HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΟ πολιτισμός σήκωσε χειρόφρενο λίγο πριν τις καμπίνες!

Ο πολιτισμός σήκωσε χειρόφρενο λίγο πριν τις καμπίνες!

Όπως όλοι ξέρουμε και πολύ συχνά ακούμε, η καθαριότητα είναι πολιτισμός…μόνο που στην δική μας περίπτωση ο δικός μας πολιτισμός είναι επιλεκτικός και φρενάρει όπου του αρέσει.

Όπως στην περίπτωση του πολύπαθου Τουριστικού Περίπτερου και των παρακείμενων καμπίνων του, ο πολιτισμός κιότεψε και δεν πήγε παραπέρα. Ίσως γιατί εκεί χρόνια τώρα, η εγκατάλειψη και η κατάντια του τοπίου είναι τόσο επιβλητικές, που οι όποιοι πολιτισμοί ωχριούν μπροστά τους.

Από πού να βάλεις αρχή να βρίζεις; Από πού να βάλεις αρχή να μαζεύεις όλο αυτό το σκουπιδοβασίλειο το μπερδεμένο με την άμμο, τις μικρές κρυφές παγίδες σπασμένων γυαλιών που κρύβονται κάτω από τα πόδια των ανύποπτων περαστικών, την ομορφιά των σκουριασμένων καθισμάτων με τα κουτσά τους πόδια μπηγμένα από δώ και από κει σε διάφορες τρύπες που άνοιξε στο πάλαι ποτέ ένδοξο δάπεδο ο πανδαμάτωρ χρόνος; Από τα σκουριασμένα κιγκλιδώματα που μια φορά κι ένα καιρό αποτελούσαν εμπόδιο από την πτώση στο κενό, πεταμένα σε διάφορες μεριές μέσα στον περίγυρο του Περίπτερου, τα διαλυμένα μαρμάρινα πλακάκια που στόλιζαν κάποτε τις κολώνες και στοίχισαν χρήματα κάποτε σε κάποιους, από πού να βάλεις αρχή;

Το Τουριστικό Περίπτερο σαν θλιβερό φάντασμα του παρελθόντος στέκει ακόμα όρθιο στις απογυμνωμένες του κολώνες που τα σίδερα τους αιμορραγούν σκουριά, το ταβάνι του γκρεμισμένο κι επικίνδυνα ετοιμόρροπο στάζει αδιαφορία, και οι τζαμαρίες του όλες θρύψαλα γύρω του μαρτυρούν ότι από πάνω του πέρασε ένα τσουνάμι εγκατάλειψης και ανευθυνότητας…

Δεν έχω δει πουθενά σε τουριστικούς οδηγούς την ωραιότερη παραλία του νησιού που είναι αναμφισβήτητα το Κάστρο να φιγουράρει πρώτη μέσα στις πρώτες και ξέρουμε όλοι τον λόγο.

Ας πάρουμε λοιπόν Αφέντη μου τις τσάπες μας και τους γερανούς μας και ας πάμε να καθαρίσουμε τα μπάζα και τα σκουπίδια απ’ το Κάστρο μας τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει κι ας βάλουμε κι ένα Let’s do it once more για παντιέρα έτσι γιατί το ξενόφερτο όσο να ‘ναι πάντα πιάνει τόπο…και μην ξεχνάμε ότι πολιτισμός δεν είναι μόνο η καθαριότητα αλλά και η ανάληψη ευθυνών!

Μίρκα Ζακυνθινού

Προηγουμενο αρθρο
Φωτογραφική διαδρομή στην 90χρονη ιστορία του Τηλυκράτη
Επομενο αρθρο
Αγιοφύλλι

8 Σχόλια

  1. Θοδωρής Αραβανής
    20 Απριλίου 2017 at 15:52 — Απάντηση

    Σε μια γενικευμένη χρόνια ιδεολογική άποψη της απόσπασης της υπεραξίας της εργασίας, υπέρ της επιδοτούμενης αεργίας και της συνταξιοδοτικής εθελουσιότητας κυρωμένης μάλιστα με τα καφενοβειακά bonus , δεν είναι παράλογο η κάθε λογής διαχειριστική προτεινόμενη πρόταση υπερ δήθεν του γενικού συμφέροντος. Το οποίο γενικό συμφέρον δεν λογίστηκε όλα τα χρόνια για την κάθε δημόσια παγιοποίηση εν Ελλάδι, γιατί έπρεπε και η κάθε δημόσια παγιοποίηση να υπηρετεί τα ατομικά επιδοτούμενα παραπάνω οράματα.
    Και η χρονοαπαξίωση του δημόσιου πλούτου , υπερ των ατομικών επιδοτούμενων οραμάτων με την μέθοδο της απόσπασης απ τον δημόσιο πλούτο πόρων, επανέρχεται και θα επανέρχεται με κάθε λογής προτάσεις αξιοποίησης των δημοσίων παγιοποιήσεων σε όλη την χώρα , μόνο και μόνο γιατί σε καθεστώς νομισματικής περιορισμένης κυκλοφορίας ( ποσοτικός νομισματικός περιορισμός ποιο κουλτουριάρικα) , ακόμα και η ελάχιστη σώρευση νομίσματος ( ως βραχυχρόνια ρευστότητα) αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την στήριξη της ιδεολογικής μανιέρας της επιδοτούμενης ιδιωτικής σφαίρας.
    Η χρόνια έφοδος του επιδοτούμενου παρασιτισμού , υπό την μορφή των κοινωνικών δήθεν αναγκαιοτήτων,
    σε βάρος της παραγωγικής ή εκάστοτε λιγότερο παραγωγικής εργασίας ,είναι ο συνεκτικός πυρήνας ( πυκνότερος και από τις μαύρες διαστημικές τρύπες) του κάθε όψιμου και ετεροχρονισμένου πλέον διαχειριστικού κάθε προτάγματος σε όλη την Ελλάδα, για την δήθεν αξιοποίηση πλέον του σχολάζοντος δημόσιου πλούτου.
    Σε όρους οικονομικούς οι κοινωνικές ωφέλειες και οι προστιθέμενες εγχώριες αξίες που ήθελαν προσαφθούν ως το όφελος από την αξιοποίηση του σχολάζοντος- κατεστραμένου ουσιαστικά- δημόσιου πλούτου είναι μικρότερες απ τα συνολικά κόστη για την αξιοποίηση αυτού, ιδιαίτερα στην τωρινή βαρύτατη υφεσιακή μακροχρόνια συγκυρία της χώρας. Και τούτο γιατί πλέον σε μια οικονομικό κοινωνική καθημαγμένη καθημερινότητα, δεν εγγράφονται παρά αμυντικές και δομημένες εξοικονομητικές και όχι καινοτομικές οικονομικές ιδιαίτερα αλλά και κοινωνικές προσδοκίες.

  2. κωστας
    20 Απριλίου 2017 at 11:32 — Απάντηση

    Υ.Σ. και ακομη για μια προκυρηξη για εκμεταλευση για το ακινητο με ορους παραλογους και τους οποιους κανενας ενδιαφερομενος δεν θα αποδεχτει ενοικιο (5000 πρωτη δημοπ ) δευτ 4000 ποσοστο 5% επι των ακαθαριστων κερδων αποκατασταση επισκευη κτιριου με δαπανη του ενοικιαστη προηγουμενη ιδια δραστηριοτητα με συγκεκριμενα κερδη και συγκεκριμενο αριθμο 25 υπαληλων απο προιγουμενη δραστηριοτητα ακαθοριστη διαρκεια χρονου συμβολαιου με ληξη απο το δημο χωρις αποζημιωση στον ενοικοιαστη κερδοι προηγουμενων χρονου 2013-2015 μεσα στην κριση 2.500.000 ευρω????? κτλ δεν ειναι τυχαιο λοιπον που δημοπρατησε τοσο καιρο χωρις ενδιαφερων και οποιος θα επαιρνε ενα κτιριο με τοσα εξοδα επισκευης και κατασκευης και τοσα που θελουν να το στηση απο την αρχη μονο ενας συνχρονος ωνασης που δεν θα ειχε και λογο να επενδυση σε κατι τετοιο και μετα περιμενουμε αξοιοποιηση αλλα λογια

  3. κωστας
    20 Απριλίου 2017 at 09:58 — Απάντηση

    συζηταμε για κατεδαφιση για ενα πραγμα πανεμορφο για την εποχη του το οποιο δεν καθαριζετε τοσα χρονια που ειναι αρκετα ποιο απλο απο την κατεδαφιση για τρεια σκυλια τα οποια τα συντηρουν αυτοι με το φυλακιο της εταιρια που ανελαβε την αμμογλωσσα και εχει γινει απροσιτος ο χωρος με τα ποδια η δικυκλο που αυτο που ειναι το πιο απλο να διευθετηθη χωρις εξοδα και παλι δεν γινετε τωρα που επιτρεπετε η προσβαση και δεν χρειαζετε ουτε συμβουλια ουτε κονδυλια ουτε τιποτα μονο καλη θεληση και αγαπη για το μερος το οποιο καθε μερα επιλεγουν εκατονταδες ατομα για περιπατο αλλα δεν φτανουν στο φαρο λογο σκυλων ακομη κατα την διαδρομη του ποδηλατοδρομου πεζοδρομου υπαρχουν πολες τρυπες απο φρεατια η σπασμενα η κλεμενα δημιουργοντας αρκετες παγιδες σε σημεια που οι λαμπες δεν δουλευουν δεν ειναι ντροπη??????????

  4. evi lazari
    20 Απριλίου 2017 at 09:01 — Απάντηση

    Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για το κτίριο του ΤΑΟΛ και για τους αμμόλοφους, και για τον βιολογικό καθαρισμό και για την χωματερή και για την αθλια εγκατάλειψη των ιβαριών κλπ κλπ!!! Κάποιες αδύναμες φωνές, κατά καιρούς και μετά σιωπή!! Η αισθητική της πλειψηφίας δεν προσβάλλεται! Η μειοψηφία ας οργανωθεί – θούμε, γιατί μόνο κριτικές και μνημόσυνα δεν βοηθάνε.

  5. Angie
    19 Απριλίου 2017 at 21:35 — Απάντηση

    Συμφωνώ απόλυτα με τον Άγγελο! Και για άλλη μία φορά πιστεύω ότι στην Πάτρα γίνεται δουλειά με κέντρο τον δημότη, σύμφωνα με τις δυνατότητες της δημοτικής αρχής.
    Δεν είναι κακό αντί να τρέχουν στην Κίνα οι έχοντες την διαχείριση των δημοτικών κονδυλίων, να ταξιδέψουν πιο κοντά, σε όλους εκείνους τους Δήμους στην Ελλάδα που δουλεύουν χωρίς να περιμένουν τις επιδοτήσεις ή τους ταλαίπωρους γονατισμένους δημότες να τους επιδοτούν με τα τρελά πλέον δημοτικά τέλη.
    Ας δουλέψουν και ας δουλέψουμε όλοι με αυτά που έχουμε και ας αναδείξουμε την ομορφιά του τόπου μας. Και να θυμούνται οι έχοντες την εξουσία ότι εκπροσωπούν αυτούς που τους ανέδειξαν και οφείλουν να λειτουργούν σεβόμενοι το σύνολο των δημοτών και πολιτών του τόπου τους. Ο κόσμος φωνάζει και δείχνει με τον τρόπο του ότι δεν φοβάται να σηκωθεί από την βόλεψή του για να βοηθήσει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Δεν φτάνουν μόνο οι εθελοντές και όσοι αγαπούμε το νησί μας. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

  6. Άγγελος Σταγιάνος
    19 Απριλίου 2017 at 19:42 — Απάντηση

    Γιατί δεν παίρνει το Δημοτικό Συμβούλιο, μία απόφαση να τα γκρεμίσουν όλα; Με τα οχήματα που διαθέτει και που μπορεί να βρει, είναι ζήτημα λίγων ημερών να καθαρίσει ο τόπος. Να φύγει αυτό το αίσχος και να καθαρίσει όλο το μέρος. Έτσι για φέτος θα είναι πολύ πιο όμορφη η περιοχή και δεν θα λυπόμαστε για την κατάντια της. Ύστερα να γίνει μία κατασκευή όχι τόσο βαριά (σαν την υπάρχουσα), η οποία θα είναι και πιο λειτουργική και με σχετικά μικρό κόστος. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Δήμαρχο της Πάτρας, που κάνει τόσα έργα με μηδαμινό κόστος. Μία ”Πελετίδειος” λύση , θα κάνει χαρούμενους όλους τους Λευκαδίτες, αλλά και τους επισκέπτες. Αλλά, θα το ξαναπώ κι ας μην αρέσει σε κάποιους (όπως και στο παρελθόν, που αποδείχτηκε πως είχα δίκιο). Δεν είναι άγονος ο τόπος , είναι άγονα τα μυαλά…

  7. ΤΑΚΗΣ
    19 Απριλίου 2017 at 18:59 — Απάντηση

    ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΗ Η ΝΤΡΟΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ! ΄Αρχισε η νέα τουριστική περίοδος για το νησί μας και το πιο επείγον αυτονόητο στον τομέα αυτό έγινε ξανά ληξιπρόθεσμο λόγω παντελούς αδιαφορίας ολόκληρης της δημοτικής μας αρχής.Είναι περίεργο το γεγονός ότι κανένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου από καμία παράταξη δεν αντέδρασε σε προ μηνός παρεμφερές σχετικό άρθρο και η ασχήμια παραμένει και αποτελεί ντροπή αισχίστου βαθμού των ανωτέρω αρμοδίων.Αφού λοιπόν είναι τόσο δύσκολη η λύση του εν λόγω προβλήματος με δικά σας μέσα,να διαθέσετε μερικές σκούπες,φαράσια,και σακούλες και να καλέσετε τον εθελοντισμό των Λευκαδιτών μπας και απαλλαγούμε από αυτή τη βρωμιά.
    Κύριοι,αν συνεχιστεί αυτή η αδιαφορία σας δινετε το δικαίωμα στον καθένα να σκεφτεί ότι κάτι άλλο μπορεί να συμβαίνει στον Δήμο μας.

  8. θοδωρής Αραβανής
    19 Απριλίου 2017 at 10:12 — Απάντηση

    Χρόνια δεν έβλεπε δεν γνώριζε κανείς απ τους όψιμους κήνσορες -τώρα τελευταία και λόγω ηλεκτρονικών πληροφοριακών οψιμοτήτων- την προοδευτική καταστροφή του τουριστικού περιπτέρου και των καμπινών – εγκαταστάσεων γενικά στην παραλία Κάστρο στην Λευκάδα ??
    Την δομημένη αυτή παγιοποίηση δεν μπορούσε τουλάχιστον η κοινωνία της πόλης της Λευκάδας -οι περίφημοι πολιτισμένοι Μπρανέλοι με το υψηλό πήχυ πολιτισμού και χιούμορ- να την προστατέψουν?? Ή το γνήσιο μπουρανέλικο χιούμορ ( αυτό που ανακαλύπτουν οι ακαδημα’ι’κοί πανεπιστημιακοί ταγοί ) απευθύνεται μόνο στους άλλους αρκεί να μην ενοχλείται ο χιουμορίστας.???
    Ο πήχυς του πολιτισμού ( αυτόν που χρόνια ταυτίζει την ίντριγκα και την διασκέδαση με τον πολιτισμό ) δεν εμπεριείχε χρόνια την τουλάχιστον προστασία από τον βανδαλισμό του τουριστικού συγκροτήματος στο κάστρο Λευκάδος. ?? Ή ο πήχυς του πολιτισμού που αποδεδειγμένα πάντα ήταν ψηλά !!! ήταν και πήχυς ( ξύλινη δοκίς κατά Χ. Λάζαρη – καδνέλα κοινώς) Βανδαλισμού.,????
    Κσι όλη η Νήσος και οι συλλογικότητές της διοικητικές , οικονομικές, συντεχνιακές, επαγγελματικές, πολιτιστικές ( που ευδοκιμούν χρόνια τώρα σε κάθε χωριό με πολιτιστικά κέντρα και σωματεία) δεν έβλεπαν την κοινό για όλη την Νήσο περιουσιακό συτό στοιχείο , με εξόχως αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο , για να το προστατέψουν τουλάχιστον ???
    Οι πόροι απ την υπεραξία της εργασίας της προηγούμενης παραγωγικής γεννεάς ηλικιακά , επενδύθηκαν στην δημιουργία του τουριστικού αυτού περιπτέρου , ώς παγιοποίηση στον τόπο για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο των παραπέρα γεννεών ( διαγεννεαλογικά ). Αυτός είναι ο γεννεαλογικός πυρήνας για την κοινωνικοοικονομική και πολιτιστική διελκύστιδα στο χρόνο . Και η γεννεά που παρέλαβε να διαχειριστή αυτή την παγιοποίηση ώς συνέχεια ( να διαχειριστή δηλαδή τον σωρευμένο μόχθο της προηγούμενης γεννεάς)
    εθισμένη στην λειτουργική της εθελούσιας επιδοτούμενης αεργίας και προώρου ηλικιακής επιδοτούμενης συνταξιοδοτήσεως , λογικό ήταν να εγκατελείψει το τουριστικό περίπτερο μια και η συνταξιοδότηση και η αεργία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η απιφυγή απ’ την εργασία.
    Και εφ όσον δεν επενδύθηκε εργασία επί του τουριστικού τούτου περιπτέρου για τούτο κσι αυτό χρόνια απαξιώθηκε και ουσιαστικά καταστράφηκε.
    Και μαζί συμπαρασύρει χρόνια και την γύρω περιοχή προοδευτικά κσι την ίδια την πλαζ.
    Και το Μεγάλο Σάββατο το απόγευμα 3 ημισδέσποτα σκυλιά κάνανε επίθεση γαυγίζοντας από κοντά σε ποδηλάτες και περιπατήτρια την ίδια ώρα στη περιοχή.
    Αποτρέποντσς και διώχνοντας ουσιαστικά τον περίπατο με πόδια ή ποδήλατο στην περιοχή.
    Βάζοντας έτσι τον πήχυ ( αυτόν του πολιτισμού !!) σε θέση φράχτη , με στόχο την παρεμπόδιση της βόλτας ή της επισκέψεως στον τόπο που λέγεται Κάστρο Λευκάδος.
    Και καλά είναι οι αρμόδιοι της Νήσου και η κοινωνία στην οποία ανήκει η κτηματική αυτή περιφέρεια του Κάστρου, να σκεφτούν να τοποθετήσουν μόνιμο φράχτη στην περιοχή για να προστατέψουν τους πολίτες ή επισκέπτες από τυχόν αδέσποτα και ημιαδέσποτα σκυλιά που ευδοκιμούν χρόνια στην περιοχή.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.