HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΠαρίσι: Πόλη του Φωτός

Παρίσι: Πόλη του Φωτός

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Τι να γράψει κανείς για το Παρίσι που δεν έχει ξαναγραφτεί χίλιες φορές από τις πιο σπουδαίες πέννες του κόσμου;

Δύσκολα μπορεί ακόμη και η έμπνευση να προσθέσει στην απεικόνιση μέσα από τις φωτογραφίες, δύσκολα μπορεί να ακολουθήσει την αρχοντιά ενός παρελθόντος που σμίγει αρμονικά με το παρόν της πόλης.

Το Παρίσι είναι μια μικρή -μεγάλη πόλη. Χτισμένη πάνω στο Σηκουάνα προσφέρει την ευκαιρία στον επισκέπτη να την περπατήσει πλακόστρωτο με πλακόστρωτο, βήμα με βήμα.

284

Ο Σηκουάνας δεν είναι ο βρώμικος ποταμός του 70 και του 80 με τους κλοσάρ (άστεγους) να κοιμούνται μεθυσμένοι κι ελεεινοί στις αποβάθρες . Οι όχθες του καθαρισμένες φιλοξενούν πλέον τα πιό μοδάτα μπαράκια όπου συχνάζει η νεολαία. Οι παρόχθιες ποδηλατάδες είναι το καθιερωμένο σπόρ των Παριζιάνων που ανέμελα ανεβοκατεβαίνουν στα φαρδιά πεζοδρόμια δίπλα ακριβώς από τον ποταμό.

Στην Αριστερή Πλευρά της Πόλης (Rive Gauche) βρίσκεται ο εμβληματικός Πύργος του Άιφελ, χιλιοτραγουδισμένος και καθηλωτικός όταν τις νύχτες στολίζεται με τα φωτάκια της χαράς και των χρωμάτων.

Στην ίδια πλευρά φιγουράρει ο μεγαλοπρεπής τάφος του αυτοκράτορα Ναπολέοντα(Les Invalides –Οι Αθάνατοι) ένα μνημείο ισχύος και επεκτατισμού της πάλαι ποτέ κραταιάς Γαλλικής αυτοκρατορίας. Η περιοχή είναι γενικά πανέμορφη με φαρδείς δρόμους και καταπράσινες αλέες και με θέα προς την Αψίδα του Θριάμβου.

02

Από την άλλη πλευρά (Rive Droite-Δεξιά Όχθη) βρίσκονται όλοι οι κλασικοί δρόμοι και τα μνημεία του Παρισιού. Οι μεγάλες συγκλονιστικές λεωφόροι ξεκινούν ως ακτίνες από την Αψίδα του Θριάμβου, που στέκεται στα όρια της πόλης διακτινίζοντας προς το κέντρο την αρχοντιάς τους και παραπέμποντας σε μέρες δόξας της Γαλλικής Αυτοκρατορίας.

Τα Ηλύσια Πεδία είναι ο πιο τουριστικός και πολυσύχναστος δρόμος του Παρισιού με εκατοντάδες μαγαζιά και χιλιάδες τουρίστες να τον ανεβοκατεβαίνουν βαδίζοντας ασφαλώς στην περηφάνια του συμβολισμού του. Μια στάση στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο LaDureeείναι υποχρεωτική για να δοκιμάσει κανείς τα λιγωτικά μακαρόν και την πάστα religieuse με άρωμα τριαντάφυλλου, παρακαλώ.

Στο τέλος των Ηλυσίων Πεδίων φιγουράρουν το Petit Palais και το Grand Palais,δύο εμβληματικά κτίρια που έχουν μεταμορφωθεί σε μουσεία τα οποία φιλοξενούν ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στο τέλος του δρόμου φιγουράρει η Γέφυρα του Αλεξάνδρου του Γ, που φιλοτεχνήθηκε επί τη αφίξει του ομώνυμου τσάρου της Ρωσίας και στέκει εκεί ως αδιαφιλονίκητο δείγμα του γαλλικού αλλά και του ρωσικού μεγαλείου. Πρόκειται για την πιο επιβλητική και πιο φιλοτεχνημένη γέφυρα του Σηκουάνα.

10898149_10203597913888124_5844813127213987404_n10440708_10203597914968151_2086857000412264966_n

Φυσικά, το νησί που κρατάει την Παναγία των Παρισίων (La Cite) είναι μοναδικής ομορφιάς και η γαλλική βασιλικού ρυθμού εκκλησία που υμνήθηκε από τον Βίκτωρα Ουγκώ στο ομώνυμο έργο, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής, γλυπτικής με εξαιρετικά δείγματα τεχνοτροπίας βιτρό στα παράθυρά της.

Το Νησί του Σεντ Λουί λίγο πιο πέρα είναι μια μινιατούρα στην καρδιά του Σηκουάνα. Εδώ συνιστάται απολύτως μια στάση για παγωτό με γεύση φρούτου στο συγκλονιστικό παραδοσιακό παγωτατζή Bertillion.

Η περιοχή του Σαν Μισέλ με την αγαπημένη λεωφόρο είναι εκείνη που μαζεύει τη νεολαία καθώς εκεί βρίσκεται η Σορβόνη και όλα τα πανεπιστήμια του Παρισιού. Γεμάτη μπαράκια και ζωντάνια αποτελεί το κέντρο της ζωντάνιας και του κλάμπινγκ.

Στο Σεν Ζερμαίν είναι απαραίτητη μια στάση στο θρυλικό καφενείο CaféFlore ή δίπλα στο Deux Magots, όπου οι θρυλικοί συγγραφείς και καλλιτέχνες της Γαλλίας έπιναν καφέδες ανταλλάσσοντας τις ιδέες που καθόρισαν όλα τα καλλιτεχνικά κινήματα του 20ου αιώνα. Σιμόν ντε Μποβουάρ και Ζαν Πόλ Σάρτρ ήταν συχνοί θαμώνες των κλασικών γαλλικών καφενείων.

Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τελευταία τρέντυ περιοχή του Παρισιού με μικρά μπιστρό, ιδιαίτερα ρεστό και κλαμπάκια είναι το Μαραί, μια παλιά εβραϊκή συνοικία που έχει μεταμορφωθεί σε ένα είδος συνάντησης των νέων καλλιτεχνικών τάσεων. Σε παντοπωλείο κόσερ αυτής της περιοχής διάλεξε ο τρίτος τρομοκράτης να κρατήσει ομήρους και να γίνει το γνωστό μακελειό.

04

Η αριστοκρατική ζώνη του Πρώτου τετραγώνου με το Μουσείο του Λούβρου, τη Ριβολί, την Place de la Concorde, το Γαλλικό Κωμικό Θέατρο, αποτελούν συμβολικά σημεία της ιστορίας και της αυτοκρατορικής ταυτότητας του Παρισιού.

Η θρυλική Όπερα των Παρισίων είναι ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής και αποτελεί το σημείο αναφοράς του εμπορικού προσώπου της πόλης, που κινείται ανάμεσα από τα συγκλονιστικά πολυκαταστήματα LePrintemps, Galleries Lafayettes και άλλα ανάλογα μαγαζιά του είδους.

05

Η αγαπημένη μου οδός είναι η Faubourgh St Honore όπου βρίσκονται όλοι οι Γαλλικοί οίκοι μόδας με τρομερό γκλάμ,ενώ ανάμεσά τους έχουν φυτρώσει οι ιταλικοί οίκοι και κάποιοι ολίγοι αμερικάνικοι.

03

Τέλος, ο λόφος της Μονμάρτης με τους ζωγράφους και τους μουσικούς του δρόμου να συμπληρώνουν τη συγκλονιστική θέα του, αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο του Παρισιού αλλά της χώρας ολόκληρης. Στα πόδια του η αμαρτωλή Πλατεία Πιγκάλ με το Μουλέν Ρούζ έχει μεταμορφωθεί από τόπος αγοραίου έρωτος σε μοδάτο νεανικό στέκι.

Οφείλω να ομολογήσω ότι ένα οδοιπορικό στο Παρίσι δεν ολοκληρώνεται ποτέ μέσα σε περιορισμένο αριθμό λέξεων. Η Πόλη του Φωτός είναι μια τεράστια αγκαλιά με συμβολικά κτίρια, μουσεία, θέατρα, ιστορικές λεωφόρους που δεν καταγράφονται ούτε από αυτούς που τη ζούν καθημερινά.

Πάντως, μετά τα γεγονότα της επίθεσης των τζιχαντιστών, θα διατρανώσω πως κανείς και τίποτε δεν μπορεί να τραυματίσει τη γοητεία της γαλλικής πρωτεύουσας. Ούτε καν οι σφαίρες στο Charlie Hebdo που έσπειραν το θάνατο στην πόλη σημαδεύοντας την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών!

Προηγουμενο αρθρο
Μετακίνηση Ετεροδημοτών ΣΥΡΙΖΑ
Επομενο αρθρο
Παλιές Φωτογραφίες της Λευκάδας (βίντεο)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.