της αυτοδιοίκησης, αυτοί που θα έσπαγαν αυγά και θα έκαναν συγκρούσεις, αντί να ακολουθούσουν την απλή και ενδεδειγμένη μέθοδο, προσπάθησαν σαν γνήσιοι παλαιοκομματικοί, να τα έχουν καλά με όλους. Να μην κακοκαρδίσουν κανέναν. Να μην εφαρμόσουν τους Νόμους, αλλά να βάλουν σταθερά εμπόδια!

Δεν φτάνει που γέμισαν την πόλη με τα πανάσχημα πορτοκαλί κολωνάκια. Για την Άγγελου Σικελιανού δαπάνησαν χρήματα και τοποθέτησαν σταθερά κολωνάκια γκρι χρώματος. Έκαναν δηλαδή μια τρύπα στο νερό και μάλιστα  δαπανώντας χρήματα.

1-22

Τα κολωνάκια, ανάμεσα από τα τραπεζοκαθίσματα το καλοκαίρι αποτελούν κίνδυνο για τραυματισμό τόσο των εργαζόμενων στα καταστήματα όσο και των θαμώνων. Τον υπόλοιπο καιρό όχι μόνο δεν αποτελούν εμπόδια για τους παραβάτες, αλλά η ύπαρξή τους έφερε το ανάποδο αποτέλεσμα. Τώρα τα αυτοκίνητα δεν καταλαμβάνουν το πεζοδρόμιο αλλά το δρόμο και μάλιστα από τις δυο μεριές!

2-15

Η κίνηση στο δρόμο είναι κόλαση. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και το σημερινό ατύχημα ήταν θέμα χρόνου να συμβεί.

Αντί λοιπόν να λύσουμε ένα πρόβλημα με τον απλό και ενδεδειγμένο τρόπο, δημιουργήσαμε ένα μεγαλύτερο και μάλιστα πληρώσαμε κιόλας! Ο Νόμος εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται, επειδή ως δημότες είμαστε μάγκες, οι άρχοντές μας είναι και … «προοδευτικοί» και Νόμος είναι το γούστο του καθενός. Φτάσαμε στο ίδιο σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε!

Προηγουμενο αρθρο
Το κλειστό γήπεδο της Λευκάδας έγινε μια... «κούκλα»!
Επομενο αρθρο
LA - I - Ardea Alma

5 Σχόλια

  1. Βιολέττα Σάντα
    17 Νοεμβρίου 2016 at 11:37 — Απάντηση

    Με ευκαιρία το σχόλιο σας να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα. Δεν είναι απαραίτητο ένα πεζοδρόμιο να είναι υπερυψωμένο. Αν κοιτάξουμε τις παλιές φωτογραφίες τόσο η οδός Άγγελου Σικελιανού όσο και η οδός Γολέμη δεν είχαν υπερυψωμένα πεζοδρόμια. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Τα πεζοδρόμια δεν είναι υπερυψωμένα, για τον ίδιο λόγο που δεν είναι υπερυψωμένη και η κεντρική πλατεία. (το είχε δοκιμάσει η χούντα για τους δικούς της λόγους αλλά ευτυχώς δεν κράτησε πολύ.) Είναι χαρακτηριστικό της Επτανησιακής αρχιτεκτονικής τόσο τα πεζοδρόμια όσο και οι πλατείες να αποτελούν συνέχεια των δρόμων. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουμε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πόλης, προκειμένου να μην εφαρμόσουμε τους νόμους.

    Ούτε η έλλειψη χώρων στάθμευσης ισχύει το χειμώνα. Το παρκινγκ στο Πνευματικό Κέντρο είναι άδειο όταν στη Σικελιανού γίνεται το αδιαχώρητο από τα αυτοκίνητα.

  2. Ν, Γαζής
    17 Νοεμβρίου 2016 at 11:13 — Απάντηση

    Αν πολιτική είναι η τέχνη (ή η ικανότητα) του προβλέπειν, αυτό αποτελεί και την ερμηνεία του παράξενου φαινομένου. Είναι ΄πάρα πολύ απλό: Οι λεβέντες που σοφίστηκαν τα απεχθή αυτά κολωνάκια, αν ήταν πολιτικοί (με αυτή την έννοια) θα ήταν απολύτως βέβαιοι πως θα καταλήγαμε εδώ. Πρώτα-πρώτα γιατί με το να αποφασίζεις πως απαγορεύεται αυτό και απαγορεύεται το άλλο, δεν σημαίνει πως ο κόσμος θα πειθαρχήσει, κυρίως απ΄τη στιγμή που δεν του δίνεις εναλλακτική λύση, εφόσον μάλιστα είχε κακοσυνηθίσει. Τούτη η δημοτική αρχή λοιπόν αρέσκεται να απαγορεύει και να καταργεί θέσεις πάρκινγκ, χωρίς όμως να δημιουργεί και να προσφέρει έστω και μια θέση. Μόνο αφαιρεί. Αν σ΄ αυτό τώρα προσθέσετε και τις φοβερές ελλείψεις συν την κακή διαχείριση των οργάνων καταστολής (που για παράδειγμα πρέπει να φυλάνε τον Παπούλια μέρα νύχτα, ακόμα κι όταν κάνει το μπάνιο του), αντιλαμβάνεστε πως ήταν μαθηματικώς βέβαιο πως θα φτάναμε σ΄ αυτό το σημείο…
    Και μια μικρή διόρθωση: Δεν καταλαμβάνονται πεζοδρόμια στην Σικελιανού, όπως λέτε, για τον απλόύστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν πεζοδρόμια. Το φύτεμα κολωνακίων δεν δημιουργεί πεζοδρόμιο, ούτε και η ισόπεδη πρασιά απ΄την άλλη πλευρά. Αν πέλεις παζοδόμιο, υποχρεωτικά το υπερυψώνεις…

  3. Θοδωρής Αραβανής
    14 Νοεμβρίου 2016 at 14:47 — Απάντηση

    Στην Ελλάδα υπάρχει αυξημένο το αίσθημα της ιδιωτικότητας , έναντι της Δημόσιας χρήσης.
    Έτσι το αγαθό ερευνάται απ την πλευρά της ατομικότητας και όχι ως δημόσιο αγαθό.
    Ο πυρήνας είναι ποσοτικός και μόνο, γιατί στα δημόσια αγαθά η κατανάλωση ενός πολίτη του δημόσιου αγαθού, δεν στερεί το αγαθό από άλλο πολίτη.
    Ενώ στην ιδιωτικότητα αντίληψης του αγαθού, θα λείψει απ τον άλλο,
    Και αυτό , ως αρχικός πυρήνας ορισμού του ιδιωτικού και του δημόσιου.
    Η όποια έμφαση απανταχού μιας ιδιωτικότητας – ιδιαίτερα σε αγαθά που εμπεριέχουν και υποβάλουν και την λειτουργικότητα της Δημόσιας χρήσης, η όποια έμφαση λοιπόν έχει ποσοτικό πυρήνα προσδιορισμού.
    Μια μορφή γενικά κοινού ποσοτικού προσδιοριστικού πυρήνα – κοινής αποδοχής( ως ποσοτικό = μη αμφισβητήσιμο= κοινής αποδοχής) είναι το ιδιωτικό κέρδος. Γιατί απ το Δημόσιο κέρδος, που θα οφεληθούν όλοι, απουσιάζει εκάστοτε φανερά ποσοτικός προσδιορισμός.

  4. Παναγιώτης
    12 Νοεμβρίου 2016 at 23:00 — Απάντηση

    Μήπως θα πρέπει εγώ ένας φίλος και επισκέπτης της Λευκάδας
    να πάω αύριο στον Εισαγγελέα να καταθέσω μηνυτήρια αναφορά
    κατά παντός υπευθήνου (Λιμενάρχη,Διοικητή Τροχαίας,Δημάρχου)
    για παράβαση καθήκοντος και ΜΗ τήρηση των νόμων?
    Ας ξηλώσουν τις πινακίδες και τα απαγορευτικά τουλάχιστον για να μην τους χλευάζει ο κόσμος.

  5. Θοδωρής Αραβανής
    12 Νοεμβρίου 2016 at 19:41 — Απάντηση

    Όποιοι καταλαμβάνουν τον χώρο , με ή χωρίς μόνιμα αποτρεπτικά κολωνάκια, γιατί σκέφτηκαν να τον καταλάβουν και δεν σκέφτηκαν ότι δεν πρέπει να τον καταλάβουν????
    Το επίπεδο ”υψηλού ατομικού και ιδιωτικού πολιτισμού”!!!
    που έχει κατακτηθεί στην Ελλάδα, ασφαλώς και δεν μπορούσε να μην είναι εμφανές , και ασφυκτιούσε αν δεν εκφραζόνταν παραστατικά, όπως παρουσιάζεται στο σημείο αυτό με ή χωρίς κολωνάκια.
    Και δεν είναι μόνο στην Νήσο Λευκάδα αυτή ή παραστατικότητα.
    Αλλά στην Λευκάδα πλανώνται διακηρύξεις και τσιτάτα ( ρήτρες) για υψηλή τοποθέτηση κάθε φορά του πολιτισμικού πήχυ.!!!!!!
    Πλανώνται στον αέρα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.