HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΟ υποψήφιος Δήμαρχος Κώστας Γληγόρης

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Κώστας Γληγόρης

Τον υποψήφιο δήμαρχο Κώστα Γληγόρη δεν τον γνώριζα πριν από τις εκλογές, του 2014. Τον είδα για πρώτη φορά στο Διοικητήριο την βραδιά των αποτελεσμάτων. Μου είχε κινήσει την περιέργεια ο τρόπος που είχε πολιτευτεί. Ήταν από τους τελευταίους που κατέθεσε υποψηφιότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες σχεδόν… αθόρυβα, συγκέντρωσε τότε, πάνω από χίλιους ψήφους.

Το παρόν δημοτικό συμβούλιο ανέλαβε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014. Παρακολούθησα τις συνεδριάσεις του ανελλιπώς τα δυο πρώτα χρόνια και μάλιστα από την πλεονεκτική θέση, να μην είμαι οπαδός καμιάς παράταξης.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2014 (μετά από τρεισήμισι μήνες) δημοσίευσα από αυτή την ιστοσελίδα τις πρώτες εντυπώσεις μου. Σήμερα ξανακοιτώντας αυτή τη δημοσίευση θα άλλαζα τα γραφτά μου για κάποιους αλλά όχι για τον Κώστα. Είχα γράψει τότε:

«Κώστας Γληγόρης (Φλούδας): Το πρώτο προσόν που πρόσεξα στο νεαρό με την αλογοουρά, είναι ότι κοκκινίζει -σπάνιο φαινόμενο σήμερα. Έρχεται πάντα μελετημένος στα συμβούλια για όλα τα θέματα, συμμετέχει σε ένα σωρό επιτροπές, κάνει σωστές και εύστοχες παρεμβάσεις -όχι μόνο σε τεχνικά θέματα- πάντα με ευγένεια και ήθος. Χρησιμοποιεί πάντα την κοινή λογική. Από τις τοποθετήσεις του, δείχνει οικολογικές ευαισθησίες, είναι υπέρμαχος της χρήσης των νέων τεχνολογιών π.χ. ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις και δείχνει ασυμβίβαστος. Δεν έχουμε μέχρι σήμερα ακούσει τις πολιτικές του πεποιθήσεις -με βάση τα στερεότυπα που έχουμε στο μυαλό μας. Δείχνει ένας τεχνοκράτης με ευαισθησίες, καλλιέργεια και κουλτούρα.» Δες εδώ

Στα χρόνια που μεσολάβησαν το αισθητήριό μου δεν διαψεύστηκε. Οι πρώτες εντυπώσεις του 2014 ενισχύθηκαν και έγιναν πεποίθηση. Θα έλεγα μάλιστα πως η εμφάνιση του Κώστα Γληγόρη στα τοπικά πράγματα είναι το μοναδικό «κέρδος» που αποκομίσαμε τα πέντε προηγούμενα χρόνια.

Παρακολούθησα την πορεία του μέχρι σήμερα. Τον απασχόλησα πολλές φορές στο τηλέφωνο, ζητώντας πληροφορίες και διευκρινήσεις για τις ανάγκες αυτής της ιστοσελίδας. Σημείωσα και υπογράμμισα χαρίσματα, και ευαισθησίες, μα κυρίως γνώσεις, θάρρος και τόλμη.

O Κώστας Γληγόρης είναι πολιτικός μηχανικός, υπήρξε πρόεδρος και  είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Λευκάδας. Βρέθηκε από τους πρώτους στην Κεφαλονιά, μετά τους σεισμούς του 2014, παρέχοντας τεχνική υποστήριξη. Το ίδιο έκανε και στον σεισμό της Λευκάδας το 2015. Γύρισε όλο το νησί, προσφέροντας βοήθεια με τις γνώσεις του. Δεν τον είδαμε όμως πουθενά φωτογραφημένο με κουστωδίες και με ύφος περισπούδαστο. Είναι σεμνός και χαμηλών τόνων. Κομίζει ένα διαφορετικό ύφος και ήθος, έξω από τα στερεότυπα που έχουμε εθιστεί.

Διαθέτει όλα εκείνα τα χαρίσματα που αποτελούν ένα συγκροτημένο άνθρωπο και έχει όλα εκείνα τα προσόντα που μπορούν να το κάνουν ένα επιτυχημένο δήμαρχο: πείσμα, επιμονή, διαρκή αναζήτηση και έφεση στην επιμόρφωση. Ξεκίνησε ένα δύσκολο και «σκληρό» μεταπτυχιακό και μάλιστα με υποχρεωτικές ώρες παρακολούθησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. «Τοπική, Περιφερειακή ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση» είναι ο τίτλος και προορίζεται για λίγους και ικανούς.

Ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με αθλήματα που έχουν βάση τη θάλασσα, όπως ιστιοσανίδα, ιστιοπλοΐα κ.α. Δαμάζει τα κύματα και παράλληλα οραματίζεται πως θα μπορούσε ο θαλάσσιος αθλητισμός να γίνει πόλος έλξης για το νησί μας.

Τιμώντας τον ρόλο του δημοτικού συμβούλου, ήταν ίσως ο μοναδικός, που σήκωσε όλο το βάρος της αντιπολίτευσης με τις εύστοχες τοποθετήσεις και τις καίριες παρεμβάσεις του στα δημοτικά συμβούλια.

Απέκτησε μια αξιοσημείωτη εμπειρία με την ουσιαστική ενασχόλησή του με τον Δήμο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τόσο η πορεία του όσο και η οπτική γωνία που βλέπει τα πράγματα, ανοίγουν καινούργιους ορίζοντες στην αυτοδιοίκηση και το ρόλο της. Ουδέποτε έκρυψε τις απόψεις του, ακόμα και όταν αυτές ήταν αντίθετες με την γεμάτη κόσμο αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Σημειώνω πως ήταν ίσως ο μοναδικός από την αντιπολίτευση, που δεχόταν τα πυρά του νυν δημάρχου, σε όλα σχεδόν τα δημοτικά συμβούλια.

Δεν είναι τυχαίο, πως τρεις σημαντικοί άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, πρώην επιτυχημένοι δήμαρχοι των Καποδιστριακών Δήμων, η Σεβαστή Ρεκατσίνα (Καρυάς), ο Μάκης Μελάς (Απολλωνίων) και ο Γεράσιμος Γληγόρης (Σφακιωτών), συμπορεύονται και συστρατεύονται με τον Κώστα Γληγόρη, εμπνεόμενοι από την προσπάθεια και τη δυναμική που έχει αναπτύξει. Ούτε είναι τυχαίο, πως πλαισίωσε το ψηφοδέλτιό του με μια αξιοθαύμαστη ομάδα νέων και άφθαρτων ανθρώπων.

Η θητεία του παρόντος δημοτικού συμβουλίου ολοκληρώνεται τον προσεχή Αύγουστο. Τόσο η λειτουργία, όσο κυρίως, η σύνθεσή του, ήταν απογοητευτική και κατώτερη της ιστορίας, της δυναμικής και των δυνατοτήτων του νησιού.

Οι δημοτικές εκλογές μας αφορούν όλους. Δεν υπάρχει ατομική ευτυχία και προκοπή σε έναν τόπο βουτηγμένο στη στασιμότητα, το τέλμα και την μετριότητα. Είναι καιρός να δώσουμε ευκαιρίες στους άξιους και ικανούς. Η υποψηφιότητα του Κώστα Γληγόρη, πλαισιωμένη με πολλά αξιόλογα στελέχη, είναι μια ευκαιρία για τη Λευκάδα να κάνει το άλμα προς τα μπρος, δίνοντας νέα πνοή στο νησί, αντάξια της ιστορίας και του πολιτισμού που κληρονόμησε.

Προηγουμενο αρθρο
Ατμόσφαιρες του Πάσχα…
Επομενο αρθρο
Οι ημιάγριοι των «εθίμων»

3 Σχόλια

 1. κωστας
  1 Μαΐου 2019 at 21:11 — Απάντηση

  Μήπως θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στην ομαδα και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου πιστευω οτι και αυτός έχει προσφέρει έργο και έχει αρκετά να δώσει με μια τόσο σοβαρή ομάδα που ενδιαφέρεται για τον τόπο βαση του έργου της (σφακιωτες καρυά βασιλική)

 2. Κώστας Μαργέλης
  30 Απριλίου 2019 at 14:58 — Απάντηση

  Άκουσα ορισμένες παρεμβάσεις του σε δημοτικά συμβούλια. Το ίδιο έκανα και για τον νυν δήμαρχο. Παρακολούθησα διαδικτυακά τα δύο συνέδρια τα οποία διεξήχθησαν με πρωτοβουλία του κυρίου Καλού. Άκουσα επίσης, τις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις των κυρίων Σολδάτου, Καλού και Δρακονταειδή. Τείνω προς την υποψηφιότητα του κυρίου Γληγόρη για τους ίδιους λόγους που αναφέρονται στο κείμενό σας. Σαν δεύτερη επιλογή κρατάω αυτήν του κυρίου Καλού.

 3. Σπυριδώνης
  29 Απριλίου 2019 at 23:03 — Απάντηση

  Συμφωνώ απόλυτα. Στις δημοτικές εκλογές θα επιλέξουμε την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, θα δώσουμε την ευκαιρία σε νέα πρόσωπα με όραμα διάθεση προσφοράς και γνώση, με νέες καινοτόμες ιδέες που πνίγονται μέσα στις λειτουργίες των κομματικών παρατάξεων ή θα επιλέξουμε μια ανακατανομή των δομημένων πελατειακών συστημάτων και συναλλαγής στο κρυφό παζάρι, για την απονομή διακριτών ρόλων σε θέσεις και αξιώματα; Ο τόπος μας έχει ανάγκη από ένα σοβαρό αξιόπιστο επιχειρησιακό σχέδιο, την ομάδα που θα το τρέξει και τον άνθρωπο που έχει την τεχνοκρατική επάρκεια, την γνώση, την εργατικότητα, και τις ικανότητες να το συντονίσει.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.