HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΠως γίνεται η κίνηση στους κυκλικούς κόμβους της πόλης μας

Πως γίνεται η κίνηση στους κυκλικούς κόμβους της πόλης μας

Αναγνώστης πριν από λίγο καιρό μας προέτρεψε να κάνουμε αναφορά για την κίνηση, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., στους κόμβους.

Προσφάτως μετά την ολοκλήρωση του κόμβου της οδού Φιλοσόφων, η πόλη μας απέκτησε δυο κυκλικούς κόμβους που ρυθμίζουν την κυκλοφορία. Αυτός της οδού Φιλοσόφων και ο άλλος που υπήρχε κοντά στην Αστυνομία.

Ο κόμβος κοντά στην Αστυνομία είναι ο παλαιότερος και ο πλέον βατός. Εκεί που φαίνεται να υπάρχει δυσκολία κατανόησης είναι σε αυτόν στην οδό Φιλοσόφων, παρότι είναι ο ευκολότερος.

Οι ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι έχουν σχεδιαστεί ώστε να διευκολύνουν την κίνηση των οχημάτων σε σημεία που ενώνονται οι δρόμοι και να αποφεύγεται η συμφόρηση στα σημεία διασταυρώσεων. Παράλληλα είναι και ένα μέσο περιορισμού της ταχύτητας των οχημάτων προς αποφυγή ατυχημάτων.

Στη χώρα μας σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. σε ισόπεδο κυκλικό κόμβο ισχύει η προτεραιότητα από δεξιά. Δηλαδή αν δεν υπάρχει σήμανση να ορίζει το αντίθετο (STOP ή ανάποδο τρίγωνο) προτεραιότητα έχουν εκείνοι που μπαίνουν στον κόμβο.

Κόμβος πλησίον της Αστυνομίας ισχύει η προτεραιότητα από δεξιά.

Αυτοί που κινούνται από τον Άγιο Μηνά προς τη οδό Γολέμη (παραλία), στον κόμβο, έχουν προτεραιότητα είτε πηγαίνουν ευθεία είτε στρίβοντας δεξιά. (προς ΚΤΕΛ ή Διοικητήριο). Ενώ αν στρίψουν αριστερά παραχωρούν προτεραιότητα.

Όσοι κινούνται από την οδό Γολεμη με κατεύθυνση τον Άγιο Μηνά, στον κόμβο έχουν προτεραιότητα μόνο όταν κατευθύνονται ευθεία ή δεξιά, ενώ στρίβοντας αριστερά παραχωρούν προτεραιότητα.

Αντίθετα όσοι κινούνται από το ΚΤΕΛ προς την οδό Γολέμη (κόμβο) καθώς και όσοι κινούνται από το Διοικητήριο, (οδός Τζεβελέκη), προς την οδό Γολέμη, έχοντας STOP, παραχωρούν προτεραιότητα σε όσους ήδη κινούνται στον κόμβο.

Κόμβος οδού Φιλοσόφων. Σε όλες τις εισόδους του κόμβου υπάρχει το ανάποδο τρίγωνο: Υποχρεωτική παραχώρηση προτεραιότητας

Ο κόμβος έχει από όλα τα σημεία ορατότητα. Άρα ελέγχουμε και παραχωρούμε την προτεραιότητα σε όποιον έχει ήδη μπει στον κόμβο, όποια κατεύθυνση κι αν σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε.

Ακόμα πρέπει να γνωρίζετε πως πριν από την είσοδό σας σε κόμβο δεν πρέπει να ανάβετε φλας. Φλας ανάβετε μόνο στην έξοδο που θέλετε να ακολουθήσετε και ακριβώς αφού περάσετε προηγούμενη έξοδο.

Να αναφέρουμε επίσης πως στο εξωτερικό, σε περίπτωση που βρεθείτε εκεί οδικώς, ισχύει το ακριβώς αντίθετο, αφού προτεραιότητα έχουν πάντοτε όσοι κινούνται εντός του κυκλικού κόμβου.

Προηγουμενο αρθρο
Η εταιρεία DRAGON CLEAN αναζητά Αποθηκάριο με τόπο κατοικίας τη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Αναγγελία θυελλωδών ανέμων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.