HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠαρέμβαση του Συλλόγου«ΣΑΠΦΩ» και του Συλλόγου «Αγιοπετριτών» για το δρόμο Πόντη – Νηρά

Παρέμβαση του Συλλόγου«ΣΑΠΦΩ» και του Συλλόγου «Αγιοπετριτών» για το δρόμο Πόντη – Νηρά

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Νοτιοδυτικής Λευκάδας “ΣΑΠΦΩ” με έδρα το Δράγανο Λευκάδας και
Ένωση Αγιοπετριτών Αττικής, Πολιτιστικός και Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος με έδρα την Αθήνα.
28 Δεκεμβρίου 2014
Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας

Θέμα: Παρέμβαση του Συλλόγου “ΣΑΠΦΩ” και του Συλλόγου “Αγιοπετριτών” για το δρόμο Πόντη – Νηρά


Σε σχέση με τη συζήτηση του θέματος της διαπλάτυνσης του δασικού δρόμου Πόντη – Νηρά διαμαρτυρόμαστε έντονα για τους παρακάτω λόγους:

1. Δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα για την επιτάχυνση του έργου αυτού και μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η νέα δημοτική αρχή το προτάσσει, στον προϋπολογισμό της, όταν έχει εγκαταλείψει άλλα έργα ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας (διάνοιξη και διαπλάτυνση δρόμου Κομηλιό – Αθάνι, παράκαμψη των οικισμών Αθανίου, Δραγάνου, βελτίωση των δρόμων προς Πόρτο κατσίκι και Εγκρεμνούς κλ.π)

2. Χρησιμοποιήθηκαν από τη Δημοτική αρχή προσχηματικοί λόγοι για την αναγκαιότητα του έργου προκειμένου να ικανοποιηθούν αλλότρια συμφέροντα τα οποία εντείνουν τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες μεταξύ ορεινών και παραθαλάσσιων χωριών του νησιού μας (Π.χ. Βασιλική – Ορεινά χωριά). Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στον αφανισμό των πληθυσμών των ορεινών χωριών που ζουν από τον τουρισμό που οδεύει από εκεί για τις διάσημες παραλίες μας.

3. Παίζουν μαζί με τα συμφέροντα των εταιριών ΔΕΗ και GAMESA που έχουν βάλει στο μάτι εδώ και μια δεκαπενταετία τη χερσόνησο του Λευκάτα για να εγκαταστήσουν τέρατα ανεμογεννήτριες ύψους 120 μέτρων. Οι GAMESA και η ΔΕΗ αναμένουν αυτό το δρόμο με αδημονία εδώ και χρόνια και ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ γιατί θα αποτελέσει τη μοναδική δίοδο για να μπορέσουν οι νταλίκες τους να μεταφέρουν τα τεράστια σώματα των ανεμογεννητριών τους και έτσι θα ακυρωθεί ο αγώνας των κατοίκων εναντίον τους που μέχρι τώρα ήταν νικηφόρος.

4. Συγχρωτίζονται με τα συμφέροντα διαφόρων καταπατητών που έχουν βρει ευκαιρία τα τελευταία χρόνια να επωφεληθούν από την εγκατάλειψη περιουσιών στην ευρύτερη περιοχή και αναμένουν και αυτοί να “δικαιωθούν” οι κόποι τους.

5. Τέλος αναμέναμε από το Δήμο να μας ενημερώσει για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου που προτείνει ως όφειλε, αλλά καμιά ειδοποίηση δεν λάβαμε ούτε εμείς ούτε τα τοπικά συμβούλια, παρότι η ΣΑΠΦΩ είναι από τους μοναδικούς ενεργούς περιβαλλοντικούς συλλόγους στη Νοτιοδυτική Λευκάδα και ο Σύλλογος Αγιοπετριτών έχει γίνει πασίγνωστος για την ευαισθησία του στα περιβαλλοντικά θέματα.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ το σχεδιασμό του για το δρόμο Πόντη – Νηρά, τουλάχιστον μέχρι: α) Να εκλείψει οριστικά ο κίνδυνος εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη χερσόνησο του Λευκάτα και β) να διανοιχτεί ο ζωτικής σημασίας δρόμος Κομηλιό – Αθάνι – Πόρτο Κατσίκι καθώς και η παράκαμψη των οικισμών και γ) να δικαιώσει των πολυετή αγώνα των κατοίκων της περιοχής στον οποίο θυμίζουμε ότι πολλά μέλη του τωρινού δημοτικού συμβουλίου είχαν συνταχθεί ενεργοί και αλληλέγγυοι.
Επιφυλλασόμεθα δε για τις νόμιμες ενέργειές μας.

Παρακαλούμε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. να αναγνωσθεί το παρόν στο σεβαστό δημοτικό συμβούλιο.

Για το Σύλλογο ΣΑΠΦΩ                                      Για το Σύλλογο Αγιοπετριτών Αττικής

Ο Πρόεδρος                                                                                    Ο Πρόεδρος

  Γιάννης Κατωπόδης                                                          Απόστολος Αντύπας

Προηγουμενο αρθρο
Φωτιά σε πλοίο με 466 επιβαίνοντες ανοιχτά της Κέρκυρας -Επιχείρηση εκκένωσης
Επομενο αρθρο
Η στιγμή της διάσωσης από Ιταλούς στο σημείο που καίγεται το πλοίο [εικόνες]

2 Σχόλια

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΡΜΟΣ
    30 Δεκεμβρίου 2014 at 20:01 — Απάντηση

    Πάλι ο φίλος μας ο Σουηδός δήμαρχος μπέρδεψε ανόμοια πράγματα. Τι δουλειά έχουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς στην Ελλάδα με αυτά στη Σουηδία; Που θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι συγκυβερνήτες πειθήνια όργανα των τοκογλύφων με τον Ελληνικό λαό; Άστα αγαπητέ Γιώργο, η δημοσιοσχετίστικη δημοσιογραφία σου βρίσκει υποστηρικτές μόνο όσους εξυπηρετεί το συγκεκριμένο σύστημα.

  2. ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ
    29 Δεκεμβρίου 2014 at 01:07 — Απάντηση

    Με τις Ευχές μας για ένα αισιόδοξο 2014, σας στέλνουμε τα τελευταία νέα από την Σουηδία που είναι πολύ επίκαιρα για την Ελλάδα.
    Γιώργος Λογοθέτης
    Θεσσαλονίκη 28.12.2014
    Μαθήματα υπεύθυνης πολιτικής από την Σουηδία
    Στις σουηδικές εκλογές 15.9.2014, τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς συγκέντρωσαν 43,7% των ψήφων έναντι ενός 39,1% για το κεντροδεξιό συνασπισμό του πρώην πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ. Το Σοσιαλιστικό κόμμα και οι Πράσινοι αποτέλεσαν την βάση της νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού κόμματος Stefan Leven.
    Όταν όμως στη νέα βουλή το ακροδεξιό κόμμα που έλαβε 12,9%
    με κεντρικό θέμα την μείωση των μεταναστών δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό αλλά την πρόταση της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός συνασπισμός ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές για τις 22 Μαρτίου. Θα ήταν οι πρώτες πρόωρες εκλογές στη Σουηδία από το 1958 και οι δεύτερες στην ιστορία της Σουηδίας.
    Όμως η αντίδραση από την κοινή γνώμη που δεν ήθελε ξανά εκλογές, ανάγκασε όλα τα κόμματα να αλλάξουν άποψη. Έτσι στις 28.12.2014 τα μεγάλα κόμματα της Σουηδίας με μια ιστορική απόφαση διάλεξαν τον δρόμο της συναίνεσης και της συνεργασίας και οι Σουηδοί δεν θα χρειαστεί να ξαναψηφίσουν μέσα σε 6 μήνες.
    Τα κόμματα που θα συνεργαστούν είναι οι σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι από τη μια πλευρά, και η κεντροδεξιά, (συντηρητικοί, κεντρώο λαϊκό κόμμα, φιλελεύθεροι και χριστιανοδημοκράτες), από την άλλη. Την απόφαση χαιρέτησε και το Αριστερό κόμμα που έλαβε 5,7%.
    Η συμφωνία προβλέπει πως τα επόμενα χρόνια κάθε κυβέρνηση μειοψηφίας θα μπορεί να περνάει τον προϋπολογισμό της με την παθητική στήριξη της αντιπολίτευσης χωρίς κίνδυνο για πρόωρες εκλογές.
    ‘Ετσι για μια ακόμα φορά νίκησε η συναίνεση που χαρακτηρίζει την πολιτική και την κοινωνία της Σουηδίας από την δεκαετία του 1930. Από τη συμφωνία αποκλείεται η άκρα δεξιά.
    “Η Σουηδία είναι υπερήφανη για την παράδοσή της που έγκειται στο να διευθετεί τα δύσκολα ζητήματα πέρα από παρατάξεις, μια παράδοση την οποία δεν έχουν όλες οι χώρες”, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός Stefan Leven πρώην οξυγονοκολητής και πρόεδρος του συνδικάτου Μετάλλου.
    Οι οικονομικοί αναλυτές τονίζουν τα πλεονεκτήματα που έχει η απόφαση για την οικονομία της χώρας και τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζε η Σουηδία με τις πρόωρες εκλογές για τα επιτόκια, το χρηματιστήριο και τη συναλλαγματική ισοτιμία.
    Μεταξύ άλλων το κράτος θα εξοικονομήσει περίπου 13.000.000 ευρώ. Ανάλογα οικονομικά οφέλη θα έχουν και τα κόμματα. Ανυπολόγιστα όμως θα είναι τα οφέλη για την Σουηδική κοινωνία.
    Με την ιστορική αυτή απόφαση των μεγάλων κομμάτων της κεντροδεξιάς και των σοσιαλιστών και πράσινων, συνεχίζεται η παραδοσιακή πολιτική συναίνεσης και συνεργασίας ανάμεσα στα σουηδικά πολιτικά κόμματα. Η συμφωνία θα ισχύει μέχρι και τις εκλογές το 1922.
    Περισσότερα για το σουηδικό μοντέλο διακυβέρνησης στο βιβλίο μου ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΛΜΕ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΡΧΩΝ εκδόσεις ΑΛΔΕ.
    Γιώργος Λογοθέτης
    http://www.theodorakisstory.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.