HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠρώτη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης και Στοχασμού

Πρώτη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης και Στοχασμού

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η πρώτη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης και Στοχασμού του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ για τη νέα σχολική χρονιά 2015-2016, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 19 Oκτωβρίου 2015, στο Ξενοδοχείο Νήρικος και ώρα 7.30 μ.μ.

Τις συναντήσεις της η Λέσχη αρχίζει φέτος με το έργο «Η Ευτυχής Φιλολογία», του Διονύση Καψάλη (εκδ. Άγρα, Αθήνα 2015), το κείμενο αντιφώνησης του συγγραφέα στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το σύντομο δοκίμιο επιλέξαμε για την ποιότητα του λόγου και προπάντων επειδή θέτει πολλά ζητήματα σχετικά με τον ηθικό ρόλο των ανθρωπιστικών γραμμάτων και του πνευματικού ανθρώπου γενικότερα. Ταυτόχρονα συνιστά μια συνοπτική περιήγηση στην έννοια της αναγνωστικής ευδαιμονίας και της ελευθερίας από την Αναγέννηση ως τον 21ο αιώνα.

Σας προσκαλούμε και σ’ αυτή, την ενδιαφέρουσα –με τη δική σας συμβολή- εκδήλωσή μας. Υπάρχει κάθε δικαιολογία για να έρθετε «αδιάβαστοι». Στο χέρι όλων μας είναι η πειθώ…

Λίγα λόγια για το βιβλίο

5Το σύντομο αυτό βιβλιαράκι (σ. 45) περιλαμβάνει το κείμενο της αντιφώνησης και ομιλίας του Διονύση Καψάλη στην τελετή της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις 24 Μαρτίου 2015. Από τον Όργουελ, στον Καζωμπόν και τον Αδαμάντιο Κορραή, κι από εκεί στον Στρατή Δούκα και στον Σαίξπηρ, ο Διονύσης Καψάλης φέρνει στο προσκήνιο εκλεκτά μέλη της «ευγενικής δημοκρατίας των γραμμάτων» και μας κάνει να αισθανθούμε πώς η αγάπη για την ανάγνωση (και βέβαια, συνακόλουθα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η αγάπη για τη γραφή) δεν είναι απλώς ένα «χόμπι» ή μια δραστηριότητα ανάμεσα σε άλλες, αλλά τρόπος ζωής, «ένα λαμπερό κομμάτι ηθικής τύχης».

Ποιος είναι ο συγγραφέας

Ο Διονύσης Καψάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε κλασική και αγγλική φιλολογία στις Η.Π.Α. (1970-1974) και νεοελληνική φιλολογία στο Λονδίνο (1981-1984), όπου επίσης δίδαξε για δύο χρόνια. Από το 1978 έχει δημοσιεύσει ποιητικά βιβλία, δοκίμια, ποιητικές μεταφράσεις, άρθρα, μελέτες και βιβλιοκρισίες σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Από το 1986 ως το 1997 εργάστηκε ως υπεύθυνος εκδόσεων στις Εκδόσεις της Εστίας. Έχει τιμηθεί το 1999 με το Βραβείο Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.
( Book Press, Επιμ. Λεωνίδας Καλούσης)

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Η Γενική Γραμματέας
Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού                       Κατερίνα Μαραγκού

Προηγουμενο αρθρο
Ο Ελύτης τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1979
Επομενο αρθρο
Η ιστορία του ψωμιού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.