HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ«Περπατώντας στη Λευκάδα» παρέα με τον γελοιογράφο Κώστα Σκλαβενίτη

«Περπατώντας στη Λευκάδα» παρέα με τον γελοιογράφο Κώστα Σκλαβενίτη

Του Παναγιώτη Μήλα

Με ένα ποδήλατο πήγαινε στο σχολείο. Με το ίδιο ποδήλατο όμως πήγαινε στο Κάστρο, στις παραλίες και στις πανέμορφες γωνιές του νησιού του. Πήγαινε όμως πάντα και στην παλιά πόλη. Αυτά πριν από 25 χρόνια…

Σήμερα ο Κώστας Σκλαβενίτης αντί για το τιμόνι του ποδηλάτου κρατάει στα χέρια του μπλοκ ζωγραφικής, μαρκαδόρους, μολύβια, γόμμες, ξύστρες, πινέλα και νεροχρώματα. Με αυτά τα υλικά «Περπατώντας στη Λευκάδα», ο Κώστας έφτιαξε 30 σχέδια διαστάσεων 50×70 εκ. και μας καλεί να τα δούμε στην πρώτη του ατομική έκθεση στην «Αίθουσα Τέχνης Θεόδωρος Στάμος» που βρίσκεται στην Πλατεία Μαρκά, στη Λευκάδα. Η έκθεση αρχίζει τη Δευτέρα 23 Ιουλίου στις 8 μ.μ. και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018.

Ο Κώστας πήγε και στα σοκάκια της πόλης, και στον Παντοκράτορα, και στην περιοχή της αγοράς, και στις φτωχογειτονιές, και στη Βρύση…

-«Έχω περπατήσει αμέτρητες φορές τα σημεία που αποδίδω, μέχρι που ξαναπήγα για να τα φωτογραφήσω ή να κάνω κάποιο προσχέδιο που επεξεργάζομαι και ολοκληρώνω στη συνέχεια στο γραφείο μου», μας λέει ο Σκλαβενίτης, ο οποίος εκτός από τα υλικά που είπα πιο πάνω είχε και μια άλλη βοήθεια. Είχε έναν φίλο του παππού του γνώστη της ιστορίας του νησιού και της πόλης ο οποίος με τις διηγήσεις του «έβαλε το δικό του χρώμα» στα έργα του Κώστα.

Με τα νοσταλγικά χρώματα που χρησιμοποιεί στην ηλεκτρονική του ταμπλέτα ο Σκλαβενίτης δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα ώστε να επηρεάσει και τους επισκέπτες και τους ντόπιους ώστε να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν την πόλη.
Όπως μου είπε: «H έκθεση είναι ένας εικαστικός περίπατος, στην πόλη και την αγορά κυρίως. Συνυπάρχουν οι παιδικές μου αναμνήσεις, οι επιστροφές μου ως ενήλικας και σημεία που μοιάζουν να έχουν χαθεί ή αλλάξει ακόμα και μέσα στο διάστημα που τα σχεδίασα, τον τελευταίο χρόνο».

***

Ο Κώστας Σκλαβενίτης γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1984 από τον Χρήστο Σκλαβενίτη και την Κονδύλω Βεργίνη. Σπούδασε στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνέχισε με Master of Arts in Design στον ΑΚΤΟ – Middlesex University. To 2009 ξεκίνησε να εργάζεται ως εικονογράφος / σκιτσογράφος.
Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το περιοδικό «Ταχυδρόμος», την εφημερίδα «Το Βήμα» και τις εκδόσεις «Έννοια».
Από το 2010 είναι σκιτσογράφος στην εφημερίδα «Τα Νέα». Συνεργάζεται επίσης με το περιοδικό «Book’s Journal» και το «socomic.gr» κάνοντας κόμικς και εικονογραφήσεις.

Ο Κώστας Σκλαβενίτης έχει εκδώσει τα κόμικς: Σαν Όνειρο (Εκδόσεις webcomics), Σπάρτακος (2 τεύχη σε συνεργασία με τον Δ. Σαββαΐδη, Εκδόσεις addart), Εικόνες στα Σύννεφα και Στη Σκιά της Ακρόπολης (Εκδόσεις jemma press).
Είναι μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων
Έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις και φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Athens Video Art Festival 2008 και 2010, Μilano Film Festival 2008. Το 2013 πήρε μέρος στο Leskovac Comics Festival, όπου κέρδισε το β΄ βραβείο για την καλύτερη σύντομη ιστορία στα Βαλκάνια.

-Κώστα, θα υπάρξει κάποια συνέχεια με νέα σχέδια;

Θα επανέλθω με ό, τι άφησα εκτός. Και φυσικά για την επόμενη έκθεση θα πιάσω και πιο αναγνωρίσιμα σημεία, όπως το Κάστρο και οι μύλοι, που τα άφησα απ’ έξω αυτή τη φορά. Ίσως μάλιστα επεκταθώ και σε σημεία εκτός πόλης, τη Φανερωμένη, τα χωριά κ.λπ. Το σίγουρο είναι ότι θέλω να κάνω άλλα δύο σχέδια. Συγκεκριμένα θα κάνω τον μόλο εκεί όπου ήταν το πατρικό του πατέρα μου και μετά την κεντρική πλατεία, την οποία ξεκίνησα να σχεδιάζω 2-3 φορές αλλά τελικά δεν μου βγήκε όπως ήθελα και το άφησα…

Μιλώντας ο Κώστας Σκλαβενίτης για την άλλη μεγάλη του αγάπη, τα κόμικς, λέει ότι ενδιαφέρεται κυρίως για «καθημερινές, ρεαλιστικές ιστορίες, αλλά με ταξιδιάρικο στοιχείο».

Συνεχίζοντας, όταν κάθεται στο γραφείο του στα «Νέα», λέει: «Ο ρυθμός της εφημερίδας, με έχει κάνει ταχύτερο επειδή πρέπει να σκεφτώ γρήγορα κάτι που θα κινήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ακόμα και σε ένα ξεφύλλισμα. Έτσι σκέφτομαι και στα κόμικς μου: κάθε καρέ ή σελίδα πρέπει να έχει κάτι που θα τον τραβήξει αμέσως».

Κώστας Σκλαβενίτης
«Περπατώντας στη Λευκάδα»
Από 23 Ιουλίου έως και 3 Αυγούστου 2018
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας
«Αίθουσα Τέχνης Θεόδωρος Στάμος»
Πλατεία Μαρκά Λευκάδα
Σικελιανού και Σβορώνου 1
Τηλέφωνο: 2645-026.635 και 2645-026.711

Προηγουμενο αρθρο
Μηχανική βλάβη σε επιβατικό - οχηματαγωγό πλοίο στο Νυδρί
Επομενο αρθρο
Εσπερινός και αρτοκλασία στην Αγία Μαρίνα Κομηλιού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.