HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΠερί ονομασίας των Ιχθυοτροφείων της Λευκάδας

Περί ονομασίας των Ιχθυοτροφείων της Λευκάδας

Του Δημήτρη Σπ. Τσερέ

Επειδή ως προς το όνομα των ιχθυοτροφείων της Λευκάδας διαιωνίζεται μια σύγχυση (τρανό παράδειγμα τα απαράδεκτα λάθη των 2 πινακίδων στον δρόμο μπροστά στο Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης μας, τα οποία παραμένουν επιμόνως αδιόρθωτα παρά τις επισημάνσεις που έχουν γίνει), η οποία σύγχυση – εκτός από τα προβλήματα που προκαλεί στους φιλίστορες αναγνώστες – ενδέχεται να προκαλέσει και άλλα προβλήματα, που άπτονται ακόμα και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους, ας μου επιτραπεί για μια ακόμα φορά, να υπενθυμίσω μερικά βασικά σημεία επί του συγκεκριμένου ζητήματος:

Από την εποχή της Τουρκοκρατίας στη Λευκάδα (1479-1684), υπήρχε και λειτουργούσε ένα ενιαίο ιχθυοτροφείο, μέσα στα όρια της λευκαδικής λιμνοθάλασσας. Και ναι μεν ήμασταν βέβαιοι ότι το ιχθυοτροφείο αυτό λειτουργούσε επί Τουρκοκρατίας (εφόσον γνωρίζαμε ότι οι Βενετοί το εκμισθώνουν ήδη το 1685, αμέσως μετά την κατάληψη της Λευκάδας) αλλά προσφάτως αποκτήσαμε και αρχειακές μαρτυρίες, που πιστοποιούν την ύπαρξη και τη λειτουργία του.

To 1564 κατασκευάστηκε το επιβλητικό Οθωμανικό Υδραγωγείο της Αγίας Μαύρας, που έτεμνε την ως τότε ενιαία λιμνοθάλασσα από την Κάτω βρύση έως τη Χώρα και τη χώριζε στα δύο: Στον «Αυλαίμονα» ανατολικά της σημερινής πόλης και στη «Laguna» βορειοδυτικά. Επομένως ο «Αυλαίμονας» και η «Laguna» είναι τα δύο ιβάρια, που προέκυψαν από τη διαίρεση της λιμνοθάλασσας, που επέφερε το Οθωμανικό Υδραγωγείο. Για λόγους που δεν γνωρίζω η «Laguna» επικράτησε να ονομάζεται και «Παλιό». Επομένως καταλήγουμε: Η Λευκάδα έχει σήμερα 2 ιχθυοτροφεία. Το ένα είναι ο «Αυλαίμονας» και το άλλο η «Laguna» ή «Παλιό».

Μετά από τα παραπάνω είναι αυτονόητο πώς πρέπει να γίνεται η χρήση αυτών των ονομασιών (πρωτίστως από τις υπηρεσίες), προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών.

Φωτογραφία: Λευτέρης Ζακυνθινός

Προηγουμενο αρθρο
Εικόνες της Λευκάδας του 1974 από την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου «Θίασος» - video
Επομενο αρθρο
Silver Alert για την εξαφάνιση άνδρα στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.