HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΠαλιές χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες κάρτες

Παλιές χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες κάρτες

Ευχές με παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες της Βικτωριανής περιόδου.

Παλιές, κυρίως, αγγλικές χριστουγεννιάτικες κάρτες της ύστατης Βικτωριανής περιόδου (τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα) και των αρχών του 20ού αιώνα. Απεικονίζουν παραμυθένια εξοχικά σπίτια σε χιονισμένα τοπία με καλοντυμένες νεαρές γυναίκες να βαδίζουν στο χιόνι, να μαζεύουν χριστουγεννιάτικα κλαδιά από το δάσος, να κάνουν χορευτικές φιγούρες στον πάγο…
Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν, στο ονειρεμένο “μικρόκοσμο” των χριστουγεννιάτικων εικόνων μιας άλλης εποχής…

Πρωτοχρονιάτικες κάρτες art nouveau

Καλή χρονιά με δύο όμορφες κάρτες των αρχών του 20ού αιώνα. Πριν διακόσια χρόνια με αυτές τις κάρτες κάποιοι εύχονταν στην Ευρώπη.

Art deco πρωτοχρονιάτικες κάρτες

“Καλή χρονιά” (“bonne année” στα γαλλικά) με κομψοντυμένες κυρίες των αρχών του 20ού αιώνα εύχονται οι πρωτοχρονιάτικες κάρτες του art deco καλλιτέχνης Xavier Sager (1870-1930), o οποίος στις αρχές του σχεδίασε στο Παρίσι πάνω από 3000 κάρτες.

Μ’ αυτές τις κάρτες εύχονταν την περίοδο του Μεσοπολέμου (όσοι εύχονταν) στη βιομηχανικά αναπτυγμένη Δύση. Χιονισμένες εκκλησιές, παραμυθένια χωριουδάκια μέσα στα χιονισμένα έλατα, κομψές όμορφες κυρίες με γούνινα παλτό, καπέλα και μανσόν στα χέρια, καλοντυμένα ζευγάρια να κάνουν περίπατο μέσα στα χιόνια και να στροβιλίζονται, κάνοντας πατινάζ… είναι κάποια από τα θέματα που απεικονίζονται στις παρακάτω κάρτες. Στην Ευρώπη, την περίοδο ανάμεσα στους δύο Μεγάλους Πολέμους με το οικονομικό κραχ και την εποχή που αναδυόταν ο φασισμός και ο ναζισμός, όλα φαίνονται τόσο ονειρικά και παραμυθένια στις χριστουγεννιάτικες-πρωτοχρονιάτικες κάρτες. Φυσικά, δεν ήταν έτσι στην πραγματικότητα ή μάλλον η πραγματικότητα ήταν έτσι μόνο για κάποιους. Όμως, ποιος νοιάζεται για την πραγματικότητα, τις ημέρες των Χριστουγέννων και τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς;

Πηγή

Προηγουμενο αρθρο
Ένα πάρτι στην πόλη της Λευκάδας το 1968
Επομενο αρθρο
Καλό ταξίδι Σοφία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.