HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΠαιδικές Φωνές -Ένα μαθητικό περιοδικό των ετών 1965-1969- στον Άγιο Πέτρο

Παιδικές Φωνές -Ένα μαθητικό περιοδικό των ετών 1965-1969- στον Άγιο Πέτρο

+ι+-+¦+++¦+¦+φ_Γ +ο_Κ+_+φ_Γ-page1

Τον Οκτώβρη του 1965 στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Πέτρου λειτουργούσε ως 4/θέσιο, με περισσότερα από 130 παιδιά και υπηρετούσαν οι δάσκαλοι: Γεώργιος Δ. Κατηφόρης (1908-1988, Κική Μ. Καράμπαλη – Φλώριου, Σπύρος Ν. Φλώριος και Θανάσης Δ. Μελάς.

Με ομόφωνη απόφαση του προσωπικού, εξασφαλισμένη την υλική συνδρομή (προσφορά πολυγράφου οινοπνεύματος και του κατάλληλου χαρτιού) από το ελβετικό κλιμάκιο της Χριστιανικής Υπηρεσίας Ειρήνης, στο οποίο πρωτοστατούσε η J.Konig (η γνωστή Ασπασία), αποφασίστηκε να κυκλοφορήσει ένα περιοδικό γραμμένο από τους μαθητές του σχολείου για τους μαθητές του σχολείου αλλά και για άλλα σχολεία της Λευκάδας αρχής γενομένης από αυτά των γειτονικών χωριών.
Ο τίτλος βγήκε ύστερα από συζήτηση με τους μαθητές και είναι ο αναγραφόμενος στην επικεφαλίδα:
+ι+-+¦+++¦+¦+φ_Γ +ο_Κ+_+φ_Γ-page2 με σύμπλεγμα, στο μέσον της σελίδας, Δ.Σ Αγίου Πέτρου. Το εξώφυλλο σχεδίασε ο Σπύρος Φλώριος.

Στην 3η σ. με τον τίτλο ΞΕΚΙΝΗΜΑ γράφτηκε τότε:

«Με συναίσθηση των ευθυνών μας παρακινήσαμε τους μαθητές μας για τούτο το Ξεκίνημα. Ξεκινήσαμε με μια πίστη κι ένα ενθουσιασμό, να αναπληρώσουμε κάτι που λείπει – που είναι άγνωστο – θα ήταν καλύτερα να πούμε στα παιδιά του σχολείου μας.

Στη σημερινή εποχή που τα πάντα διέρχονται μια σοβαρή κρίση, ένα περιοδικό σαν το δικό μας, γραμμένο από τα παιδιά για τα παιδιά, θα προσέφερε κι αυτό κάτι, στους δε μεγάλους φίλους μας θα έδινε την ευκαιρία να παρακολουθούν την πνευματική πρόοδο της νέας γενιάς.

Φιλοδοξία μας είναι:
1.-Να παρακινήσουμε τα παιδιά μας και τα παιδιά των άλλων σχολείων να διατυπώνουν ορθά αυτά που βλέπουν, σκέφτονται και τα απασχολούν.
2.-Να τους κινήσουμε το ενδιαφέρον να διαβάζουν.
3.-Να δημιουργήσουμε ένα στίβο ευγενικής πνευματικής άμιλλας από τον οποίο, ενδέχεται, να ξεπηδήσουν οι μελλοντικοί εργάτες του πνεύματος και
4.-Να διατηρήσουμε άσβεστη την αγάπη των παιδιών μας στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Δύσκολο το έργο! Μεγάλη η ευθύνη!
Θα αγωνιστούμε όμως με όλες μας τις δυνάμεις. Δε θα λογαριάσουμε κόπους και έξοδα, γιατί πιστεύομε ότι έτσι εκπληρώνουμε τη μεγάλη αποστολή που μας ανέθεσε η αιώνια Ελλάδα. Στο δύσκολο αυτό έργο που αναλάβαμε, καλούμε όλους τους αγαπητούς συναδέλφους και φίλους μαθητές, να μας βοηθήσουν.Η συνεργασία τους θα είναι ευπρόσδεκτη και θα αποτελεί για μας χαρά να καταχωρούμε σκέψεις συναδέλφων και εργασίες μαθητών. Μ’ αυτές τις σκέψεις παραδίνουμε στην κρίση σας τις ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ».

Οι πρώτες εργασίες που καταχώθηκαν σ’ αυτό το τεύχος γράφτηκαν από:
Χριστίνα Βλασσοπούλου (Η εργασία του πατέρα μου)
Λένα Χατζή (Στο δάσος για τις κάμπιες)
Δήμητρα Ι. Σουμίλα (Το χωριό μου)
Ευαγγελία Πατίτσα (Ο βοσκός)

Από τη σύνταξη καταχωρήθηκε το ποίημα: Το σπίτι του πατέρα μου (από το βιβλίο Λουλούδια του Θεού σ.63) και από το βιβλίο (Τα Παραμύθια των Θεών του Ολύμπου) μια σελίδα αφιερωμένη στο Δία, με τη σημείωση ότι θα ακολουθούσαν στα επόμενα τεύχη συνέχειες και για τους άλλους θεούς. Στη 13η σ. γράφτηκαν νέα του χωριού και του σχολειού και στην 15η, προτελευταία, Σπαζοκεφαλιές.

+ι+-+¦+++¦+¦+φ_Γ +ο_Κ+_+φ_Γ-page5

Η συμμετοχή των μαθητών σ’ όλη την προετοιμασία ήταν συγκινητική. Μα πιο συγκινητική ήταν η υποδοχή που επιφύλασσαν στις ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ, κάθε φορά που έπαιρναν στα χέρια τους το νέο τεύχος. Το ίδιο συγκινητική ήταν και υποδοχή δασκάλων, μαθητών από άλλα σχολεία αλλά και του λευκαδίτικου τύπου εκείνης της περιόδου.

Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα Δημοκρατική Αναγέννηση, φύλλο 19, εκδότης Ξ. Γρηγόρης, Βουλευτής, Δ/ντής σύνταξης Τάκης Γεωργάκης στην 4η σ, στις 15 Οκτωβρίου 1965) με τον τίτλο: (Παιδικές Φωνές)
Μια αληθινά ωραία πρωτοβουλία που θα πρέπει να βρει μιμητές.Έγραψε ένα ωραιότατο και πολύ συγκινητικό σχόλιο.

Ο Λευκαδίτης ποιητής Τάσος Σίδερης έγραψε για το ίδιο γεγονός, σε γράμμα που μας έστειλε: «Ένα χαρούμενο μήνυμα από το ολόμορφό μου χωριό, έφτασε με το τελευταίο ταχυδρομείο. Μέσα σ’ ένα ταχυδρομικό φάκελο κλεισμένα τα παιδικά τιτιβίσματα της νέας γενιάς του χωριού μου, σαν μπουκέτο λουλουδιών μοσχομύριστο, μου πλημμύρισαν το στέρνο καλοθύμητες αναμνήσεις κάποιων παλιών και αξέχαστων στιγμών των παιδικών χρόνων, της άδολης νιότης, που όλα τα τυλίγει με το χρυσαφένιο μανδύα του γλυκόνειρου και της φαντασίας».

Και ο αξέχαστος δάσκαλός μας Πανταζής Κοντομίχης, πολλά χρόνια αργότερα, γράφει ωραία λόγια για τις Παιδικές Φωνές στο βιβλίο του Ο τύπος στη Λευκάδα (1800-1987), Αθήνα 2003, Εκδόσεις Γρηγόρη, σ. 261.

+ι+-+¦+++¦+¦+φ_Γ +ο_Κ+_+φ_Γ-page4

Ψάχνοντας το αρχείο βρήκαμε τα περισσότερα από τα τεύχη που εκδόθηκαν από τον Οκτώβριο του 1965 (τεύχος 1ο , έως το Μάρτιο του 1969, με διακοπή το 1968). Όλα τα τεύχη βρίσκονται στη Χαραμόγλειο Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη προσφορά της αείμνηστης Φρόσως Δρακονταειδή – Αργυρού.

Με το σημείωμα αυτό παρουσιάζουμε το ξεκίνημά μας, γιατί πιστεύουμε ότι η προσπάθεια όλων των συντελεστών της φτωχής πολυγραφημένης εκείνης έκδοσης βοήθησε θετικά την πνευματική πρόοδο των παιδιών του χωριού μας και ακόμα την πληροφορία ότι η έκδοση διακόπηκε το Μάρτιο του 1969, γιατί η στρατιωτική Αρχή του τόπου είχε την απαίτηση να λογοκρίνει τις… μαθητικές εκθέσεις. Όταν δε ανακοινώθηκε στους μαθητές η πληροφορία της λογοκρισίας και είδαν και τη σχετική σφραγίδα στο τεύχος που είχε σταλεί για το σκοπό αυτό, δυσαρεστήθηκαν και χωρίς πολλές συζητήσεις δήλωσαν ότι δε συνεχίζουν.

Θ. Μελάς

Προηγουμενο αρθρο
Στις Γειτονιές του Κόσμου: Το Χόλυγουντ της απογοήτευσης!!!
Επομενο αρθρο
ΙΕΚ Λευκάδας: Έναρξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.