HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣε προτεραιότητα η σύνδεση του οδικού άξονα «Άκτιο – Δυτικός Άξονας» με τη Λευκάδα

Σε προτεραιότητα η σύνδεση του οδικού άξονα «Άκτιο – Δυτικός Άξονας» με τη Λευκάδα

Την ένταξή του στον Νόμο Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο

Με ειδική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για την υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων και παροχή εξουσιοδότησης στα αρμόδια όργανα για την κήρυξη απαλλοτριώσεων αποφάσισε να συμπεριλάβει την σύνδεση της Λευκάδας με το Άκτιο και τον Δυτικό Άξονα στα έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας που συγχρηματοδοτούνται ή βρίσκονται υπό ένταξη σε κοινοτικά προγράμματα και στοχεύουν στη ουσιώδη βελτίωση των υποδομών, της περιφερειακής ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας.

Έγκρίνει ουσιαστικά την Φ.ΛΕΥΚ. 1/0/6896/11-10-2017 απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών (ΑΑΠ 250) για την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την κατασκευή του έργου: «Σύνδεση πόλης Λευκάδας με τον Οδικό Άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας» μέσω των κλάδων Βόνιτσα – Λευκάδα (τμήμα α) χθ 0+000 έως 16+397,94 και Άκτιο -Άγιος Νικόλαος (τμήμα β) χθ 0+000 έως 5+037,67 στα Δημοτικά Διαμερίσματα Αγίου Νικολάου, Βόνιτσας, Πλαγιάς και Περατιά στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας

Σύμφωνα με το άρθρο 7Α παρ 1. Προκειμένου να εκτελεστούν έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της Χώρας είναι δυνατόν με ειδική απόφαση του Εφετείου, που δικάζει με τη διαδικασία του άρθρου 21 του παρόντος, να επιτρέπεται η πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης. Οι απαλλοτριώσεις του προηγούμενου εδαφίου κηρύσσονται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία προβλέπεται ρητά η δυνατότητα αυτή. Αν η απαλλοτρίωση έχει κηρυχθεί κατά τις πάγιες διατάξεις και η σχετική ανάγκη ανακύψει μεταγενέστερα, τότε, προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία της παραγράφου αυτής, εκδίδεται ειδική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Τυχόν απαιτούμενες συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις κηρύσσονται κατά τις πάγιες διατάξεις, χωρίς να απαιτείται νέα κάθε φορά πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η απόφαση έχει περάσει από ΦΕΚ στις 21/12/2017 και μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ
Η κατασκευή και η αναβάθμιση του δρόμου που συνδέει την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας με τη Λευκάδα σε δύο σημαντικά τμήματα, από Βόνιτσα μέχρι και την είσοδο του νησιού και από Άκτιο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, θα ξεκινήσει άμεσα να εκτελείται με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπέγραψε την ένταξη της Πράξης με Κωδικό ΟΠΣ 5007570 στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με συνολικό κόστος 52.449.600 ευρώ.

Το έργο αφορά στην κατασκευή της οδικής σύνδεσης της Λευκάδας με τον οδικό άξονα «Άκτιο – Δυτικός Άξονας» μέσω δύο νέων οδικών τμημάτων. Το πρώτο από τη Βόνιτσα έως τη Λευκάδα, μήκους 16 χιλιομέτρων περίπου και το δεύτερο από το Άκτιο έως τον Άγιο Νικόλαο, μήκους 5 χιλιομέτρων περίπου.

Τι προβλέπει το έργο

Δικαιούχος που θα υλοποιήσει και το έργο, είναι η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών και ημερομηνία λήξης της Πράξης, βάσει του χρονοδιαγράμματος, ορίζεται η 31-12-2021.

Τα δύο νέα οδικά τμήματα αντικαθιστούν ή βελτιώνουν τα ήδη υπάρχοντα τμήματα.

Ο άξονας στο πρώτο τμήμα ξεκινά από την περιοχή της Βόνιτσας και συνεχίζει για 6 χιλιόμετρα περίπου στην υπάρχουσα οδό, μέχρι τον οικισμό του Αγίου Νικολάου, όπου και τον παρακάμπτει, ακολουθώντας νέα χάραξη για περίπου 3,5 χλμ. και στη συνέχεια ακολουθώντας την υπάρχουσα οδό καταλήγει στην περιοχή του κάστρου της Αγίας Μαύρας.

Το δεύτερο τμήμα ξεκινά από την περιοχή του Ακτίου με νέα χάραξη σε μήκος περίπου 2 χλμ. και στη συνέχεια σε μήκος περίπου 2,3 χλμ. ακολουθεί την υπάρχουσα οδό, την οποία κατά το μεγαλύτερο τμήμα αντικαθίσταται. Τέλος από το σημείο αυτό συνεχίζει με νέα χάραξη μέχρι να συνδεθεί με τον κλάδο Βόνιτσα – Λευκάδα, όπου και ολοκληρώνεται.

Επιπλέον, προβλέπονται εργασίες χωματουργικών, οδοποιίας, οδοστρωσίας – ασφαλτικών, εργασίες κατασκευής τεχνικών έργων, αποχέτευσης – αποστράγγισης της οδού, σήμανσης – ασφάλισης, οδοφωτισμού, πρασίνου κλπ.

Πηγή

Προηγουμενο αρθρο
Σκορπιός - Το Θρυλικό Νησί
Επομενο αρθρο
ΕΛΜΕ Λευκάδας: απεργία Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

2 Σχόλια

  1. Σπύρος Καρ.....
    16 Ιανουαρίου 2018 at 18:51 — Απάντηση

    Έχω να προτείνω και μία κατασκευή ενός τούνελ που θα φέρει ποιο κοντά το νότιο μέρος του νησιού με την πόλη της Λευκάδας και ειδικότερα για το καλοκαίρι που έχει πολύ κίνηση και προβλέπεται πολύ περισσότερη. Το τούνελ θα ξεκινά από τα παλιά σφαγεία όπου πιο πέρα αρχίζει το βουνό και θα βγαίνει στον κάμπο του Αγ. πέτρου κάτω από τα σταυρωτά. Και έτσι θα έχουμε Βασιλική Λευκάδα σε 15-20 λεπτά.

  2. Jim Adams
    13 Ιανουαρίου 2018 at 13:10 — Απάντηση

    Απάντηση στους μόνιμους αμφισβητίες και ανησυχούντες. Είχε ανακοινωθεί στα πλαίσια του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Κέρκυρα. Γι ακόμα μία φορα η χτυπητή απόδειξη μεταξύ εφαρμοσμένης πολιτικής και φανφαρόνικης αερολογίαςαπό κάποιους εδώ στη Λευκάδα με βροχή ανακοινώσεων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.