HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣε κατάληψη του Δήμου ενδέχεται να καταφύγουν οι πληγέντες κάτοικοι της Λευκάδας από τα ανεπιτήρητα βοοειδή

Σε κατάληψη του Δήμου ενδέχεται να καταφύγουν οι πληγέντες κάτοικοι της Λευκάδας από τα ανεπιτήρητα βοοειδή

Όπως είχε αναγγελθεί, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στους Σφακιώτες, συγκέντρωση από τους κατοίκους των χωριών που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τα ανεπιτήρητα βοοειδή. Η συγκέντρωση έγινε στο Δημοτικό σχολείο.

Ήταν από τις μεγαλύτερες και δυναμικότερες που έχουμε παρακολουθήσει. Όπως έγινε φανερό τόσο από τις ομιλίες όσο και από τις αντιδράσεις, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η υπομονή έχει εξαντληθεί, οι υποσχέσεις έχουν γίνει κουρελόχαρτα, τίποτε δεν προχωρεί. Είναι πράγματι τραγικό κάθε φορά να ακούμε τους ανθρώπους να περιγράφουν την καταστροφή του κόπου και των περιουσιών τους και να βρίσκουν απέναντι τους μια πολιτεία σε όλες τις εκφάνσεις της, ανίκανη να τους προστατεύει.

Ένα ολόκληρο νησί, υπηρεσίες, Δήμος, Εισαγγελέας, Αστυνομία, Περιφέρεια στέκουν αδύναμοι απέναντι σε ένα πρόβλημα που χρονολογείται πολλά χρόνια πίσω και το οποίο μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Ένας ή δυο συμπολίτες μας αφήνουν ανεξέλεγκτα τα ζώα τους να «αλωνίζουν» όλο το νησί. Προκαλούν καταστροφές σε αμπέλια, μποστάνια, κήπους, σε κατοικημένες και μη περιοχές. Βάζουν ακόμα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, καθώς κυκλοφορούν ελεύθερα στο οδικό δίκτυο.

Η χθεσινή συγκέντρωση ήταν η 2η από τοτε που οι προσπάθειες των κατοίκων πήραν οργανωμένη μορφή και εξέλεξαν συντονιστική επιτροπή. Ο δικηγόρος, κ. Αλέξανδρος Σεραφείμ, -που όρισε η επιτροπή για τις νομικές ενέργειες- έκανε ενημέρωση για τις δικές του μέχρι τώρα ενέργειες.

Οι κάτοικοι έχουν απέναντί τους, εκτός όλων των άλλων, ένα ο τραγελαφικό και γραφειοκρατικό σύστημα που βάζει τρικλοποδιές αντί να λύνει προβλήματα. Έτσι π.χ. οι υπηρεσίες που χορηγούν επιδοτήσεις στον ιδιοκτήτη των βοοειδών, αρνούνται να δώσουν στοιχεία, παρότι τελούνται κατάφωρα αξιόποινες πράξεις, επικαλούμενες προσωπικά δεδομένα! (Είναι γνωστό στη χώρα που ζούμε πως τα «προσωπικά δεδομένα» πολλές φορές χρησιμοποιούνται επιλεκτικά.)

Όπως τόνισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής κ. Σεβαστή Κωνσταντινίδη -Ρεκατσίνα ενώ το δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει ομόφωνη απόφαση για την αντιμετώπιση του θέματος, η απόφαση που εκδόθηκε είναι διαφορετική.

Οι αποφάσεις της χθεσινής συγκέντρωσης ήταν σε δυο κατευθύνσεις: δικαστικές αγωγές και δυναμικές κινητοποιήσεις. Έτσι οι κάτοικοι: θα στραφούν κατά του Δήμου για παράβαση καθήκοντος και με αγωγές για οικονομική και ηθική αποζημίωση. Οι μορφές των κινητοποιήσεων θα κλιμακωθούν και θα περιλαμβάνουν παράσταση στον Εισαγγελέα, στην Γεωργική Υπηρεσία και στο Δήμο.

Προηγουμενο αρθρο
Μαγειρεύοντας φακές στη Λευκάδα με την Όλγα Μανωλίτση [video]
Επομενο αρθρο
Οι γιατροί της ΑxionHellas σε Μεγανήσι, Κάλαμο και Καστό

4 Σχόλια

  1. mr
    2 Μαρτίου 2017 at 12:25 — Απάντηση

    δεν ντα μαζεύνε γιατί στα πλαίσια τς ίσης μεταχείρσης θα πρέπ να μαζέψνε και τα δίποδα βοοειδηηηη… κάνε

  2. θοδωρής Αραβανής
    26 Φεβρουαρίου 2017 at 12:29 — Απάντηση

    Apocalypse now ….
    Και αισθητικές συμπτώσεις

    Στην δεύτερη εξ αρχής φωτό του αφιερώματος στο μέσον των τριών διακρινομένων , με γαλάζιο μπουφάν γυαλιά ανεβασμένα στα μαλιά κσι καφέ στο χέρι , υπάρχει ώς πρόσωπο της συγκέντρωσης που μπορεί να αναλάβει για το όλο θέμα των βοειδών στην ορεινή Λευκάδα, τον αντίστοιχο ρόλο του ταξιάρχου των Ελικοπτέρων ( ηθοποιός Ρόμπερτ Ντυβάλ) στο φίλμ Αποκάλυψη τώρα .
    Το ίδιο πρόσωπο – δυνάμει αισθητική κστάδειξη και υπόδειξη – , είναι κσι στην πρώτη πρώτη φωτό του παραπάνω αφιερώματος.
    Στην παραπάνω φωτόπαρουσίσση του θέματος είναι εμφανής κσι η κοινωνική σύμπλεύση του κοσμικού κσι θρησκευτικού στοιχείου με την παρουσία του Ιερωμένου ώς θεολογική κοινωνική κύρωση κσι απαίτηση. Που σε κάθε κρίσιμη στιγμή της κοινωνικής ιστορίσς του τόπου η θρησκευτική κύρωση μέσω τηε πσρουσίας των κληρικών ή μητροπολιτών ήταν εναργής και σημαντική.
    Και ο Ρόμπερτ Ντυβάλ ώς ταξίαρχος των Ελικοπτέρων – Ιππικού στο φίλμ κρατά στο χέρι του ένσ φλυτζάνι με ρόφημα και πίνει απ συτό μέσα στο ελικόπτρρο κσι πρίν την τελική έφοδο, και στις φωτό πσραπάνω ο εικονιζόμενος με τον καφέ στο χέρι και το μπλέ μπουφάν και τσ γυαλιά στα μαλιά είναι μια συντυχιακή σισθητική κστάδειξη κσι υπόμνηση.
    Στο φίλμ Αποκάλυψη τώρα η όλη αριστουργηματική σκηνογραφία είναι σκηνογράφου Ελληνικής καταγωγής μόνιμου συνεργάτη του Φράνσις Κόπολα.

  3. θοδωρής Αραβανής
    26 Φεβρουαρίου 2017 at 10:56 — Απάντηση

    Apocalypse now ..
    ..Κοινωνική παράνοια κσι παράφρονας

    Στις τελευταίες σκηνές του φίλμ ” αποκάλυψη τώρα” του Φράνσις Κόπολα , επέρχεται συμβολικά η κάθαρση απ την όλη αντικοινωνικη παράνοια μέσα στην οποία λειτουργεί η ιστορία του φίλμ .
    Το σφάξιμο με τσεκούρι στο σβέρκο του βοδιού ώς σκηνή στο τέλος του φίλμ ( που ισοδυναμεί εκ πσραλλήλου στην σκηνή με το σφάξιμο του πσράφρονσ ήρωα Μάρλον Μπράντο ( Συνταγματάρχης Κούρτζ) σηματοδοτεί εν μέρει και την κάθαρση από κάποια παράνοια – κοινωνική που επέφερε τον πόλεμο κσι ατομική που δημιούργησε τον παράφρονα.
    Το φίλμ είναι μια σπουδή πάνω στην έννοια κσι τηε μορφή της συλλογικής και ατομικής παραφροσύνης και παράνοιας .
    Και η συλλογική πσράνοια ( ο πόλεμος ) μπορεί νσ δημιουργήσει παράφρονες ατομικά.
    Αλλά κσι ένας πσράφρονας και πσρανο’ι”κός μπορεί να βάλει σε πόλεμο μια κοινωνία.

  4. θοδωρής Αραβανής
    26 Φεβρουαρίου 2017 at 10:21 — Απάντηση

    Αpocalypse now

    Στην αντίστοιχη αίθουσα που έγινε η συγκέντρωση αυτή των ταλαιπωρημένων πλέον κατοίκων απ τα αδέσποτα βοειδή, θα μπορούσε ο Δήμος Λευκάδος να προβάλει το φίλμ : ” Αποκάλυψη τώρα ” του Φράνσις Κόπολα .
    Με ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι του φίλμ, που ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντυβάλ ώς ταξίαρχος του Αμερικανικού στρατού ( ελικοπτέρων -ιππικού) καθαρίζει τα πάντα (και τα βοειδή ) με βόμβες ναπάλμ μέσα στην Βιετναμέζικη ζούγκλα , με αποκορύφωμα την σκηνή που ο Ρόμπερτ Ντυβάλ ( ταξίαρχος)στην τελική σκηνή μετά το γενικό καθάρισμα , ( σναφέρομαι και μόνο στα βοειδή αφαιρετικά ) , νοιώθει ( ότι η μυρωδιά ( smell ) σπό την βενζίνη των ναπάλμ ” του θυμίζει θρίαμβο – νίκη ( victory) ”.
    Μπορούσε το αφιέρωμα στο σημαντικό αυτό φίλμ της ιστορίας της κινηματογραφικής τέχνης , να το πραγματοποιήσει και η κινημστογραφική λέσχη ή το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου με προβολές σε όλα τα χωριά της Λευκάδος .
    Θα είνσι μια εισφορά πολιτισμού που θα ανέβαζε ακόμα πιότερο τον πήχυ υου πολιτισμού στην Νήσο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.